Moestuin problemen?

Alles wat je moet weten

Last van problemen in de moestuin? Na al jouw harde werk baal je daar vast knap van. Denk bijvoorbeeld aan ziekten en insecten die jouw gewassen overnemen. Doe je hier niks aan? Dan betekent dit vaak niet veel goeds. Jouw moestuin wordt dan langzaam opgegeten door de ziekte of plaag. Kom daarom op tijd in actie, dan is het nog makkelijk op te lossen.

onkruid in moestuin

Problemen in je moestuin: wat wil je weten?

Aardappelziekte

Informatie

Meest voorkomende problemen

Deze problemen komen het vaakst voor.

Zit jouw probleem hiertussen?
Insecten in moestuin

Informatie

Last van insecten?

Lees alles over het bestrijden van insecten in je moestuin

Alles over insecten in je moestuin
Onkruid weghalen

Informatie

Last van onkruid?

Lees alles over het tegengaan van onkruid in je moestuin

Alles over onkruid in je moestuin

Heb je moestuinproblemen?

Wij hebben een oplossing.

Hoe ontstaan problemen in de moestuin?

Veel problemen komen door gebrek aan onderhoud in combinatie met weersomstandigheden. Is je moestuin niet topfit? Dan krijgen insecten of ziekten de vrije hand en nemen ze langzaam jouw moestuin over. De kans op nog meer problemen is dan groter aangezien de weerstand van de planten steeds minder wordt.

Wisselteelt in de moestuin

Wisselteelt is een super handige manier om ziekten en plagen op een natuurlijke manier in de hand te houden. Daarnaast profiteren de nieuwe gewassen dan van de stoffen die de vorige gewassen in de grond hebben achtergelaten. Elk jaar verhuis je een groep gewassen, zoals de aardappels, naar het volgende moestuinbed, waar bijvoorbeeld de kolen hebben gestaan. Een soort stoelendans voor groenten dus…

Welke problemen kunnen zich in de moestuin voordoen?

Er zijn talloze ziektes, schimmels en insecten die jouw moestuin graag hun thuis maken. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende problemen in de moestuin:

 

Hoe voorkom ik problemen in de moestuin?

Insecten in moestuin

De bodem is het hart van jouw moestuin. Bodem in slechte conditie? Dan zie je dit ook terug in de planten in jouw moestuin. Jouw moestuin is dan minder bestand tegen ziekten, schimmels en insecten. Daarom is het belangrijk dat de bodem een goede structuur en zuurgraad heeft.

Ook heeft de bodem voldoende voedingsstoffen nodig. Daarom bemest je de moestuin het best zo nu en dan. Jouw moestuin kan zichzelf zo goed beschermen tegen problemen en ziekten. Het verhoogt namelijk de weerstand van planten waardoor zij minder vatbaar zijn voor schimmels, plagen en ziekten.

Aardappelziekte in de moestuin

Aardappelziekte

Aardappelziekte, of Phytophthora infesstans, is een gevreesde ziekte in de moestuin. Het is een waterschimmel die vooral bij aardappelen en tomaten voorkomt. Deze schimmel verspreidt zich razendsnel, zeker bij warm, vochtig en winderig weer. Als je aardappelziekte herkent, is het vaak al te laat… Het is dan belangrijk dat je nog redt wat er te redden valt.

Je herkent aardappelziekte door bruinzwarte vlekken op de stelen en het blad van de plant. De vlekken ontstaan meestal als eerst bij de bladoksels. Houd deze plek dus goed in de gaten. Doe je niks? Dan springt de schimmel ook over op de knollen en kun je jouw aardappelteelt wel vergeten. Je voorkomt veel ellende door aardappelen ieder jaar op een andere plaats in de moestuin te planten.

Knolvoet in de moestuin

Knolvoet

Knolvoet, ook wel Plasmodiophora brassicae, is een slijmzwam die zeer moeilijk te bestrijden is. De schimmelsporen van knolvoet kunnen tot twintig jaar in de grond blijven. Daarom is voorkomen beter dan genezen.

Je herkent knolvoet door een typische, loodachtige verkleuring van de bladeren. Ook zwellen de wortels van kolen op tot grote knollen. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan vruchtwisseling. Dit houdt in dat er steeds kolen of andere gewassen op dezelfde plek worden gekweekt. Ook komt de ziekte vaker voor op een bodem met een te lage zuurgraad. In dit geval is het belangrijk om kalk te strooien. 

Roest in de moestuin

Roest

Roest is een plantenziekte en komt niet alleen in de moestuin voor, maar ook in de gewone tuin. De ziekte heeft zijn naam te danken aan de roestkleurige vlekken die op de bladeren verschijnen. Vooral prei, uien en verschillende fruitsoorten zijn het slachtoffer van roest. Het wordt veroorzaakt door de schimmel Puccinia Allii. Het is belangrijk om aangetaste bladeren zo snel mogelijk te verwijderen, zo springt de schimmel niet over naar de rest van de plant.

Zorg ook voor genoeg ruimte in de moestuin, roest groeit namelijk het snelst op warme, vochtige plekken. Ook blijft de schimmel in de grond zitten, daarom is het belangrijk dat je planten ieder jaar op een andere plek zet. Zo krijgt de roest minder grip op planten die er gevoelig voor zijn.

Krulziekte in de moestuin

Krulziekte

Krulziekte, ook bekend als Taphrina deformanus is een schimmelziekte aan de bladeren. Vooral perziken, nectarines, amandelen, abrikozen en pruimen zijn gevoelig voor krulziekte. De schimmel wordt voornamelijk verspreidt door regen. Meestal treed schimmelziekte op bij een nat voorjaar.

Je herkent de ziekte aan de bladeren die samentrekken, dikker worden en opkrullen. Ook krijgen de bladeren een soort rode blaren. Krulziekte kan alleen preventief voorkomen worden door je fruitbomen van een vitamineboost te voorzien. Gebruik bijvoorbeeld Vital. Dit verhoogt de weerstand van planten waardoor planten minder vatbaar zijn voor schimmels en ziekten.

Insecten in de moestuin

Insecten in moestuin

Luizen, mieren, slakken, rupsen, engerlingen, witte vliegen, de lijst is eindeloos. Het is maar een kleine greep van beestjes die je liever niet op bezoek hebt in je moestuin. Komen ze met velen tegelijk en doe je niks aan de insecten? Dan kan dit het einde van jouw moestuin betekenen. In rap tempo eten ze jouw hele moestuin kaal en groeien uit tot een flinke plaag.

Natuurlijk bestrijden is in dit geval heel belangrijk om de natuur zo min mogelijk te belasten. Leer de meest voorkomende insecten in de moestuin bestrijden met onze tips.

Onkruid in de moestuin

Onkruid weghalen

Zie jij planten in je moestuin die niets te maken hebben met groente of fruit? Grote kans dat dit onkruid is. Denk bijvoorbeeld aan de brandnetel, paardenbloem of distel. Het zijn woekeraars en nemen voordat je het doorhebt jouw hele moestuin over. Het onkruid verstikt zo de andere planten in de moestuin. Zeg maar gedag tegen jouw verse tomaten of heerlijke komkommers.

Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn. Dit doe je door regelmatig te schoffelen zodat de grond mooi los blijft. Zo haal je onkruid er makkelijk uit. Ook zorgt de juiste zuurgraad van de bodem voor minder onkruid. Onkruid groeit namelijk graag op een zure grond. Geef jouw moestuin daarom zo nu en dan wat kalk.

Bescherm je moestuin op een natuurlijke en duurzame manier

Direct aan de slag met je problemen in de moestuin

Vital gebruiksklaar 500 ml

Vital gebruiksklaar 500 ml

Vital is een natuurlijke plantversterker, het verhoogt de ...

€ 10.49

Aaltjes tegen larven uienvlieg

Aaltjes tegen larven uienvlieg

De larven van de uienvlieg veroorzaken zowel schade aan ...

€ 26.95

Moestuinmest

Moestuinmest

ECOstyle Moestuinmest is een complete meststof die speciaal ...

€ 21.99

Escar-Go 700 g strooikoker

Escar-Go 700 g strooikoker

Escar-Go is een 100% natuurlijk product in korrelvorm om ...

€ 13.49

Aaltjes tegen aardrups

Aaltjes tegen aardrups

Aardrupsen brengen schade aan in de tuin door te eten aan ...

€ 26.95

Vital

Vital

Vital is een natuurlijke plantversterker, het verhoogt de ...

€ 12.99

Aaltjes tegen larven fruitmot

Aaltjes tegen larven fruitmot

Schade veroorzaakt door de rupsen van de fruitmot is te ...

€ 26.95

Moestuin-AZ

Moestuin-AZ

Moestuin A-Z geeft smakelijke groenten en kruiden uit eigen ...

€ 5.79

Aaltjes tegen larven wortel-/preivlieg

Aaltjes tegen larven wortel-/preivlieg

De larven van de wortel- en preivlieg veroorzaken schade ...

€ 26.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je moestuin. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor gezonde gewassen. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een een gezonde moestuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.