Insecten in de moestuin?

Dit doe je er tegen!

Luizen, mieren, slakken, rupsen, engerlingen en witte vliegen: het is maar een kleine greep van beestjes die je liever niet in je moestuin ziet. Doe je hier niks aan? Dan kan dit het einde van jouw moestuin betekenen. In rap tempo eten ze jouw hele moestuin kaal. Gelukkig hebben wij een handige lijst om van deze plaagdieren af te komen. Lees je mee?

Insecten in moestuin

Hoe komen insecten in je moestuin?

Veel problemen in de moestuin hebben te maken met onderhoud in combinatie met weersomstandigheden. Dit kan er voor zorgen dat jouw moestuin niet in topconditie is waardoor ongedierte gemakkelijk toe kan slaan. Goed onderhoud aan je moestuin is daarom essentieel. Lees daarom meer over het onderhouden van jouw moestuin zodat insecten niet toeslaan!

ladybug-on-white-flower

Het verschil tussen nuttige en schadelijke insecten

Bij insecten denk je misschien al snel aan die irritante beestjes die aan jouw tuin knagen. Zoals slakken die jouw hele krop sla verorberen. Maar lang niet alle insecten zijn schadelijk, ze zijn juist ook héél nuttig voor jouw moestuin. Zo eten lieveheersbeestjes graag bladluizen en sluipwespen graag witte vlieg. Ook zorgen veel vliegende insecten voor het bestuiven van de planten in jouw moestuin waardoor ze vruchten maken.

Elk insect heeft zo zijn doel in de natuur. Ze houden jouw moestuin schoon, netjes en laten planten groeien. Zo richten een paar slakken weinig schade aan, laat ze dus vooral rustig hun gangetje gaan. Toch kan de natuur in jouw tuin op een gegeven moment uit balans raken. Hierdoor ontstaat makkelijker een plaag die de overhand neemt. Zorgt de plaag voor té veel overlast, kies er dan voor om de plaag op natuurlijke wijze te bestrijden.

Waarom natuurlijk bestrijden?

Door bewust en natuurlijk te bestrijden hoef jij je geen zorgen te maken dat andere organismen ook schade oplopen. Gebruik dus vooral geen gif. Anders bestrijd je niet alleen de slak, maar vergiftig je ook de vogel die de slak vervolgens opeet. Je brengt dus minder schade aan door te kiezen voor natuurlijke bestrijding en zorgt daarnaast ook dat het insect niet resistent wordt voor bepaalde (chemische) stoffen.

Niet alle insecten hebben kwade bedoelingen.

Bestrijd ze dus pas als ze écht een plaag vormen.

Welke insecten kom je tegen in de moestuin?

Er zijn talloze insecten die zich een weg door jouw moestuin banen en zo heel veel schade aanbrengen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende insecten in de moestuin:

 

Bladluizen in de moestuin

Aphid

Bladluizen zijn een veel voorkomend probleem in de moestuin. Ze zijn gelukkig makkelijk te bestrijden, omdat ze goed te zien zijn. Bladluizen zijn meestal groen, maar ook kunnen ze wit, zwart, geel, rood en paars zijn. Ze houden zich graag schuil in de nieuwe groeipunten van jouw plant, aan bladstelen of op de onderkant van een blad. De bladluis bijt vast in de plant om de sappen uit de sapstroom van de plant op te zuigen. Om dit te doen maakt de bladluis een wond, hierdoor is de plant ook een stuk gevoeliger voor andere infecties. Gelukkig zijn bladluizen gemakkelijk te bestrijden:

 • Spuit bladluizen af met een krachtige, koude straal water.
 • Gebruik een effectieve, natuurlijke spray op basis van vetzuur zoals LuisVrij.
 • Ga aan de slag met de larven van gaasvliegjes of lieveheersbeestjes. Die eten namelijk graag bladluizen.

Engerlingen in de moestuin

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers, zoals de mei- en junikever. Ze komen in de zomer en herfst voor. Ze voeden zich onder de grond met wortels van verschillende planten zoals sla, aardbeien, en granen. De engerlingen tasten de wortels van de gewassen aan waardoor de plant geen voedingsstoffen en water uit de bodem op kan nemen. Engerlingen bestrijd je effectief met aaltjes, deze microscopisch kleine beestjes leven in de grond en zijn de natuurlijke vijanden van deze plaag.

 

Mieren in de moestuin

mier-gras

Mieren, je kent ze vast wel. Mieren vormen niet meteen een probleem in de tuin. Maar bij te veel brengen ze flink wat schade aan. Ze maken bijvoorbeeld een nest in de moestuin of brengen schade aan door de gangen die ze graven. Ook verspreiden mieren juist bladluizen en beschermen zij ze voor hun natuurlijke vijanden. Vormen de mieren een plaag? Dan bestrijd je ze op de volgende manier:

 • Verwijder het geurspoor van de mieren. Vervang die geur met natuurlijke (groene) zeep en verwijder zo het geurspoor op de plek.
 • Heb je een nest in jouw moestuin? Gooi dan kokend water in het nest, herhaal dit een aantal dagen.
 • Gebruik natuurlijk MierenPoeder, dat veilig is om buiten te gebruiken. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden.
 • Zet aaltjes De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en verplaatsen hierdoor hun nest. Aaltjes zijn heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.

 

Rupsen in de moestuin

Rups

Rupsen, ze eten graag aan de gewassen in jouw moestuin, denk bijvoorbeeld aan verschillende kolen of sla. Een rups is een larve van een vlinder of mot. De meeste rupsen ontpoppen zich tot prachtige vlinders, die juist een aanwinst zijn voor de biodiversiteit. Laat rupsen daarom liever met rust. Bestrijd rupsen alleen wanneer ze een plaag vormen en te veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld koolgewassen. Natuurlijk bestrijden doe je op de volgende manieren:

 • Bestrijd rupsen in de boom met een lijmband.
 • Gebruik feromoonvallen. Zo voorkom je dat de rupsen uitgroeien tot een plaag.
 • Zet sluipwespen in om de eitjes te bestrijden. De sluipwesp legt namelijk haar eitje in die van motten en vlinders. Hierdoor komen de eitjes niet uit.
 • Buxusrupsen en aardrupsen bestrijd je met aaltjes. Deze microscopisch kleine beestjes zijn de natuurlijke vijand van de rups. Het aaltje gaat in de rups zitten, en laat een bacterie los waardoor de rups sterft.

 

Slakken in de moestuin

Slak

Slakken, ze glibberen graag een weg door jouw moestuin. Ze brengen veel schade aan met hun tong, die bestaat uit duizenden kleine tanden. Die werkt als een soort vijl om bladeren in kleine stukjes te scheuren. Slakken zijn de opruimdienst van de natuur. Voor een groot deel eten ze dode bladeren, maar ook houden ze wel van een verse maaltijd. Zoals sla, courgette of sperziebonen. Heb je last van een grote slakkenplaag? Dit kun je doen:

 • Slakken weer je door koperen ringen rondom je planten te plaatsen of om potten te plakken. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
 • Gebruik natuurlijke slakkenkorrels, deze bestaan uit ijzersulfaat. Wanneer de slak van de korrels eet, denkt hij vol te zitten. Andere dieren worden niet ziek van de korrels of wanneer ze de slak opeten.
 • Is de plaag te groot? Kies dan voor natuurlijke bestrijding met aaltjes. Besproei de aangevreten planten met het mengsel. De aaltjes infecteren de slak van binnenuit wanneer ze hier van eten.

 

Witte vlieg in de moestuin

Witte vlieg

Witte vliegen zijn verre familie van de bladluizen. Ze leven met name aan de onderkant van het blad waar ze aan de sapstroom van de plant zuigen. Hierdoor ontstaan er gele vlekken op het blad. Witte vlieg komt voornamelijk voor op tomaten- of aubergineplanten. De plant verliest zo voedingsstoffen waardoor hij niet optimaal kan groeien. Ook scheiden witte vliegen honingdauw uit waardoor weer schimmels ontstaan. Tijd om de witte vlieg aan te pakken dus!

 • Witte vlieg bestrijd je met de sluipwesp. Deze sluipwesp legt haar eitjes in de larven van de witte vlieg. Hierdoor gaan de eitjes van de larve dood. Een enkele sluipwesp kan zo in twee à drie weken, zo’n 300 witte vlieg larven doden.

 

Bescherm je moestuin tegen ongewenste bezoekers

Bestrijd insecten op een natuurlijke manier

Gaasvlieg tegen bladluis

Gaasvlieg tegen bladluis

Bladluizen in de tuin? Bladluizen zorgen voor vervormde ...

€ 29.95

Aaltjes tegen engerlingen

Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen vreten aan de wortels van grasplantjes, ...

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen mieren

Aaltjes tegen mieren

Mieren zijn nuttige insecten, maar kunnen ook overlast ...

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen rupsen

Aaltjes tegen rupsen

Rupsen kunnen een ware plaag vormen in moes- en siertuin. ...

€ 26.95

Escar-Go 700 g strooikoker

Escar-Go 700 g strooikoker

Escar-Go is een 100% natuurlijk product in korrelvorm om ...

€ 13.49

Sluipwesp tegen witte vlieg

Sluipwesp tegen witte vlieg

Last van de witte vlieg? Witte vliegen voeden zich met ...

€ 27.95

Aaltjes tegen larven uienvlieg

Aaltjes tegen larven uienvlieg

De larven van de uienvlieg veroorzaken zowel schade aan ...

€ 26.95

Moestuinieren

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Niemand kan zo goed de natuurlijke balans herstellen en ondersteunen, als de natuur zelf. Daarom werken we graag mét de natuur, niet ertegen. Zo kan zij optimaal haar werk doen in de moestuin en om ons heen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.