Potgrond gebruiken? Zo doe je dat!

Je kent ze vast wel vanuit de bouwmarkt, supermarkt of tuincentrum. Grote zakken vol met grond of aarde. Je pakt snel een zak mee want je moet nog heel wat planten verpotten en hebt eigenlijk niet zo veel tijd. Waar moet je eigenlijk op letten? En wat is het verschil tussen al deze verschillende zakken? We geven antwoord op al je vragen over het gebruiken van potgrond!
Groen Grond Groene planten 2

Wat is potgrond?

Potgrond is een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. De basis van potgrond bestaat vaak uit veen of kokosgrond. Deze basis wordt verder vermengt met andere natuurlijke materialen. Denk aan boomschors, kokossnippers, zand, compost, mest, perliet of kalk. Potgrond heeft vaak voeding voor een aantal maanden.

woman-s-hands-flower-soil-1080

Waarom gebruik je potgrond?

Potgrond gebruik je wanneer je planten of bloemen in potten of bakken gaat verpotten. Het vormt de perfecte basis om je plant stevig in zijn of haar potje te laten staan. Dankzij de samenstelling van potgrond is het de uitstekende manier om op deze manier lucht en water vast te houden. Daarnaast bevat potgrond voedingsstoffen om de planten en bloemen beter te laten groeien. Deze voedingsstoffen werken alleen de eerste paar maanden, daarna heeft de plant alle voeding opgenomen. Het is belangrijk om in dit geval de grond bij te mesten.

Waarom is goede potgrond belangrijk?

Het hoofdbestanddeel van potgrond is vaak veen, ook wel bekend als turf. Het is belangrijk om te kiezen voor een veenvrije variant. Veen is namelijk heel belastend voor het milieu. Veen veroorzaakt veel CO2-uitstoot. In veengrond zit namelijk CO2 opgeslagen die vrijkomt bij het afgraven ervan. Daarnaast tast het afgraven van veen het landschap aan.

Maar waar moet je dan voor kiezen, vraag jij je misschien af? Ga bijvoorbeeld voor de ECOstyle potgrond van gecomposteerde kokosvezels om zo kwetsbare veengebieden te ontzien. Deze sponsachtige vezels maken de potgrond luchtig en rul. Hierdoor worden vocht en voedingsstoffen beter vastgehouden en kun je tot 50 procent minder water geven. Potplanten groeien hier zonder slag of stoot op. Bijkomend voordeel is dat je handen niet vies worden tijdens het gebruik.

Wat is het verschil tussen tuinaarde en potgrond?

close-up-view-a-seedling-of-sugar-pea-in-homegrown-2021-08-27-17-09-09-utc

Vaak worden tuinaarde en potgrond met elkaar verward. Maar er zijn zeker verschillen. Gebruik potgrond daarom alleen voor potplanten en tuinaarde écht alleen in de volle grond. Hieronder de verschillen:

  • Tuinaarde van ECOstyle is een mix van kokosvezels, groencompost en boomschors. Het zorgt voor veel organische stoffen in de bodem en bevat weinig poriën. Het is dus een relatief zwaar product. Tuinaarde is bestemd voor gebruik in de volle grond van bijvoorbeeld je tuin.
  • Potgrond van ECOstyle is ook op basis van kokosvezels. De potgrond heeft een luchtige samenstelling en is daarom minder zwaar dan tuinaarde. Daarom is het ideaal om in potten te gebruiken omdat de wortels zo voldoende lucht krijgen. Gebruik dus vooral geen tuinaarde in potten, ook niet voor potplanten in de tuin of op het terras. Potgrond houdt namelijk ook beter vocht vast dan tuinaarde.

Tuinaarde in potten is binnen no-time kurkdroog waardoor ook de planten uitdrogen. ECOstyle potgronden zijn vrij van veen. Door de kokosvezels is de structuur rul en wortelen planten optimaal. Daarbij kun je tot wel 50 procent minder vaak water geven, ideaal in warme en droeg tijden.

Wanneer gebruik je potgrond?

GroeiGrond kamerplanten 4

Potgrond gebruik je dus wanneer planten, jawel, in een pot staan. Klinkt logisch, toch? Potgrond gebruik je op de volgende plekken:

  • Bij kamerplanten;
  • Potplanten in de tuin;
  • Potplanten op het terras.

Potgrond is op verschillende momenten te gebruiken. Komen de wortels bijvoorbeeld aan de onderkant van de pot uit? Heb je net een nieuwe plant gekocht en wil je hem in zijn nieuwe pot zetten? Merk je dat de groei van een plant afneemt door te weinig ruimte of wil je rouwvliegjes bestrijden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Potgrond in de aanslag en gaan…

Hoe gebruik je potgrond?

Potgrond gebruik je wanneer je jouw plant gaat verpotten. Maar hoe ga je te werk? Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig stappenplan gemaakt. Komt 'ie:

  1. Neem een pot die 20 procent groter is dan de originele pot. Hierdoor hebben de wortels alle ruimte om te groeien. Laat de plant voordat je gaat verpotten een beetje droogvallen, zo trek je hem makkelijker uit zijn pot.
  2. Haal de kluit uit de pot, schud en peuter losse aarde van de kluit. Vul de nieuwe pot vervolgens gedeeltelijk met verse potgrond. Plaats je plant daarna terug in de pot en vul verder aan met potgrond.
  3. Geef de plant vervolgens ruim voldoende water, maar geef ´m ook zeker niet te veel. 
  4. Sluit de zak met potgrond vervolgens goed af zodat er geen beestjes in kruipen of schimmels in groeien.
GroeiGrond kamerplanten 5

Potgrond voor kamerplanten

Kamerplanten groeien prima op een universele potgrond. Maar voor maatwerk zijn er ook specifieke potgronden te koop. Denk aan mixen speciaal voor groene, bloeiende of Mediterrane planten.

Houd in gedachten dat je vooral geen tuinaarde gebruikt, ook niet voor potplanten in de tuin of op het terras. De tuinaarde is anders binnen no-time kurkdroog waardoor ook de planten uitdrogen. Potgrond is dus waar je voor moet gaan! De luchtige structuur en de toegevoegde meststoffen zorgen voor een goede groei van de wortels en bladeren. Kan je volop blijven genieten van jouw groene oase.

Potplanten verzorgen

PlantKracht korrels 3-1

Jij weet nu dus hoe je potgrond als een pro moet gebruiken. De volgende keer weet jij precies welke zak jij nodig hebt. Ben je lekker op dreef en ben je ook benieuwd hoe je potplanten de beste verzorging geeft? Bingo! We hebben namelijk een complete verzorgingsgids. Zo leg je jouw potplanten helemaal in de watten!

Kies de meest natuurlijke potgrond voor je potplanten

Een rijkbloeiende border met de producten van ECOstyle

GroeiGrond Kamerplanten
GroeiGrond Kamerplanten

Sterke kamerplanten? Daarvoor hebben planten een goede ...

vanaf € 5.99

GroeiGrond Groene Planten
GroeiGrond Groene Planten

Sterke, groene potplanten? Daarvoor hebben planten een ...

vanaf € 5.29

GroeiGrond Zuurminnende Planten
GroeiGrond Zuurminnende Planten

Wel eens van zuurminnende planten gehoord? Onder andere ...

€ 9.99

GroeiGrond Bloeiende Planten
GroeiGrond Bloeiende Planten

Uitbundig bloeiende en kleurrijke potplanten? Daarvoor ...

vanaf € 5.29

MediterraneGrond
MediterraneGrond

Jouw Mediterrane planten extra in de watten leggen? Geef ze ...

€ 9.99

lavendel

Ga voor een duurzame border

Kies voor ECOstyle

De kleurrijkste planten in jouw duurzame border. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een border van topkwaliteit. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een gezonde border.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.