Last van problemen bij jouw kamerplanten? Zo los je het op!

Gaan jouw groene vrienden wat gebreken vertonen? Zoals gele bladeren, zwarte vlekken of bladeren die afvallen. Ai, dat is jammer! Je hebt natuurlijk liever dat ze er tiptop uitzien. Helaas komen er soms vervelende ziekten en insecten op bezoek. Doe je hier niks aan? Dan betekent dit vaak niet veel goeds voor jouw potplanten... Denk je problemen te hebben? Kom dan op tijd in actie, dan is het snel op te lossen.
sticky-houseplant-traps-fungus-gnat-1080

Heb je problemen met jouw kamerplanten?

Wij hebben een oplossing!

Dit zijn de meest voor de hand liggende problemen

Problemen herkennen is lastig, de lijst aan plagen, ziekten en schimmels is namelijk super lang. Bij planten zie je het snelst dat hij problemen hebt doordat er gebreken op het blad optreden. Herken jij de volgende problemen bij jouw potplanten, dan kan dit de volgende oorzaken hebben…

 • Geel blad: Te veel of te weinig water, te veel zonlicht of ongedierte.
 • Donkere vlekken: Tocht of droge lucht door de verwarming.
 • Bruine randen: Lage luchtvochtigheid.
 • Grijze vlekken: Ongedierte, meestal trips.
 • Afvallend blad: Een oud blad, onder aan de stam, dat afvalt is geen reden tot paniek. Dit is volkomen normaal. Wordt de plant opeens heel kaal dan wijst dit erop dat de plant te donker staat, te veel water heeft gehad of last heeft van ongedierte.
 • Krullend blad: Te veel of te weinig water of te lage luchtvochtigheid.
 • Kleine gele of witte vlekjes: Ongedierte of een plantenziekte.

Welke problemen kunnen zich bij kamerplanten voordoen?

Klik op het probleem dat jij herkent om naar de oplossing te springen:

 

Bladluis bij kamerplanten

Aphid

Bladluizen komen zowel binnen als buiten voor. Ze waaien vaak via een open raam naar binnen toe. Ze zijn gelukkig makkelijk te bestrijden, omdat ze goed te zien zijn. Meestal zijn ze groen en houden ze zich schuil in nieuwe groeipunten, aan bladstelen of op de onderkant van een blad. De bladluis bijt zich vast in de plant en zuigt zo de sappen van de plant op. Dit brengt de plant veel schade aan. Gelukkig zijn bladluizen gemakkelijk te bestrijden:

 

Dopluis en schildluis bij kamerplanten

scale-on-plant-damage-bug-1080

Dopluis en schildluis zijn een pro in verstoppen. Ze zien er namelijk uit als een klein, bruin bobbeltje op je plant. Valt in eerste instantie dus niet erg op. Het lijkt namelijk erg op een vergroeiing of beschadiging aan je plant. Dopluis scheidt een plakkerige vloeistof (honingdauw) af. De schildluis doet dit niet. Langzaam raakt de hele plant geïnfecteerd en kan hierdoor lastig groeien. Zo kom je van deze beestjes af:

 • Weet je niet zeker of het deze luis is of bij de plant hoort? Dan probeer je ze er met je nagel af te wippen, waardoor je weet zeker of het geen vergroeiing van de plant is.
 • Gebruik een bestrijdingsmiddel op basis van natuurlijk werkzame stoffen, zoals Promanal-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten snel en effectief. Het is belangrijk dat alle insecten goed geraakt worden met het mengsel, aangezien dit een contactmiddel is.

 

Spint bij kamerplanten

spider-mite-webbing-bug-1080

Spint zijn heel kleine gele, rode of zelfs zwarte spinachtige beestjes tot één millimeter groot. Daarom zijn ze heel lastig te zien. Spint maakt hele fijne webjes tussen stelen, bladpunten en bladoksels. Doe je niks dan zitten de webjes eigenlijk overal wel… Ze prikken gaatjes in het blad om zo de sappen op te zuigen. Vinden ze lekker. De bladeren krijgen zo gele en bruine vlekjes. Dit doe je tegen spint:

 • Gebruik de natuurlijke vijand van spint: roofmijt Dit is een felrode mijt van ongeveer een halve millimeter groot. Op het menu van deze roofmijt staan de eieren, larven, nimfen en volwassen exemplaren van spintmijt. Ze zijn erg vraatzuchtig, een volwassen roofmijt eet zo’n 5 tot 25 prooien per dag.
 • Gebruik een bestrijdingsmiddel op basis van natuurlijk werkzame stoffen, zoals Promanal-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten, zoals spint, snel en milieuvriendelijk. Het is belangrijk, dat alle insecten goed geraakt worden met het mengsel, aangezien dit een contactmiddel is.

 

Trips bij kamerplanten

thrips-larvae-on-leaf-bug-insect-1080

Trips zijn zwarte langwerpige beestjes van zo’n één millimeter groot. De larven zijn klein en wit of lichtgeel. Trips bevinden zich zowel op als onder het blad en laten vaak zilverachtige vlekken achter. Trips zijn resistent tegen veel middelen en daarom lastig te bestrijden. Ze maken veel schade en planten zich snel voor, geen kinderspel dus. Bestrijd ze daarom op tijd en effectief.

 • Zet de natuurlijke vijanden van trips in: aaltjes. Dit is de meest effectieve manier van bestrijden en zorgt ook gelijk dat de larven worden uitgeroeid, zodat deze geen nieuwe plaag kunnen beginnen.
 • Gebruik een bestrijdingsmiddel op basis van natuurlijk werkzame stoffen, zoals Spruzit-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten, zoals trips, snel en milieuvriendelijk.

 

Varenrouwmug bij kamerplanten

fungus-gnat-600px

Last van kleine, donkere vliegjes bij je kamerplanten of kasplanten? Grote kans dat dit de varenrouwmug is. De kleine vliegjes blijven graag rondom je plant hangen en leggen hun eitjes in vochtige potgrond. De larven eten de wortels van je plant en kunnen zo schade aanbrengen. Maar daarnaast zijn ze ook gewoon erg vervelend. Gelukkig zijn ze makkelijk te bestrijden:

 • Gebruik aaltjes, dit zijn hele kleine wormpjes en de natuurlijke vijand van de varenrouwmug. Ze leven van nature in de grond en eten graag de larven van de varenrouwmug op. Zeg maar dag tegen die plaag. Je bestelt ze snel en eenvoudig. Ook het inzetten van de aaltjes is een fluitje van een cent.

Witte vlieg bij kamerplanten

Witte vlieg

Witte vliegen zijn verre familie van de bladluizen. Ze leven voornamelijk buiten maar kunnen ook naar binnen vliegen en zo op kamerplanten terecht komen. Ze leven met name aan de onderkant van het blad waar ze aan de sapstroom van de plant zuigen. De plant verliest zo voedingsstoffen waardoor hij niet optimaal kan groeien. Ook scheiden witte vliegen honingdauw uit waardoor schimmels ontstaan. Tijd om de witte vlieg aan te pakken dus!

 • Witte vlieg bestrijd je met de sluipwesp. Deze sluipwesp legt haar eitjes in de larven van de witte vlieg. Hierdoor gaan de eitjes van de larve dood. Een enkele sluipwesp kan zo in twee à drie weken, zo’n 300 witte vlieg larven doden. Het uitzetten van sluipwespen is geschikt voor tuin, terras of balkon. Zet ze liever niet binnen uit.
 • Gebruik een bestrijdingsmiddel op basis van natuurlijk werkzame stoffen, zoals Spruzit-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten, zoals witte vlieg, snel en milieuvriendelijk.

 

Wolluis bij kamerplanten

mealybug-1020px

Wolluis herken je aan kleine witte plukjes die een beetje op haar of schimmel lijken. Ze houden zich vooral schuil in kleine hoekjes en gaatjes. Verwijder je het pluis, dan zie je daaronder een klein, wit beestje: de wolluis. Wolluis zuigt net zoals andere luizen het sap uit de plant waardoor de plant beschadigd raakt. De plant kan zo minder voedingsstoffen vasthouden. De wolluizen scheiden vervolgens het teveel aan suiker uit. Deze honingdauw maakt het blad plakkerig en gevoelig voor andere schimmels en ziektes. Gelukkig is wolluis makkelijk te bestrijden.

 • Gebruik een bestrijdingsmiddel op basis van natuurlijk werkzame stoffen, zoals Promanal-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten, zoals wolluis, snel en milieuvriendelijk. Het is belangrijk, dat alle insecten goed geraakt worden met het mengsel, aangezien dit een contactmiddel is.

Hoe voorkom ik problemen bij kamerplanten?

DSC04482

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het is daarom belangrijk dat je gezonde planten hebt. Dan heb je minder snel last van plagen of ziekten. Geef planten daarom de juiste plek en goede verzorging. Dan blijft de plant een hoge weerstand hebben.

Zorg dat de plant niet te warm, op de tocht of in de felle zon staat. Geef je plant daarnaast niet té veel of té weinig water, geef voldoende kamerplanten voeding en goede kwaliteit potgrond. Zo kan jouw plant goed opboksen tegen die vervelende plaagdieren.

Natuurlijk bestrijden

Niemand kan zo goed de natuurlijke balans herstellen en ondersteunen, als de natuur zelf. Daarom werken we graag mét de natuur, niet ertegen. Zo kan zij optimaal haar werk doen in de tuin en om ons heen. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen bij plagen of zet natuurlijke vijanden in zoals aaltjes. Zo blijft de natuur in balans en helpen wij slechts een handje.

Bescherm je potplanten op een natuurlijke en duurzame manier

Direct aan de slag met je problemen bij potplanten

Aaltjes tegen rouwvliegjes (varenrouwmug)
Aaltjes tegen rouwvliegjes (varenrouwmug)

Vliegen er kleine vliegjes rondom jouw kamerplanten? Dan ...

vanaf € 13.49

Escar-Go
Escar-Go

Last van vraatschade door slakken? Deze korrels op basis ...

vanaf € 6.49

VliegVanger Vangplaten
VliegVanger Vangplaten

Last van vervelende potgrondvliegjes in en rondom je ...

€ 5.99

Spruzit-R gebruiksklaar
Spruzit-R gebruiksklaar

Last van bladluis, trips of witte vlieg? Spruzit is de ...

€ 13.99

LuisVrij
LuisVrij

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

€ 9.99

Aaltjes tegen trips
Aaltjes tegen trips

Last van uitgedroogde bladeren, of zilverachtige vlekjes ...

vanaf € 17.95

Larven lieveheersbeestje tegen bladluis
Larven lieveheersbeestje tegen bladluis

Last van plakkende, slechtgroeiende of compleet vervormde ...

vanaf € 15.95

Promanal-R gebruiksklaar
Promanal-R gebruiksklaar

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

€ 13.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je moestuin. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor gezonde gewassen. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een een gezonde moestuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.