Groenten in de moestuin?

Geef ze een goede start met de juiste verzorging

Een verse salade met je eigen tomaatjes en komkommer of een heerlijke soep van de pompoen die je net uit de tuin hebt gehaald. Een moestuin hebben, het klinkt zo romantisch. Er komt veel bij kijken, maar moeilijk hoeft het niet te zijn. Een goede voorbereiding scheelt de helft, we helpen je graag op weg bij het verzorgen van jouw groentetuin.

Tomaten

Waarom groenten in de moestuin?

Leuk, een moestuin! Maar waarom zou je eigenlijk verse groenten uit eigen tuin willen hebben? Vroeger had iedereen een moestuin, maar tegenwoordig is dat wel anders… Met een moestuin heb je altijd verse groenten bij de hand. Deze zitten vol met vitamines en mineralen. Eigen gekweekte groenten hebben ook altijd een stuk meer smaak. Groenten die je in de supermarkt koopt, worden namelijk al geoogst voordat ze rijp zijn. Vervolgens worden ze lange tijd in koelcellen bewaard. Hierdoor neemt de smaak van de groenten af.

Paprika

Wat voor groenten kan ik in de moestuin planten?

Je hebt heel veel verschillende groenten op de markt. Deze kun je ook allemaal in jouw eigen moestuin planten. Groenten zijn in te delen in vijf categorieën:

  • Bladgewassen; zoals sla, spinazie, andijvie.
  • Koolgewassen; zoals bloemkool, broccoli, boerenkool.
  • Peulgewassen; zoals erwten, tuinbonen, sperziebonen.
  • Vruchtgewassen; zoals tomaten, courgette, pompoen.
  • Wortel- en knolgewassen; zoals knoflook, radijs, rode biet.

Hoe zaai ik groenten in de moestuin?

Aan de slag in de moestuin? Leuk! Je hebt dan ook zaadjes nodig. Ieniemienie groenteplantjes laat je zo opgroeien in planten waar je u tegen zegt. Groentezaadjes zaai je vanaf ongeveer februari of maart binnenshuis voor. Zo hebben de plantjes genoeg tijd om groot te worden en is de kans groter dat je hetzelfde jaar al van ze kan eten. Plant de groenten pas uit in de tuin na ijsheiligen, anders overleven ze het waarschijnlijk niet. IJsheiligen valt zo rond half mei wanneer de nachtvorst voorbij is.

Ga je een moestuin beginnen?

Start dan hier.

Een moestuin starten?

Tip: begin klein en wees selectief in de keuze van de planten

Waarom groenten in de moestuin bemesten?

Moestuinieren

De moestuin, het is de topsporter onder de tuinen. Hij wordt intensief gebruikt en er wordt veel van verwacht… En net zoals iedere topsporter, heeft ook de moestuin een gebalanceerd dieet nodig. Groenten hebben een aantal voedingsstoffen nodig, dit zijn:

  • Stikstof (N), bevordert de groei van stengels en blad.
  • Fosfor (P), voorziet de plant van energie. De plant maakt zo voldoende wortels aan, bloeit en rijpt sneller.
  • Kalium (K), zorgt voor een betere vochtopname door de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Daarnaast bevordert het de stevigheid van de plant en helpt het de vruchten, wortel en knollen te vormen.
  • Magnesium (Mg), speelt een rol bij het omzetten van licht in energie. Zo groeit de plant beter en sneller.

Hoe bemest ik groenten in de moestuin?

Belangrijk dus om je groenten te bemesten met deze vier voedingsstoffen. Gelukkig zijn er héél wat verschillende voedingen beschikbaar. Van korrels, tot vloeibaar, in fles, als een stick, biologisch en ga zo maar door. Ook heeft iedere voeding zijn eigen samenstelling. Zorg dus in ieder geval dat de voeding stikstof, fosfor, kalium en magnesium bevat zodat de planten in je moestuin goed kunnen groeien.

Welke groenten wil je bemesten?

Spinazie

Bladgroenten, zoals sla en spinazie, zijn dankbare groenten. Ze houden van een stikstofrijke grond. Dit bevordert namelijk de groei van het blad en de stengels. En dat is nou precies wat je eet van bladgroenten. Voeg in dit geval wat compost, koemestkorrels of bloedmeel toe. Bloedmeel is een organische mest met een hoog stikstofgehalte. Ideaal dus voor groenten met veel blad.

Kool

Koolgewassen, zoals boerenkool en spruiten, zijn een vitaminebom om te eten. Natuurlijk wil je mooie, grote kolen kweken. Hiervoor hebben de planten wel extra voeding nodig aan het begin en halverwege het seizoen. De aarde moet vooral niet te zuur zijn. Voeg een beetje kalk toe aan de grond om zo te zorgen voor een minder zure grond. Ook hebben kolen, net zoals bladgroenten, genoeg stikstof nodig voor goede bladgroei. Om ze als kool te laten groeien voeg je wat extra bloedmeel toe.

Peulen

Peulgewassen, zoals erwten en peulen, vragen amper voeding. Zij voorzien zichzelf namelijk van voeding. Samen met bepaalde bacteriën vormen de wortels stikstofknolletjes. Deze knolletjes voorzien de bodem van voedingsstoffen en dus ook zichzelf. Wel kun je de peultjes wat extra compost geven voor een extra boost.

Courget

Vruchtgewassen, zoals tomaat en courgette, hebben extra mest nodig om mooie vruchten te kunnen groeien. Hiervoor gebruik je het best een vloeibare meststof speciaal voor de moestuin. Zie je de eerste vruchten tevoorschijn komen? Dan kan de plant wel wat extra kalium gebruiken. Gebruik hier bijvoorbeeld Vinassekali voor, dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de vrucht.

Juin

Wortel- en knolgewassen, zoals ui en rode biet, vragen niet om veel extra mest. Aan het begin en halverwege het kweekseizoen hebben de gewassen graag wat extra kalium en fosfor. Gebruik bijvoorbeeld Beendermeel voor extra fosfor, dit helpt bij de energiehuishouding. Vinassekali is een kalium meststof en zorgt voor een goede wortelontwikkeling.

Tuinier

Wanneer moet je je moestuin bemesten?

Bemesten kan in het najaar of het voorjaar. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. Het bodemleven is het meest actief in de herfst, dan is de grond meer gericht op het ‘opslaan’ van deze voedingsstoffen. Wat je dan bemest wordt goed opgenomen door de bodem en bewaard tot na de winter. Een nadeel is dat er een deel kan uitspoelen omdat er weinig tot geen planten staan. Dat is natuurlijk zonde. Gebruik je geen organische meststoffen? Dat is ook erg slecht voor de bodem. Kies daarom altijd voor natuurlijke mest, en geen kunstmest.

Wanneer je in het voorjaar bemest, is de mest gelijk beschikbaar voor de planten. Hierdoor nemen ze het sneller op en spoelt er minder voeding uit. Bemest je in het najaar? Dan is het soms nodig om in het voorjaar bij te voeden om zo aan de wensen van je gewas te voldoen.

Zelf een groentetuin aanleggen?

In de moestuin dop jij vanaf nu je eigen boontjes. Jeuken jouw groene vingers en wil jij aan de slag met het aanleggen van een moestuin? Een moestuin vol heerlijke groenten komt er helaas niet vanzelf. Gelukkig hebben we een handige how-to guide waarin we je alles vertellen over het aanleggen van een duurzame moestuin.

Groei je gewassen op de gezondste manier

Laat maar groeien die moestuin

Moestuin-AZ

Moestuin-AZ

Moestuin A-Z geeft smakelijke groenten en kruiden uit eigen ...

€ 5.79

Aardbeien-AZ

Aardbeien-AZ

Aardbeien-AZ geeft de juiste voeding aan aardbeienplanten ...

€ 5.79

Druiven-AZ

Druiven-AZ

ECOstyle Druiven-AZ bevat de complete verzorging voor ...

€ 5.79

Fruit-AZ

Fruit-AZ

Fruit-AZ geef heerlijk sappig fruit. De ECOstyle ...

€ 5.79

Moestuin Gemak 750 g

Moestuin Gemak 750 g

Een moestuin moet in een korte periode een hoop voor elkaar ...

€ 7.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en gezonde moestuin. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem, gewassen en dus groenten. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van je moestuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.