Cooling down

Eindig met de cooling down

De workout voor je gazon zit erop, goed gedaan! Strek je even goed uit en kijk naar het resultaat van je harde werk. Daar mag je best heel trots op zijn! De natuur neemt nu het stokje nu van je over en verzorgt de rest. Het enige wat jij nu moet doen is genieten van jouw ijzersterke gazon. 

Verwacht binnen enkele weken effect van de workout. De snelheid hangt wel af van het weer. Hoe meer zonnestralen en hoe minder koud de nachten, hoe sneller het graszaad ontkiemt en herstelt. 

Jouw huiswerk voor de komende tijd:

Naast de flinke oppepper die jouw gazon nu heeft gehad, zijn er nog een paar tips die er de komende tijd te doen zijn...

  • Maai het gras regelmatig. Maai het niet te kort, houd ongeveer drie tot vier centimeter aan. Als het later in het seizoen warm wordt, laat je het gras wat langer, zo'n vijf tot zes centimeter. Zo beschermd het gras zichtzelf beter tegen de zon.
  • Blijft het langere tijd droog? Dan moet je het gazon besproeien. Doe dit liever een paar keer per week grondig in plaats van elke dag een klein beetje. Zo gaan de wortels actief op zoek naar water en groeien dieper en vitaler door. Bij oppervlakkige besproeiing neemt het gras alleen water op in de bovenste laag. Dit zorgt voor zwakkere wortels en daardoor minder sterk gras.
  • Bemest het gazon voor een tweede keer na ongeveer 120 dagen. Na een maand of vier zijn namelijk alle meststoffen opgenomen.
  • Ontstaat er de komende maanden klaver in je gazon? Bestrooi die plekken dan met Bloedmeel. Bloedmeel bevat veel stikstof. Klaver kan daar slecht tegen en verdwijnt. Gras groeit juist even flink door op die plekken, probleem opgelost!
  • Tip: Veel gazons krijgen te maken met problemen, denk aan emelten of engerlingen. Dit zijn larven van langpootmuggen of kevers. Die het gemunt hebben op jouw gazon. Het resultaat zijn kale of gele plekken. Zie je die rond mei in het gazon verschijnen? Kijk dan eens aan de buitenrand van zo’n plek in de grond. Zie je grijze of witte larven? Bestel dan snel aaltjes om de plaag ondergronds te bestrijden. Veilig en effectief! 
Fertilize_lawn-1

Een gezond, topfit gazon

is beter voor de natuur

Bij ECOstyle staan we voor duurzaam tuinieren. Dat is beter voor jouw tuin én de natuur.