Moestuin aanleggen?

Volg ons stappenplan

Mini moestuintjes die je spaart bij de supermarkt, een restaurant met groenten uit eigen moestuin en zelf een verticale moestuin op het balkon. Moestuinieren is nog nooit zo hip geweest en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dat snappen wij maar al te goed, want het is ook gewoon héél leuk om zelf te doen. Ook aan de slag met het aanleggen van een moestuin? Wij leggen het je graag uit.

vegetable-garden-bed-1080

Wat is een moestuin?

Een moestuin, wat houdt dat eigenlijk in? Met een moestuin wordt een stuk tuin bedoeld waarin op kleine schaal verschillende groenten, kruiden of fruit worden verbouwd. Het is een stuk grond waarop je planten laat groeien die je kunt eten. Meestal is een moestuin onderdeel van een tuin, waarvan de rest is ingericht al siertuin. Je gaat van begin tot eind aan de slag met het zelf laten groeien van eetbare gewassen. Je stopt wat zaadjes in de grond en enkele weken heb je zelf gekweekte gewassen. Hoe leuk is dat!

Waarom een moestuin?

Een moestuin, die had iedereen vroeger… Met een moestuin heb je altijd vers, biologisch eten bij de hand die bomvol vitamines en mineralen zitten. De zelf gekweekte gewassen zijn hierdoor veel smaakvoller. Een groot voordeel is weet wat er mee is gebeurd, dit heb je zelf in de hand. De gewassen worden niet bespoten met allerlei chemische middeltjes en belanden knettervers op jouw bord. Het ene moment pluk je een tomaat van de plant en een paar minuten later eet je hem op.

vegetable-garden-1080

Wanneer een moestuin beginnen?

Een moestuin begin je het best in het voorjaar als de ergste vorst voorbij is. De bodem bereid je wel al iets eerder voor, maart is hier de ideale maand voor. Moestuinzaadjes plant je pas na ijsheiligen, dat is wanneer de laatste nachtvorst is verdwenen. Dat is zo rond half mei. Wil je al wat vroeger beginnen? Dat kan! Zaai plantjes dan voor in de kas of binnen op de vensterbank.

Wat heb je nodig voor het aanleggen van een moestuin?

Vaak wordt gedacht dat een moestuin aanleggen moeilijk is, maar niets is minder waar. Natuurlijk heb je wel wat spullen nodig voordat je aan de slag gaat. Hieronder vind je jouw boodschappenlijstje:

 • Biologische moestuingrond.
 • Moestuinzaadjes of -plantjes.
 • Een spade om de aarde mee om te spitten.
 • Een hark of schoffel om onkruid te verwijderen.
 • Een gieter of tuinslang.
 • Een plantenschepje om de zaden of plantjes te kunnen planten.
 • Optioneel: Potjes om in voor te zaaien, of je hele moestuin in te starten.

Een moestuin groeit niet vanzelf.

Jouw groene vingers en onze producten vormen een top duo.

Hoe leg je een moestuin aan?

Een moestuin leg je gemakkelijk aan met ons stappenplan. Spring gelijk naar de stap waar jij meer over wilt weten:

 1. De ligging bepalen
 2. Grond voorbereiden
 3. Moestuin indelen
 4. Zaaien

 

#1 De ligging van de moestuin

vegetable-garden-bed-sun-1080

Misschien wel het belangrijkste voor een vruchtbare moestuin: de ligging. Let op de volgende aandachtspunten als je een moestuin aanleggen gaat.

 • Zorg dat het water goed weg kan lopen.
 • Kies een zonnige plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt.
 • Leg de moestuin niet in de schaduw van bomen.
 • Zorg voor voldoende bescherming tegen de wind.

 

#2 Bereid de grond voor

soil-with-gardeningtools-1080px

Maak de grond goed klaar voordat je begint met het aanleggen van jouw moestuin. Schoffel de bovenste laag van de grond goed door. Zorg vervolgens dat de grond ook voedzaam genoeg is door de bodem te bemesten. Maak de grond vervolgens glad door het te egaliseren met een houten plank of de zijkant van een hark.

Heb je geen tuin maar een balkon of terras en wil je toch aan de slag met het maken van een moestuin? Geen probleem. Je begint makkelijk een moestuin in potten.

 

#3 Deel de moestuin in

weeds-in-vegetable-garden-1080px

Tijd om de moestuin in te delen. Maak de moestuinbedden niet breder dan één meter met daartussen paden van zo’n dertig centimeter. Zo zaai, schoffel en oogst je gemakkelijk.

Houd acht verschillende bedden aan voor het starten van jouw moestuin. Op deze manier heb je genoeg ruimte voor verschillende soorten groenten. Je kan namelijk niet elk gewas lukraak naast elkaar neerzetten. Sommige planten beïnvloeden elkaar namelijk negatief.

 

#4 Zaai de moestuin

hand-with-seeds-1080

Tijd om aan de slag te gaan met het echte werk. Het zaaien van de gewassen. Daar kijk je waarschijnlijk al een tijdje naar uit. Natuurlijk is het mogelijk om kant-en-klare plantjes te kopen. Maar laten we eerlijk zijn, zelf zaaien is natuurlijk wel écht heel leuk. Zaaien kan op twee verschillende manieren:

 • In de volle grond: na de laatste nachtvorst in de volle grond, of eerst binnen voorzaaien en vanaf mei buiten uitplanten.
 • In potten: binnen voorzaaien en daarna met pot en al naar buiten, of na de laatste nachtvorst direct in potten zaaien.

Let goed op dat wanneer je aan de slag gaat, dat je de zaadjes niet te diep zaait. Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans is dat het plantje niet ontkiemt. Er komt daar namelijk minder zonlicht en zuurstof. Ontkiemt het plantje? Dan moet het daarna nog een lange weg afleggen om boven de aarde uit te piepen. Een moestuinzaadje heeft maar weinig diepte nodig. Een handige vuistregel is dat je niet dieper zaait dan ongeveer één tot twee keer hun eigen grootte.

Wisselteelt in de moestuin

Welkom bij de club, jij hebt nu ook een moestuin! Nu is het tijd om jouw moestuin te verzorgen. Helaas komen daar soms ook plagen bij kijken… Om dit zo veel mogelijk te voorkomen maak je gebruik van wisselteelt. Dit is een super handige manier om ziekten en plagen op een natuurlijke manier te beperken. Daarnaast profiteren de nieuwe gewassen dan van de stoffen die de vorige gewassen in de grond hebben achtergelaten. Elk jaar verhuis je een groep gewassen, het is net een soort stoelendans voor groenten dus…

Houd je moestuin langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor de moestuin

Moestuin Grond 30 ltr

Moestuin Grond 30 ltr

Een sterke en vruchtbare moestuin? Daarvoor hebben je ...

€ 9.49

Moestuinmest

Moestuinmest

ECOstyle Moestuinmest is een complete meststof die speciaal ...

€ 21.99

Moestuin-AZ

Moestuin-AZ

Moestuin A-Z geeft smakelijke groenten en kruiden uit eigen ...

€ 5.79

Moestuin voeding

Moestuin voeding

Een gezonde moestuin met een rijke en smakelijke oogst? ...

vanaf € 6.49

Moestuin Gemak 750 g

Moestuin Gemak 750 g

Een moestuin moet in een korte periode een hoop voor elkaar ...

€ 7.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.