Natuurlijke bestrijding

Alles wat je moet weten

Ruim ongedierte uit de weg met behulp van natuurlijke bestrijding. Zo laat je de natuur met rust en kan zij optimaal haar werk doen. Wat natuurlijke bestrijding precies is en hoe je het inzet? Dat lees je hier.

organische bestrijding

Natuurlijk bestrijden: wat wil je weten?

aaltjes

Informatie

Natuurlijk bestrijden met aaltjes

De effectiefste bestrijding van o.a. rouwvliegjes, slakken en mieren.

Lees alles over aaltjes
Mieren bladluis samen

Informatie

Wat is natuurlijk bestrijden?

Leer het verschil tussen chemisch en natuurlijk bestrijden

Alles over organisch bestrijden
Fruitvlieg

Informatie

Meestvoorkomende plagen

Deze plagen die je natuurlijk kunt bestrijden komen het vaakst voor

Naar de meestvoorkomende plagen

Help de natuur een handje

door natuurlijk te bestrijden

Wat is natuurlijke bestrijding?

Natuurlijk en biologisch bestrijden, het zijn twee woorden die je steeds vaker tegenkomt. Maar wat houdt het eigenlijk in? Organisch en biologisch bestrijden betekenen hetzelfde. Het heeft het doel om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en gif te voorkomen. Hierin moet het proces van begin tot eind gifvrij zijn zodat het dieren en de natuur met rust laat.

Door op deze manier te werk te gaan, bestrijd je schadelijke en ongewenste organismen effectief. Er zijn verschillende manieren waarop je natuurlijk kan bestrijden. Door middel van het inzetten van natuurlijke vijanden, beschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong (GNO) en biologische beschermingsmiddelen. Zo houd je ziektes en plagen onder controle en tast je de natuur zo min mogelijk aan.

Spring snel naar:

 

organische bestrijding

Het verschil tussen natuurlijke en chemische bestrijding

Zo, de lucht is geklaard. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen organische en chemische middelen?

 • Chemische middelen bestaan uit één of meer werkzame stoffen gecombineerd met hulpstoffen. De werkzame stof bestrijdt de plantenziekte, plaag of het onkruid, hierbij wordt gif gebruikt. De hulpstof zorgt dat het middel eenvoudig is om toe te passen. Denk dan aan olie die er bijvoorbeeld voor zorgt dat de plant het beter opneemt. Chemische middelen zijn niet specifiek, hierdoor bestrijdt het niet alleen het te bestrijden probleem. Maar ook andere organismen, de bodem en de atmosfeer worden vergiftigd.
 • Bij natuurlijke middelen worden natuurlijke vijanden, bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong of biologische middelen gebruikt. Hierbij wordt gekeken of het middel de natuur en andere organismen niet schaadt.

Kortom, bij natuurlijke middelen gebruik je dus de natuur om plagen tegen te gaan. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke of biologische stoffen of natuurlijke vijanden. Zo pak je alleen de te bestrijden plaag aan, en breng je niets anders schade aan.

 

Waarom natuurlijk bestrijden?

waarom organisch bestrijden

Nuttige insecten en vogels die druk in de weer zijn terwijl jij geniet in je groene en gezonde tuin. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Zonder zorgen genieten van jouw tuin. Door bewust en natuurlijk te bestrijden hoef jij je geen zorgen te maken dat andere organismen ook schade oplopen. Giftige stoffen staan buiten spel, dus je laat geen gevaarlijke stoffen achter en behoudt zo de biodiversiteit in je tuin.

Daarnaast heeft natuurlijk bestrijden nog een aantal voordelen:

 • Op de lange termijn is biologische bestrijding goedkoper.
 • Geen schade aan het milieu door pesticiden die in het gewas, de bodem of het oppervlaktewater terecht komen.
 • De natuurlijke vijanden houden zichzelf in stand, zo ben je er weinig tijd aan kwijt.
 • Organismen of planten kunnen niet resistent worden tegen het middel, in tegenstelling tot chemische middelen.

Zo’n 42 procent van de mensen gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen in en om hun huis.

Terwijl het eigenlijk ook altijd op een organische manier kan.

Wanneer natuurlijk bestrijden?

Natuurlijk bestrijden kan altijd! Daarom is het ook belangrijk om dit te doen. Maar bestrijdt in eerste instantie helemaal níét. Is je tuin in balans? Dan zorgt de natuur dat zich geen plagen kunnen vormen. Heb je onverhoopt toch een plaag te pakken? Jammer… Ga in dit geval aan de slag met natuurlijke bestrijding.

Hoewel chemische bestrijding op het eerste gezicht altijd goedkoper lijkt, is dit het dus juist niét. Planten of insecten worden op een gegeven moment resistent tegen het middel waardoor er weer een nieuw, en nog sterker middel bedacht moet worden. Ook beperkt een chemisch middel zich niet tot één insect, maar zet zijn tanden in alles wat het tegenkomt. Zo doodt je dus véél meer dan wat nodig is.

 

Deze plagen

bestrijd je natuurlijk

Welke plagen kan ik natuulijk bestrijden?

Er zijn een hele hoop plagen die natuurlijk te bestrijden zijn. Hieronder een greep uit alle plagen:

Buxusmot natuurlijk bestrijden

Buxusmot

Wordt jouw buxus kaalgevreten, zit hij vol met spinsels of worden ‘ie bruin? Grote kans dat de buxusmot actief is. Er zijn verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden:

 • Bestrijd ze op een natuurlijke manier met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en zijn de natuurlijke vijand van o.a. de buxusmot rups. Aaltjes dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los. Hierdoor sterft de prooi binnen een paar dagen. De prooi wordt vervolgens als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor hij binnen een paar dagen doodgaat.
 • Bestrijd de eitjes. Doe dit met behulp van sluipwespen. Sluipwespen leggen hun eitjes in de eitjes van de buxusmot en eten hun gastheer vervolgens van binnenuit op.
 • Zet een feromoonval in, met de lokstof komen de mannetjes op de val af. Hierdoor voorkom je bevruchting en ontstaat er dus geen plaag.

 

Bladluizen natuurlijk bestrijden

Bladluis

Bladluizen planten zich snel voor. Wees er daarom op tijd bij.

 • Bladluizen zijn makkelijk af te spuiten met een krachtige, koude straal water. Vinden de luizen niet prettig en doet de plant geen kwaad.
 • Gebruik een effectieve, natuurlijke spray zoals LuisVrij. Deze spray is op basis van vetzuur: een zeepachtige natuurlijke stof. De vetzuren zijn onschadelijk voor het bodemleven maar bestrijden de luizen snel.
 • Bladluizen hebben tal van natuurlijke vijanden, denk aan de larven van lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Deze vijanden eten de bladluizen het liefst de hele dag door en pakken de plaag effectief aan.

 

Fruitvliegen natuurlijk bestrijden

Fruitvlieg

De naam zegt het al, fruitvliegjes zijn veel voorkomend op fruit. Ze komen vooral af op fruit dat overrijp is. Ze leggen hun eitjes in het fruit, zodat de larven voldoende te eten hebben.

 • Last van fruitvliegen? Gebruik een FruitvliegVal, hiermee vang je snel en effectief de fruitvliegjes. Het lokmiddel in de val trekt fruitvliegen aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu.
 • Gebruik bij intense aanwezigheid van fruitvliegen, een natuurlijke spray tegen kruipende en vliegende insecten. De Vliegen & Muggen spray van ECOstyle is op basis van pyrethrumextract, een natuurlijk werkzame stof.

 

Mieren natuurlijk bestrijden

Mieren

Mieren zijn een nijver volkje en onwijs nuttige dieren, ga mieren alleen tegen wanneer je echt last van ze hebt. Voor je het weet zit je hele huis of tuin onder de mieren. In dit geval kun je mieren op de volgende manieren bestrijden:

 • Gebruik mierenlokdoosjes. De natuurlijke stof in deze mierenlokdoosjes wordt door de werksters meegenomen naar het nest. Zo pak je het probleem effectief aan.
 • Gebruik een natuurlijke mierenspray op basis van natuur-pyrethrum-extract. Ideaal voor kieren of hoekjes.
 • Leg een barrière van koperdraad of muntjes, mieren lopen niet over koper heen.
 • Gebruik mierenpoeder. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden. Let wel op dat je natuurlijk mierenpoeder hebt dat veilig is om buiten te gebruiken. Zo lopen andere dieren geen gevaar.
 • Zet aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en zullen hun nesten verplaatsen. Aaltjes zijn heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.

Rupsen natuurlijk bestrijden

Rups

Een rups is een larve van een vlinder of mot. De meeste rupsen ontpoppen zich tot prachtige vlinders, die een aanwinst zijn voor de biodiversiteit. Laat rupsen daarom liever met rust. Bestrijd rupsen wanneer ze een plaag vormen en veel schade aanrichten. Dit kan op de volgende manieren:

 • Bestrijd rupsen in de boom met een lijmband. Dit is een natuurlijke barrière waar de rups niet overheen komt. De band van papier is behandeld met een speciale lijm uit natuurlijke harsen en wassoorten.
 • Gebruik feromoonvallen. Zo voorkom je dat de rupsen uitgroeien tot een plaag. Door de vallen is het ook makkelijker om een juist moment te kiezen om sluipwespen in te zetten.
 • Zet sluipwespen in om de eitjes te bestrijden. De sluipwesp legt namelijk haar eitje in die van motten en vlinders. Hierdoor groeit er een nieuwe sluipwesp in de rups, waardoor de rups doodgaat.
 • Buxusrupsen en aardrupsen zijn veel voorkomend en bestrijd je natuurlijk met aaltjes. Het zijn microscopisch kleine beestjes en een natuurlijke vijand van de rups. Het aaltje gaat in de rups zitten, en laat een bacterie los waardoor de rups sterft.

Slakken natuurlijk bestrijden

Slak

In een vrij korte tijd kunnen de weekdieren grote schade aan je plant brengen. Heb je last van een grote plaag? Dan zijn er verschillende manieren om slakken te bestrijden:

 • Slakken weer je door koperen ringen rondom je planten te plaatsen of om potten te plakken. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
 • Gebruik natuurlijke slakkenkorrels, deze bestaan uit ijzersulfaat. IJzersulfaat komt van nature voor in de bodem en is alleen schadelijk voor slakken. Wanneer ze van de korrels eten, denken ze vol te zitten. Hierdoor trekken ze terug naar hun schuilplekje om vervolgens niet meer terug te keren. Worden ze alsnog opgegeten door een vogel, dan wordt deze hier niet ziek van.
 • Is de plaag te groot? Dan kun je kiezen voor bestrijding met aaltjes. Besproei de aangevreten planten met het mengsel. De aaltjes infecteren de slak van binnenuit wanneer ze hier van eten.

Wespen natuurlijk bestrijden

Wesp

Wespen kom je vooral in de zomermaanden in grote getale tegen. Vormen de wespen een plaag? Dan kun je kiezen de wespen te bestrijden. Hier zijn diverse manieren voor:

 • De meest respectvolle manier om overlast van wespen tegen te gaan: Gebruik een imitatie wespennest. De wespen mijden jouw tuin liever aangezien ze denken dat jouw tuin al een wespennest heeft.
 • Zet een wespenval Deze plaats je gemakkelijk op een standaard frisdrank fles. De fles vul je vervolgens tot de helft met een zoete vloeistof, zoals limonade of appelsap. Voeg daarnaast afwasmiddel en azijn toe. Azijn is erg belangrijk omdat anders ook bijen worden aangetrokken.
 • Heb je last van veel wespen in je huis en lukt verjagen of vangen niet? Gebruik dan een ecologische spray om wespen op korte termijn te bestrijden. De WespenSpray van ECOstyle is op basis van pyrethrumextract. Dit is een natuurlijk werkzame stof. De spray heeft een snelle en werking en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Natuurlijk bestrijden begint met de producten van ECOstyle

Direct aan de slag met natuurlijk bestrijden

Trechterval Buxusmot

Trechterval Buxusmot

De Buxusmotval van ECOstyle vangt buxusmotten zichtbaar. Zo ...

€ 29.95

Feromooncapsules voor buxusmotval

Feromooncapsules voor buxusmotval

Deze navulling met 2 capsules gebruik je in combinatie met ...

€ 15.95

Aaltjes tegen taxus- en snuitkever (bij een bodemtemp. boven 12°C)

Aaltjes tegen taxus- en snuitkever (bij een bodemtemp. boven 12°C)

Larven van de taxuskever eten ondergronds aan plantdelen. ...

vanaf € 21.95

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Last van bladluizen? Bladluizen zorgen voor vervormde ...

vanaf € 18.95

Escar-Go

Escar-Go

Escar-Go is een 100% natuurlijk product in korrelvorm om ...

vanaf € 5.99

LuisVrij

LuisVrij

ECOstyle LuisVrij bestrijdt insecten zoals luizen, tripsen ...

€ 9.49

Navulbare MierenLokdoos

Navulbare MierenLokdoos

Zorgen mieren voor overlast? De ECOstyle Navulbare ...

€ 8.49

Rups

Natuurlijk bestrijden

Kies voor ECOstyle

Bij ECOstyle geloven we dat niemand zo goed de natuurlijke balans van de planeet kan herstellen en ondersteunen, als de natuur zelf. Daarom werken we graag mét de natuur, niet ertegen. Zo kan zij optimaal haar werk doen in het groen om ons heen. Doe je mee? Maak bijvoorbeeld gebruik van ultrasone verjagers of zet natuurlijke vijanden in zoals aaltjes.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.