Moestuin bemesten?

Dit is wat je moet weten

Moestuinplantjes zijn vaak niet heel moeilijk om op te kweken. De een is wat makkelijker dan de ander, maar als je de aanwijzingen goed volgt lukt het vaak prima. Wil jij zeker zijn van een mooie, grote oogst? Dan is het belangrijk dat de gewassen genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Een goede en gezonde bodem speelt daar een belangrijke rol bij.
Moestuin-AZ 12

Wat is moestuin bemesten?

Moestuinmest is een speciale meststof voor, jawel, de moestuin. Klinkt logisch, toch? Door voeding toe te dienen wordt via de grond de moestuin vitaler, sterker en gezonder. Een gezonde grond, betekent een gezonde plant. De plant kan de voedingsstoffen anders niet goed opnemen, heeft ongezonde wortels en is daardoor kwetsbaar voor ziekten en plagen. De moestuin bemesten is dus superbelangrijk!

Denk daarbij ook aan de zuurgraad van de moestuingrond. In een zure grond kan een plant ook veel minder goed voeding opnemen. De zuurgraad test je gemakkelijk en snel met de pH-Bodemtest. Al na een paar minuten kun je zien hoeveel AZ-Kalk je moet strooien voor de juiste zuurgraad.

Waarom moestuin bemesten?

Moestuinplanten moeten in korte periode veel presteren. De lat ligt hoog… Wanneer de plant vruchten geeft, die wij vervolgens oogsten, verwijderen we ook voedingsstoffen die door de plant uit de bodem zijn opgenomen.

Deze voedingsstoffen moeten we weer aanvullen, anders raakt de bodem uitgeput. Daarnaast hebben planten de voedingsstoffen ook nodig om snel te groeien en om een grote oogst op te leveren.

Moestuin-AZ 8

Waarmee bemesten?

Bemesten kan met een organische meststof, compost of met kunstmest.

 1. Compost: Ontstaat door het verteren van plantaardig materiaal, zoals afgevallen bladeren en etensresten. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat op deze manier ziekten tegen. Het nadeel van compost is dat het lang duurt om te verteren. Compost bevat in verhouding niet zo veel voedingsstoffen, het helpt juist wel goed om de bodemstructuur te verbeteren
 2. Organische mest: Is een meststof volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het bevat volop en de juiste voedingsstoffen en helpt daarbij ook de bodem gezond te houden. Het voordeel van organische mest is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de planten.
 3. Kunstmest: Is mest die wel voedingsstoffen bevat, maar niet zorgt voor een gezonde plant in een gezonde bodem. Kunstmest belast het milieu daarnaast doordat er schadelijke stoffen vrijkomen bij de productie van kunstmest en het bodemleven aantast.

  Ook komen de voedingsstoffen snel en in korte tijd vrij , omdat ze oplossen in water. De plant heeft geen enkele keuze, of hij het nou nodig heeft op dat moment of niet. Daarbij is kunstmest zout, wat een negatief effect heeft op het bodemleven. Een plant groeit het best in een gezonde grond, dus kies altijd voor een organische, natuurlijke meststof.

Kies daarom altijd voor een organische meststof en niet voor kunstmest (chemische meststof). Organische meststof bevat de voedingsstoffen die een plant nodig heeft om lekker te groeien. Een goed bodemleven is naast voldoende voeding namelijk erg belangrijk voor een gezonde moestuin.

In de bodem gebeuren bijzondere processen! Als je deze met kunstmest verstoord raakt je bodemleven uit balans en krijgen planten het moeilijker. En dat is helemaal niet nodig!

Welke voedingsstoffen zitten er in moestuinmest?

Een voedzame bodem is nodig om te groeien, bloeien en om de vruchten goed te laten rijpen en lekker te laten smaken. Daarom is het goed om voor ogen te hebben welke voedingsstoffen de planten nodig hebben. Dit zijn de vier belangrijkste stoffen voor moestuinplantjes:

 • Stikstof (N): bevordert de groei van stengels en blad.
 • Fosfor (P): voorziet de plant van energie. Stimuleert de bloei en rijping van vruchten, en speelt een belangrijke rol bij het groeien van de wortels.
 • Kalium (K): zorgt voor een betere vochtopname door de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Ook bevordert het de stevigheid van de plant en helpt het de vruchten te vormen.
 • Magnesium (Mg): zorgt voor de mooie groene kleur van de plant. Ook speelt het een belangrijke rol voor de groei van de bladeren, stengels en de vruchten

Bemest je moestuin groenten en fruit.

Zo ben je verzekerd van een grote en smaakvolle oogst.

Wanneer bemesten?

Moestuinmest 4

Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet. Dat is meestal zo rond april of mei. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen.

De organische meststoffen van ECOstyle geven genoeg voeding voor drie á vier maanden. Geef de planten daarna een tweede bemesting. De planten profiteren volop van het bijzondere bodemleven dat toegevoegd is aan de AZ-meststoffen.

Welke groenten bemesten?

brussel-sprouts

Veel groenten met veel vruchten en koolsoorten zijn flinke veelvraten. Ze moeten natuurlijk ook hard werken om deze te laten groeien. Zeker dit soort groenten maak je éxtra blij met genoeg voeding. Deze groenten zijn dol op wat extra's in de moestuin:

 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Courgette
 • Komkommer
 • Paprika
 • Peper
 • Pompoen
 • Spruiten

Welk fruit bemesten?

strawberry-bush-1000px

In tegenstelling tot groenten, hebben de meeste fruitsoorten een lagere behoefte aan voedingsstoffen. Toch zijn er zeker fruitsoorten die je éxtra blij maakt met mest:

 • Aardbeien
 • Bessen
 • Bramen
 • Druiven
 • Frambozen
 • Kersen

Hoe bemesten?

Moestuinmest 8

Strooi de meststof met de hand rondom je groenten en fruit, de mestkorrels zijn stuifvrij en niet schadelijk. Je kunt het daarna een beetje met de bovenlaag van de grond vermengen door het lichtjes in te harken.

Je hoeft met de meststoffen van ECOstyle niet bang te zijn dat je te veel strooit of overbemest. Je planten bepalen namelijk zelf hoeveel voeding ze nodig hebben en uit de grond halen. De wortels gaan actief op zoek naar de nodige voeding, waardoor deze sterk vertakken. Sterke wortels geven een sterke plant, met meer weerstand tegen ziekten en plagen.

Door een goede bodemstructuur en bemesting van je moestuin heb jij sterke en gezonde planten in je groentetuin. Met op z'n tijd natuurlijk een scheutje water als het niet genoeg regent.

Plagen en ziekten in de moestuin

Toch liggen er elk jaar ook weer ziekten en plagen op de loer. Bladluizen, slakken, mieren en schimmels kunnen ervoor zorgen dat je oogst minder goed wordt dan dat je had gehoopt. Gelukkig is er haast voor iedere plaag wel een natuurlijke vijand. Denk bijvoorbeeld aan lieveheersbeestjes, roofmijten en aaltjes. Benieuwd hoe je plagen in de moestuin natuurlijk en verantwoord oplost? We vertellen het je graag!

Houd je moestuin langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor de moestuin

Moestuin-AZ
Moestuin-AZ

Ga je voor smakelijkere groenten en kruiden uit eigen tuin? ...

€ 6.49

MoestuinVoeding
MoestuinVoeding

Ga je voor smakelijke groenten en kruiden uit eigen tuin? ...

vanaf € 6.99

MoestuinMest
MoestuinMest

Ga je voor smakelijkere groenten en kruiden uit eigen tuin? ...

€ 24.99

MoestuinGemak - plantaardige mest (Vegan)
MoestuinGemak - plantaardige mest (Vegan)

Een moestuin moet in een korte periode een hoop voor elkaar ...

€ 8.99

MoestuinGrond
MoestuinGrond

Een sterke en vruchtbare moestuin? Daarvoor hebben je ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.