Zaaien, kweken en oogsten in de moestuin | ECOstyle
Zaaien, kweken en oogsten in de moestuin: zo ga je aan de slag

Zaaien, kweken en oogsten in de moestuin: zo ga je aan de slag

Heb jij het moestuinvirus te pakken? Wat leuk om te horen. Moestuinieren is niet moeilijk, maar een duidelijk plan is wel handig. Zorg dat je alle benodigdheden, van zaden tot mest, in huis hebt. Wij helpen je graag op weg!

Moestuinieren met ECOstyle

Shop alles voor de moestuin 

Shop alles voor de moestuin 

De voordelen van een moestuin

Een moestuin, vroeger had iedereen een moestuin… Het aanbod aan groenten en fruit van markten was beperkt dus voorzag iedereen zichzelf van vers eten. Tegenwoordig is dat wel anders. Met een moestuin heb je altijd vers eten bij de hand die bomvol vitamines en mineralen zitten. Ook zijn zelf gekweekte groenten, kruiden en fruit een stuk smaakvoller en zijn ze niet bespoten. Het ene moment haal je het gewas uit je moestuin en een paar minuten later eet je het op. Verser kan haast niet!

Veelgestelde vragen over moestuinieren 🧑‍🌾

Hoe begin ik een moestuin?

Een moestuin starten wordt vaak als een flinke onderneming gezien. Maar goed om te weten: je hebt niet veel ruimte nodig om aan de slag te gaan. Een fijne moestuin start je al op een vierkante meter of in potten op het balkon. Natuurlijk hebben de plantjes genoeg zonlicht nodig om te groeien, zorg daarom dat je moestuin niet in de schaduw start maar ook niet in de volle zon. Houd in gedachten dat je klein begint. Dit houdt het overzichtelijk. Zo loop je niet te hard van stapel. Gaat alles naar wens? Dan kun je later altijd nog uitbreiden.

Wat kan ik zaaien in de moestuin?

Plek gevonden waar je gaat moestuinieren? Lekker bezig! Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Kies het eerste jaar voor makkelijke groenten, denk aan bonen, tomaten, sla of rucola. Kies vooral ook voor groenten die je zelf graag eet. Of begin met zelfgekweekte kruiden zoals basilicum, peterselie of bieslook. Een feest op jouw bord gegarandeerd!

Wanneer kan ik zaaien?

De meeste moestuinzaden zaai je in de lente direct in de volle grond. Lees hiervoor de verpakking van jouw zaadjes goed door. Wil je de natuur een stapje helpen? Zaai dan alvast binnen voor, dit kan meestal al vanaf februari. Zo groeien de plantjes alvast stevige wortels en oogst je vaak al hetzelfde jaar van jouw plantjes. Let wel goed op dat je de plantjes pas na ijsheiligen naar buiten doet, dat is zo rond midden mei. De laatste nachtvorst is dan voorbij.

Het klimaat is niet altijd goed voorspelbaar. Houd voor de zekerheid een vliesdoek bij de hand die je jonge plantjes kan beschermen mocht er toch nog eens een koude nacht komen. Laat je plantjes wel goed wennen aan de koudere temperatuur. De eerste week zet je jouw plantjes overdag buiten en haal je ze ’s nachts naar binnen. Dit heet ook wel afharden.

Hoe zaai ik plantjes voor de moestuin?

Tijd om aan de slag te gaan met het echte werk. Het zaaien van de gewassen. Natuurlijk is het ook mogelijk om al voorgekweekte plantjes te kopen. Maar laten we eerlijk zijn, zelf zaaien is wel écht heel leuk. Zaaien kan op twee verschillende manieren.

  • In de volle grond: na de laatste nachtvorst in de volle grond, of eerst binnen voorzaaien en vanaf mei buiten uitplanten.
  • In potten: binnen voorzaaien en daarna met pot en al naar buiten, of na de laatste nachtvorst direct in potten zaaien.

Let goed op dat je zaadjes niet te diep zaait. Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans is dat het plantje niet ontkiemt. Er komt daar namelijk minder licht en zuurstof. Ontkiemt het plantje? Dan moet het daarna nog een lange weg afleggen om boven de aarde uit te piepen.

Een moestuinzaadje heeft maar weinig diepte nodig. Een handige vuistregel is dat je niet dieper zaait dan ongeveer één tot twee keer hun eigen grootte.

Ga je jouw zaadjes voorzaaien? Dan kan dit gemakkelijk in een zaaibakje of in een potje op de vensterbank. Let wet op dat je de bakjes of potjes niet boven de verwarming plaatst. De plantjes krijgen zo genoeg tijd om sterk te worden voordat ze naar buiten gaan. Verplaats de plantjes rond mei naar buiten. Mediterrane groenten zoals paprika’s, tomaten en aubergines kweek je het liefst áltijd binnen voor. Ze kunnen slecht tegen de kou.

Hoe kweek ik groenten en fruit in de moestuin?

Groenten, kruiden en fruit kweken is niet moeilijk. Voor het grootste gedeelte regelt de natuur het lekker zelf. Natuurlijk moet je ze wel een handje helpen door water, voeding en liefde te geven. Goede grond is de basis van een gezond plantenleven. Hier maken ze sterke wortels in en halen hun voedsel hier uit. Geduld is een schone zaak bij het kweken van groenten en fruit in de moestuin. Elk plantje groeit op zijn eigen tempo en je ziet goed aan het gewas wanneer het klaar is om te oogsten.

Wanneer kan ik oogsten?

Worden de courgettes behoorlijk grote knoeperds? Of heb je al een flinke krop sla in jouw moestuin? Tijd om te oogsten! Wacht niet langer dan nodig is zodat er geen andere gasten aan de haal gaan met jouw oogst of de groente doorschiet. Ook smaakt de oogst vaak lekkerder wanneer je het niet onnodig lang laat zitten. Dat is natuurlijk zonde van al jouw harde werk.

Moestuin bemesten

De moestuin is de topsporter onder de tuinen. Hij wordt in korte tijd intensief gebruikt en de lat ligt hoog. Daarom heeft de moestuin een gebalanceerd dieet nodig. Zorg daarom dat je jouw moestuin hiervan voorziet door genoeg voeding te geven. In ieder geval moet de voeding bestaan uit stikstof, fosfor, kalium en magnesium, een complete meststof dus. Moestuin-AZ is hiervan een goed voorbeeld. Deze meststof geeft alle essentiële bouwstenen voor jouw moestuinplanten.

Problemen in de moestuin

Een goed begin is het halve werk. Zorg daarom dat je zo veel mogelijk problemen voorkomt. Kom op tijd in actie voordat het te laat is en jij wel gedag kan zeggen tegen jouw oogst. Check zeer regelmatig of er kapers op de kust zijn, zoals bladluizen, zwarte bonenluizen of andere gasten. Door niet te veel van dezelfde groenten bij elkaar te zetten kunnen plaagdiertjes deze groenten minder goed vinden.

Lok ook nuttige insecten naar je moestuin en maak door de omgeving vogelvriendelijk. Water in de tuin en een diversiteit aan bloeiende planten helpen daarbij. Ook een insectenhotel biedt al gauw onderdak aan allerlei verschillende nuttige beestjes.

Loopt het dan toch nog uit de hand? Dan helpen wij je graag verder met nuttige insecten of natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. We vertellen je graag alles over problemen in de moestuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.