Moestuin bemesten?

Dit is wat je moet weten

Moestuinplantjes zijn onwijs makkelijk om op te kweken. Je zaait ze en hebt er vaak maar weinig omkijk naar. Wil jij zeker zijn van een mooie, grote oogst? Dan is het belangrijk dat de gewassen genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Een goede en gezonde bodem speelt daar een belangrijke rol bij.

granules-fertilizer-plant-vegetable-1080

Wat is moestuin bemesten?

Moestuinmest is een speciale meststof voor, jawel, de moestuin. Klinkt logisch, toch? Door voeding toe te dienen wordt de grond in de moestuin vitaler, sterker en gezonder. Een gezonde grond, betekent een gezonde plant. De plant kan de voedingsstoffen anders niet goed opnemen, heeft ongezonde wortels en is daardoor kwetsbaar voor ziekten en plagen. De moestuin bemesten is dus super belangrijk! Dat wil je niet hebben dus.

Waarom moestuin bemesten?

Moestuinplanten moeten in korte periode veel presteren. De lat ligt hoog… Wanneer de plant vruchten geeft, die wij vervolgens oogsten, verwijderen we ook voedingsstoffen die door de plant uit de bodem zijn opgenomen.

Deze voedingsstoffen moeten we weer aanvullen, anders raakt de bodem uitgeput. Daarnaast hebben planten de voedingsstoffen ook nodig om snel te groeien en om een grote oogst op te leveren.

vegetable-garden-bed-1080

Waarmee bemesten?

Bemesten kan met een organische meststof, compost of met kunstmest.

 1. Compost: Ontstaat door het verteren van plantaardig materiaal, zoals afgevallen bladeren en etensresten. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat op deze manier ziekten tegen. Het nadeel van compost is dat het lang duurt om te verteren.
 2. Organische mest: Is mest volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het bevat meer voedingsstoffen dan compost en zorgt daarnaast ook voor een goede bodemstructuur. Het voordeel van organische mest is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
 3. Kunstmest: Bevat voedingsstoffen, maar zorgt niet voor een betere bodemstructuur. Kunstmest belast het milieu daarnaast doordat er schadelijke stoffen vrijkomen bij de productie van kunstmest. Daarnaast komen de voedingsstoffen soms zó snel vrij dat planten als het ware 'verbranden' door het te veel aan voedingsstoffen. Je moet daardoor ook vaker bemesten, wat de bodem alleen maar ongezonder maakt.

Kies daarom altijd voor een organische meststof en niet voor kunstmest (chemische meststof). Organische meststof bevat alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft om lekker te groeien.

Een goed bodemleven is naast voldoende voeding namelijk erg belangrijk voor een gezonde moestuin. Bij het omzetten van mineralen in voedingsstoffen, zijn er namelijk allerlei bacteriën en schimmels nodig. Zo neemt de plant de voedingsstoffen op en wordt organisch materiaal verteerd.

Welke voedingsstoffen zitten er in moestuinmest?

Een voedzame bodem is nodig om te groeien, bloeien en om de vruchten goed te laten rijpen en lekker te laten smaken. Daarom is goed voor ogen te hebben welke voedingsstoffen de planten nodig hebben. Dit zijn de vier belangrijkste stoffen voor moestuinplantjes:

 • Stikstof (N): bevordert de groei van stengels en blad.
 • Fosfor (P): voorziet de plant van energie. Stimuleert de bloei en rijping van vruchten, en speelt een belangrijke rol bij het groeien van de wortels.
 • Kalium (K): zorgt voor een betere vochtopname door de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Ook bevordert het de stevigheid van de plant en helpt het de vruchten te vormen.
 • Magnesium (Mg): zorgt voor de mooie groene kleur van de plant. Ook speelt het een belangrijke rol voor de groei van de bladeren, stengels en de vruchten

Bemest je moestuin groenten en fruit.

Zo ben je verzekerd van een grote en smaakvolle oogst.

Wanneer bemesten?

Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet. Dat is meestal zo rond mei, wanneer de nachtvorst volledig is verdwenen. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen. De meeste organische meststoffen geven genoeg voeding voor drie á vier maanden. Geef de planten dan een tweede bemesting.

Welke groenten bemesten?

red-peppers-on-plant-1080px

Veel groenten met veel vruchten en koolsoorten zijn flinke veelvraten. Ze moeten natuurlijk ook hard werken om deze te groeien. Zeker dit soort groenten maak je éxtra blij met genoeg mest. Deze groenten zijn dol op wat extra mest in de moestuin:

 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Courgette
 • Komkommer
 • Paprika
 • Peper
 • Pompoen
 • Spruiten

Welk fruit bemesten?

Aardbeien

In tegenstelling tot groenten, hebben de meeste fruitsoorten een lage behoefte aan voedingsstoffen. Toch zijn er zeker fruitsoorten die je éxtra blij maakt met mest:

 • Aardbeien
 • Bessen
 • Bramen
 • Druiven
 • Frambozen
 • Kersen

Hoe bemesten?

vegetable-garden-bed-sun-1080

Strooi de mest met de hand, de mestkorrels zijn stuifvrij en niet schadelijk. Strooi eerst horizontaal en daarna verticaal, zo weet je dat je de hele moestuin hebt gehad. Hark het daarna lichtjes in, maar pas goed op dat je plantjes niet beschadigt.

Je hoeft met de meststoffen van ECOstyle niet bang te zijn dat je teveel strooit of dat je overbemest. Dit is wel een risico wanneer je gebruik maakt van minerale of kunstmeststoffen. Je kunt het dus met een gerust hart in de moestuin strooien.

Plagen en ziekten in de moestuin

Door een goede bodemstructuur en bemesting van je moestuin heb jij sterke en gezonde planten in je groentetuin. Toch liggen plagen en ziekten altijd op de loer. Bladluizen, slakken, mieren en schimmels kunnen ervoor zorgen dat je oogst minder goed wordt. Gelukkig is er haast voor iedere plaag wel een natuurlijke vijanden of organische bestrijdingsmiddel. Benieuwd hoe je plagen in de moestuin natuurlijk en verantwoord oplost. We vertellen het je graag!

Houd je moestuin langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor de moestuin

Moestuin-AZ

Moestuin-AZ

Moestuin A-Z geeft smakelijke groenten en kruiden uit eigen ...

€ 5.79

Moestuinmest

Moestuinmest

ECOstyle Moestuinmest is een complete meststof die speciaal ...

€ 21.99

Moestuin voeding

Moestuin voeding

Een gezonde moestuin met een rijke en smakelijke oogst? ...

vanaf € 6.49

Moestuin Gemak 750 g

Moestuin Gemak 750 g

Een moestuin moet in een korte periode een hoop voor elkaar ...

€ 7.99

Moestuin Grond 30 ltr

Moestuin Grond 30 ltr

Een sterke en vruchtbare moestuin? Daarvoor hebben je ...

€ 9.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.