Fruit in de moestuin?

Zorg voor een goede start met de juiste verzorging

Weleens gedacht aan fruit in je moestuin? Moet je doen! Fruit is een echte aanwinst in de moestuin. Voor veel fruitbomen heb je wel wat geduld nodig voordat je er van kan snoepen. Maar plant je een aardbeienstruikje? Dan kun je hier vaak hetzelfde jaar al van eten. Hoe je jouw fruit optimaal verzorgt? We vertellen het je graag.

Aardbeien

Waarom fruit in de moestuin?

Fruit hoort zeker thuis in een mooie moestuin. Eerst geniet je volop van de prachtige bloemen waar na bestuiving het lekkerste fruit aan groeit. De vruchten zitten vol vitamines en mineralen. Fruit dat je in de supermarkt koopt, wordt al ver voordat de vruchten rijp zijn geplukt. Hierdoor neemt de smaak van het fruit af. Zelf gekweekte vruchten hebben daarom altijd een stuk meer smaak.

Wat voor fruit kan ik in de moestuin planten?

Je hebt heel veel verschillende soorten fruit. Niet alle fruitsoorten zijn gewend aan de koude temperaturen in ons kikkerlandje. Gelukkig zijn er een aantal fruitsoorten speciaal gekweekt om in de Nederlandse tuinen te overwinteren. Kun je dus gewoon exotische of Mediterrane soorten fruit in de tuin laten groeien. Leuk! Fruit is ingedeeld in zes verschillende categorieën:

  • Steenfruit; zoals abrikoos, kersen, pruimen en perziken.
  • Hard fruit; zoals appels en peren.
  • Citrus fruit; zoals citroen, sinaasappel en limoen.
  • Klein fruit; zoals druiven, bessen, frambozen en aardbeien.
  • Meloenen; zoals watermeloen en Galia.
  • Exoten; zoals passievrucht, kaki en kiwi.

Een fruittuin is super gezond en levert niet alleen lekkere vruchten met veel vitamine C op.

Maar ook vitamine D omdat je lekker buiten bent.

Wanneer plant je fruit in de tuin?

Het najaar is de beste tijd om fruitplanten te planten. De planten hebben dan de kans om voor de winter al goed te wortelen en beginnen meteen met groeien in het voorjaar. In het voorjaar kan je fruit ook prima planten. De fruitbomen en -planten hebben dan soms wel wat extra voeding nodig. Verwacht trouwens niet dat je hetzelfde jaar al vruchten aan de bomen of struiken hebt zitten. Dit duurt soms wel drie jaar. Als het zover is, dan geniet je vast volop van de heerlijke en sappige vruchten!

Ga je een moestuin aanleggen?

Bereid je goed voor.

Waarom fruit in de moestuin bemesten?

grapes-in-hands-2000px

Een voedzame bodem is nodig om te groeien, bloeien en om de vruchten goed te laten rijpen en lekker zoet te laten smaken. Hiervoor is het belangrijk om jouw fruitbomen en -struiken zo nu en dan wat extra te snacken geven. Ook zijn veel fruitbomen gevoeliger voor ziekten en schimmels wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarom is goed voor ogen te hebben welke voedingsstoffen de planten nodig hebben. Dit zijn de vier belangrijkste stoffen:

  • Stikstof (N): bevordert de groei van stengels en blad.
  • Fosfor (P): voorziet de plant van energie. Stimuleert de bloei en rijping van vruchten, en speelt een belangrijke rol bij het groeien van de wortels.
  • Kalium (K): zorgt voor een betere vochtopname door de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Daarnaast bevordert het de stevigheid van de plant en helpt het de vruchten te vormen.
  • Magnesium (Mg): zorgt voor de mooie groene kleur van de plant. Ook is Magnesium essentieel voor de groei van de bladeren, stengels en de vruchten.

Hoe bemest ik fruit in de moestuin?

Belangrijk dus om je fruit te bemesten met deze vier voedingsstoffen. Er zijn gelukkig heel wat verschillende voedingen te koop. Van korrels, tot sticks of in vloeibare vorm. Houd in ieder geval in gedachten dat de meststof stikstof, fosfor, kalium en magnesium bevat.

Wel heeft ieder gewas zijn eigen voorkeur qua voeding. De een heeft liever een wat zuurdere grond en de ander wat minder. De een heeft liever wat meer stikstof en de ander juist wat minder. Daarom is het belangrijk om de wensen van de planten in je tuin goed voor ogen te hebben. Let trouwens wel op bij het geven van niet-organische mest aan jonge of pas geplante fruitplanten. De jonge wortels zijn gevoelig en kunnen makkelijk verbranden bij te veel mest.

Welke fruit wil je gaan bemesten in je moestuin?

Aardbeien

Aardbeien geven voorkeur aan meststoffen met een lager stikstof gehalte en met meer kalium. De juiste voeding zorgt voor stevigere vruchten. De meststoffen zorgen voor heerlijk zoete aardbeien met een dieprode kleur. Gebruik een natuurlijke meststof, zoals Aardbeien-AZ, voor een rijke oogst. De bacteriën, schimmels en protozoa zorgen voor een gezond bodemleven waardoor de plant sterk en weerbaar is tegen ziekten en plagen. Het zorgt voor meer water en voedingsstoffen. De meststof is geschikt voor aardbeien en andere soorten zacht fruit.

lemons-on-plants

Citrusvruchten hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt in de Nederlandse tuinen. Deze planten die van oorsprong uit landen met een Middellandse-Zeeklimaat komen hebben wel wat extra verzorging nodig om tegen het koude weer te kunnen. Ze geven de voorkeur aan een grond met stikstof en kalium. Gebruik bijvoorbeeld Citrus&Olijf Voeding. Ook geef je de citrusbomen een extra kaliumrijke meststof om de winter goed te overleven. Voeg eventueel beendermeel toe voor een extra stikstofrijke grond.

 

grapes-in-hands-2000px

Geef druivenplanten wat extra verzorging met een kalk- en kaliumrijke meststof, zoals Druiven-AZ. De speciale meststof geeft de juiste voeding voor deze sterk groeiende plant. De toegevoegde bodembacteriën stimuleren het bodemleven en de zachte zeewierkalk zorgt voor voldoende kalk rondom de wortels. Hierdoor is de druivenplant minder vatbaar voor bijvoorbeeld schimmelziekten en krijg je heerlijke, snelgroeiende vruchten terug als bedankje. Druiven-AZ is geschikt voor alle soorten klein fruit.

scattered-apples-harvest-on-grass-in-garden-2021-08-26-16-32-40-utc (1)

Fruitbomen hebben heel wat te weerstaan. In de zomer wordt veel van ze gevraagd bij het produceren van vruchten en in de winter hebben ze te maken met koude weersomstandigheden. Hiervoor hebben fruitbomen genoeg voeding nodig om voor gezond fruit te blijven zorgen. Gebruik hiervoor Moestuin Gemak. De micro-organismen verbeteren de opname van voedingsstoffen in de wortels. Hierdoor blijft de plant sterk en gezond en zorg je voor een grote opbrengst. De weerstand van de plant blijft zo optimaal, waardoor deze minder gevoelig is voor ziekten en plagen. Of geef Fruit-AZ aan fruitbomen met een hogere kaliumbehoefte.

Bramen

Klein fruit heeft een hoog kaliumgehalte nodig om zo te zorgen voor een hoge opbrengst, betere smaak en langere houdbaarheid van het fruit. Ook moeten de voedingsstoffen snel beschikbaar zijn wanneer de plant dit nodig heeft. Gebruik in dit geval bijvoorbeeld de meststof Fruit-AZ, dit geeft heerlijk sappig fruit. Het is een unieke mix van bacteriën, schimmels en protozoa speciaal ontwikkeld voor klein fruit uit eigen tuin, zoals bessen en bramen.

Moestuinier natuurlijk met de producten van ECOstyle

Aan de slag in je moestuin met de producten van ECOstyle

Fruit-AZ

Fruit-AZ

Fruit-AZ geef heerlijk sappig fruit. De ECOstyle ...

€ 5.79

Moestuinmest

Moestuinmest

ECOstyle Moestuinmest is een complete meststof die speciaal ...

€ 21.99

Moestuin-AZ

Moestuin-AZ

Moestuin A-Z geeft smakelijke groenten en kruiden uit eigen ...

€ 5.79

Moestuin Grond 30 ltr

Moestuin Grond 30 ltr

Een sterke en vruchtbare moestuin? Daarvoor hebben je ...

€ 9.49

Moestuin Gemak 750 g

Moestuin Gemak 750 g

Een moestuin moet in een korte periode een hoop voor elkaar ...

€ 7.99

Ga voor duurzaam moestuin

Ga voor een duurzame moestuin

Kies voor ECOstyle

Fruit als toevoeging aan jouw moestuin? Dat is pas echt de kerst op de taart! Jeuken jouw groene vingers ook en wil jij het liefst gelijk aan de slag met het aanleggen van een moestuin? We helpen je graag op weg! Lees al onze tips voor het aanleggen van een duurzame moestuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.