verticuteren
HubSpot Video

Wat is verticuteren?

Verticuwattes? Verticuteren is een techniek om de viltlaag van je gazon te verwijderen. Grassprieten hebben ruimte nodig, heel wat ruimte. Zo kunnen ze goed groeien en met elkaar een prachtig groen gazon vormen. De ruimte tussen de grassprietjes wordt vaak ingenomen door mos, onkruid of een viltlaag. Dit zorgt ervoor dat de graswortels minder zuurstof, voeding en water krijgen. De grond wordt dus steeds dichter. Door te verticuteren maak je deze ruimte vrij en groeit het gras daardoor beter.

 

verticuteerhark

Verticuteren, zo doe je dat!

Verticuteren kun je op twee manieren doen. Je kunt met de hand of machinaal verticuteren. Machinaal is uiteraard minder werk. Handig als je een groot gazon hebt! Heb je geen verticuteermachine dan is het ook mogelijk om met een speciale hark te verticuteren. Zelfde resultaat alleen iets meer werk.

  • Verticuteren kun je het beste doen aan het begin van het voorjaar.
  • Ga je machinaal verticuteren? Dan kun je de diepte van de messen instellen. De diepte van de messen is afhankelijk van de viltlaag, voor de eerste keer is een diepte van 5 mm vaak voldoende.
  • Verticuteren doe je in banen, begin in de lengte en eindig in de breedte, zo weet je zeker dat je niks vergeet. Mos en vilt wat los komt na het verticuteren kun je bij elkaar harken en verwijderen van het gazon.

Let op: Na het verticuteren ziet je gazon er vaak niet al te best uit. Door het verwijderen van vilt en mos, zie je veel zwarte grond door het gras heen. Dit is helemaal niet erg, ga snel door naar stap 2. In stap 2 zullen we het gazon inzaaien. Zo heb je snel een prachtig vol gazon.

 

GA DOOR NAAR STAP 2
Fertilize_lawn-1

Een gezond, topfit gazon

is beter voor de natuur

Bij ECOstyle staan we voor duurzaam tuinieren. Dat is beter voor jouw tuin én de natuur.