Moestuin problemen?

Alles wat je moet weten

Last van problemen in de moestuin? Na al jouw harde werk baal je daar vast knap van. Denk bijvoorbeeld aan ziekten en insecten die jouw gewassen overnemen. Doe je hier niks aan? Dan betekent dit vaak niet veel goeds. Jouw moestuin wordt dan overgenomen door de ziekte of plaag. Kom daarom op tijd in actie, dan is het nog makkelijk op te lossen.
onkruid in moestuin

Hoe ontstaan problemen in de moestuin?

Veel problemen komen door een combinatie van omstandigheden. Voedingsgebrek, een verkeerde standplaats, het weer en ga zo maar door. Hierdoor krijgen insecten of ziekten een kans om toe te slaan. Doordat de weerstand van de planten afneemt is de kans op problemen alleen maar groter.

Heb je moestuinproblemen?

Wij hebben een oplossing.

vegetable-garden-1080

Hoe voorkom ik problemen in de moestuin?

De bodem is het hart van jouw moestuin. Bodem in slechte conditie? Dan zie je dit ook terug in de planten in jouw moestuin. Jouw moestuin is dan minder bestand tegen ziekten, schimmels en insecten. Daarom is het belangrijk dat de bodem een goede structuur en zuurgraad heeft.

Heb je een klei- of zandgrond? De structuur kun je verbeteren met compost of MoestuinGrond. Dit moet je elk jaar herhalen om de structuur goed te houden. Zo blijven water en voedingsstoffen beter in de grond bewaard.

Daarnaast kunnen planten slecht voeding opnemen in een zure grond. Geef de moestuin daarom AZ-Kalk in het voorjaar. Deze duurzame kalk komt ui te Nederlandse waterwinning en is CO2 neutraal. Het mooie is dat AZ-Kalk niet oplost in water, maar zich bindt met zuur. Hoe zuurder de grond, hoe meer kalk er wordt gebonden. Is de hoeveelheid kalk die gestrooid is niet nodig? Dan blijft het beschikbaar tot dit wel het geval is.

Planten hebben voor een gezonde groei natuurlijk ook voldoende voedingsstoffen nodig. Daarom bemest je de moestuin het best in het voorjaar met de organische meststof Moestuin-AZ. Herhaal dit na ongeveer drie tot vier maanden. Alles in jouw moestuin kan zichzelf zo veel beter beschermen tegen problemen en ziekten. Het verhoogt namelijk de weerstand van planten waardoor zij minder vatbaar zijn voor schimmels, plagen en ziekten.

Wisselteelt in de moestuin

Wisselteelt is een superhandige manier om ziekten en plagen op een natuurlijke manier in de hand te houden. Daarnaast profiteren de nieuwe gewassen dan van de stoffen die de vorige gewassen in de grond hebben achtergelaten. Elk jaar verhuis je een groep gewassen, zoals de aardappels, naar het volgende moestuinbed. Een soort stoelendans voor groenten dus…

Welke problemen kunnen zich in de moestuin voordoen?

Er zijn talloze ziektes, schimmels en insecten die jouw moestuin graag hun thuis maken. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende problemen in de moestuin:

Aardappelziekte in de moestuin

potato-plant

Aardappelziekte of Phytophthora infesstans is een gevreesde ziekte in de moestuin. Het is een waterschimmel die vooral bij aardappelen en tomaten voorkomt. Deze schimmel verspreidt zich razendsnel, zeker bij warm, vochtig en winderig weer. Als je aardappelziekte herkent, is het vaak al te laat… Het is dan belangrijk dat je nog redt wat er te redden valt. Je herkent aardappelziekte door bruinzwarte vlekken op de stelen en het blad van de plant. De vlekken ontstaan meestal als eerst bij de bladoksels. Houd deze plek dus goed in de gaten. Doe je niks? Dan springt de schimmel ook over op de knollen en kun je jouw aardappelteelt wel vergeten. Je voorkomt veel ellende door aardappelen ieder jaar op een andere plaats in de moestuin te planten.

Knolvoet in de moestuin

Knolvoet

Knolvoet, ook wel Plasmodiophora brassicae, is een slijmzwam die zeer moeilijk te bestrijden is. De schimmelsporen van knolvoet kunnen tot twintig jaar in de grond blijven. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Je herkent knolvoet door een typische, loodachtige verkleuring van de bladeren. Ook zwellen de wortels van kolen op tot grote knollen.

Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan vruchtwisseling. Dit houdt in dat er steeds kolen op dezelfde plek worden gekweekt. Ook komt de ziekte vaker voor op een bodem met een te lage zuurgraad. Meet de zuurgraad voor de zekerheid met de eenvoudige pH-Bodemtest.

Roest in de moestuin

Roest

Roest is een schimmelziekte die niet alleen in de moestuin voorkomt, maar ook in de rest van de tuin. De ziekte heeft zijn naam te danken aan de roestkleurige vlekken die op de bladeren verschijnen. Vooral prei, uien en verschillende fruitsoorten zijn het slachtoffer van roest. Het wordt veroorzaakt door de schimmel Puccinia Allii. Het is belangrijk om aangetaste bladeren zo snel mogelijk te verwijderen en af te voeren. Zo kun je proberen verdere uitbreiding te voorkomen.

Zorg ook voor genoeg ruimte in de moestuin, roest groeit namelijk het snelst op warme, vochtige plekken. Ook blijft de schimmel in de grond zitten, daarom is het belangrijk dat je planten ieder jaar op een andere plek zet. Zo krijgt de roest minder grip op planten die er gevoelig voor zijn. Preventief kun je Vital gebruiken. Dit spuitmiddel maakt een beschermlaagje op de bladeren, waardoor schimmelsporen veel minder goed in de plant kunnen dringen.

Krulziekte in de moestuin

Krulziekte

Krulziekte, ook bekend als Taphrina deformanus is een schimmelziekte aan de bladeren. Vooral perziken, nectarines, amandelen, abrikozen en pruimen zijn gevoelig voor krulziekte. De schimmel wordt voornamelijk verspreidt door regen. Meestal treedt de schimmelziekte op bij een nat voorjaar. Je herkent de ziekte aan de bladeren die samentrekken, dikker worden en opkrullen. Ook vormen zich een soort rode blaren op de bladeren.

Krulziekte kan alleen preventief voorkomen worden door je fruitbomen van een vitamineboost te voorzien. Gebruik bijvoorbeeld Vital. Dit verhoogt de weerstand van planten waardoor planten minder vatbaar zijn voor schimmels en ziekten.

Plagen in de moestuin

Insecten in moestuin

Bladluizen, mieren, slakken, rupsen, engerlingen, witte vliegen, de lijst is eindeloos. Het is maar een kleine greep van beestjes die je liever niet op bezoek hebt in je moestuin. Komen ze met velen tegelijk en doe je niks aan de insecten? Dan kan dit het einde van een deel van jouw moestuin betekenen. In rap tempo verspreiden zij zich op de gewassen die ze lekker vinden en groeien ze uit tot een flinke plaag.

Natuurlijk bestrijden is in dit geval heel belangrijk om de natuur zo min mogelijk te belasten. Bij voorkeur met nuttige insecten of gebruik natuurlijke spuitmiddelen van ECOstyle. Deze laten geen reststoffen achter na bespuiting. Hierdoor blijven je groenten en fruit veilig om te eten. Lees meer over het bestrijden van de meest voorkomende insecten in de moestuin.

Onkruid in de moestuin

weeds-in-vegetable-garden-1080px

Zie jij planten in je moestuin die niets te maken hebben met groente of fruit? Grote kans dat dit onkruid is. Denk bijvoorbeeld aan de brandnetel, paardenbloem of distel. Het zijn woekeraars en nemen voordat je het doorhebt jouw hele moestuin over. Het onkruid verstikt zo de andere planten in de moestuin.

Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn, voordat het onkruid zich vermeerdert of in de bloei schiet. Want dan ben je verder van huis. Dit doe je door regelmatig te schoffelen zodat de grond mooi los blijft. Vlak bij de groenten en kruiden kun je het beter handmatig doen, zodat je niks beschadigt met de schoffel. In een losse grond haal je onkruid makkelijk weg en kan het minder goed wortelen.

Moestuin verzorgen

De meest voorkomende problemen in de moestuin heb je nu in beeld. Probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen door groenten, kruiden en fruit neer te zetten in optimale omstandigheden. Voorkomen kun je het helaas nooit helemaal. Hoe minder vaak je hoeft in te grijpen, hoe beter het is. Benieuwd hoe je jouw moestuin optimaal verzorgt? Gebruik hiervoor onze handige tips.

Bescherm je moestuin op een natuurlijke en duurzame manier

Direct aan de slag met je problemen in de moestuin

Vital gebruiksklaar
Vital gebruiksklaar

Wil je sterkere, vitale planten zonder schimmelziektes? ...

€ 11.49

Aaltjes tegen larven uienvlieg
Aaltjes tegen larven uienvlieg

Zijn de bladeren van jouw prei- of uienplanten geel of ...

€ 22.95

MoestuinMest
MoestuinMest

Ga je voor smakelijkere groenten en kruiden uit eigen tuin? ...

€ 24.99

Escar-Go Strooikoker
Escar-Go Strooikoker

Last van vraatschade door slakken? Deze korrels op basis ...

€ 14.99

Aaltjes tegen aardrups
Aaltjes tegen aardrups

Last van vraatschade aan sierplanten of groenten en kruiden ...

€ 22.95

Vital concentraat
Vital concentraat

Wil je sterkere, vitale planten zonder schimmelziektes? ...

€ 13.99

Aaltjes tegen larven fruitmot
Aaltjes tegen larven fruitmot

Last van vraatschade aan buxus of fruit in je moestuin? Dan ...

€ 22.95

Moestuin-AZ
Moestuin-AZ

Ga je voor smakelijkere groenten en kruiden uit eigen tuin? ...

€ 6.49

Aaltjes tegen larven wortelvlieg & preivlieg
Aaltjes tegen larven wortelvlieg & preivlieg

Vergeelde of zelfs afstervende bladeren aan jouw ...

€ 22.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je moestuin. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor gezonde gewassen. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een een gezonde moestuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.