Natuurlijke bestrijding

Alles wat je moet weten

Last van ongedierte dat de planten in de tuin opeet of je binnenshuis plaagt? Met behulp van natuurlijke bestrijding kun je het evenwicht en de rust weer terugbrengen. Wat natuurlijke bestrijding precies is en hoe je het inzet? Dat lees je hier.

organische bestrijding

Natuurlijk bestrijden: wat wil je weten?

aaltjes

Informatie

Natuurlijk bestrijden met aaltjes

De effectiefste bestrijding van o.a. rouwvliegjes, slakken en mieren.

Lees alles over aaltjes
Mieren bladluis samen

Informatie

Wat is natuurlijk bestrijden?

Leer het verschil tussen chemisch en natuurlijk bestrijden

Alles over natuurlijk bestrijden
Fruitvlieg

Informatie

Meest voorkomende plagen

Deze plagen die je natuurlijk kunt bestrijden komen het vaakst voor

Naar de meest voorkomende plagen

Help de natuur een handje

door natuurlijk te bestrijden

Wat is natuurlijke bestrijding?

Natuurlijk en biologisch bestrijden, het zijn twee termen die je steeds vaker tegenkomt. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Het wil zeggen dat je met natuurlijke middelen of nuttige insecten een plaag bestrijdt, zonder chemische ingrediënten of gif. Op deze manier ontstaan er geen schadelijk residuen die impact kunnen hebben op mens dier, bodem en omgeving.

Daaraan willen we graag toevoegen dat je alleen hoeft te bestrijden als er een heuse plaag ontstaat. Elk diertje heeft namelijk een functie in de natuur. Als er een natuurlijk evenwicht is in de tuin zijn er vaak voldoende natuurlijke vijanden aanwezig. Denk dan aan vogels, lieveheersbeestjes, kikkers, padden, egels en nog veel meer soorten. Die voorkomen dat plagen ontstaan. Maar als het toch uit de hand loopt dan kun je met natuurlijke middelen de balans herstellen.

Waarom natuurlijk bestrijden?

waarom organisch bestrijden

Wat bladluizen, kevers, slakken of rupsen zijn geen enkel probleem. Sterker, zij zijn weer voedsel voor andere dieren en helpen de kringloop in stand te houden. Maar als enkele beestjes uitgroeien tot een flink aantal en planten eraan onderdoor dreigen te gaan, dan wil je toch wel graag iets doen om je tuin te helpen.

Door bewust en natuurlijk te bestrijden hoef jij je geen zorgen te maken dat andere organismen ook schade oplopen. Giftige stoffen staan buiten spel, dus je laat geen gevaarlijke stoffen achter en behoudt zo de biodiversiteit in je tuin.

Daarnaast heeft natuurlijk bestrijden nog een aantal voordelen:

 • Geen schade aan het milieu door pesticiden die in het gewas, de bodem of het oppervlaktewater terecht komen.
 • Organismen of planten kunnen niet resistent worden tegen het middel, in tegenstelling tot chemische middelen.

Chemische bestrijding is onnodig, het kan bijna altijd op een natuurlijke manier!

Veel beter voor mens, dier en milieu.

Wanneer natuurlijk bestrijden?

In eerste instantie raden we aan om niet te bestrijden, maar om eerst even aan te kijken of de natuurlijke balans zich herstelt met behulp van nuttige dieren.

Lok deze naar je tuin door gunstige omstandigheden te scheppen. Zorg ervoor dat dieren altijd water in je tuin kunnen vinden, een drinkbakje helpt al enorm. Veel verschillende planten lokken ook veel verschillende dieren, plant dus niet te veel van hetzelfde. Het staat vaak nog mooier ook.

Je kunt ook helpen door insectenhotels en vogelkastjes te plaatsen. Veel mogelijkheden dus voor het lokken en huisvesten van deze gratis tuinhulpjes!

Zo wordt er ook op lange termijn een plaag voorkomen. Er ontstaat een mooi natuurlijk evenwicht in je tuin. Heb je onverhoopt toch een plaag te pakken? Kies dan uitsluitend voor een natuurlijke bestrijding.

 

Deze plagen

bestrijd je natuurlijk

Welke plagen kan ik natuurlijk bestrijden?

Er zijn een hele hoop plagen die natuurlijk te bestrijden zijn. Hieronder een greep uit alle plagen:

Buxusmot natuurlijk bestrijden

Buxusmot

Wordt jouw buxus kaalgevreten, zit hij vol met spinsels of worden ‘ie bruin? Grote kans dat de buxusmot actief is. Er zijn verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden:

 • Bestrijd ze op een natuurlijke manier met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en zijn de natuurlijke vijand van o.a. de buxusmot rups. Aaltjes dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los. Hierdoor sterft de prooi binnen een paar dagen. De prooi wordt vervolgens als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor hij binnen een paar dagen doodgaat.
 • Bestrijd de eitjes. Doe dit met behulp van sluipwespen. Sluipwespen leggen hun eitjes in de eitjes van de buxusmot en eten hun gastheer vervolgens van binnenuit op.
 • Zet een feromoonval in, met de lokstof komen de mannetjes op de val af. Hierdoor voorkom je bevruchting en ontstaat er dus geen plaag.

 

Bladluizen natuurlijk bestrijden

Bladluis

Bladluizen planten zich snel voor. Wees er daarom op tijd bij.

 • Bladluizen zijn makkelijk af te spuiten met een krachtige, koude straal water. Vinden de luizen niet prettig en doet de plant geen kwaad.
 • Gebruik een effectieve, natuurlijke spray zoals LuisVrij. Deze spray is op basis van vetzuur: een zeepachtige natuurlijke stof. De vetzuren zijn onschadelijk voor het bodemleven maar bestrijden de luizen snel.
 • Bladluizen hebben tal van natuurlijke vijanden, denk aan de larven van lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Deze vijanden eten de bladluizen het liefst de hele dag door en pakken de plaag effectief aan.

 

Fruitvliegen natuurlijk bestrijden

Fruitvlieg

De naam zegt het al, fruitvliegjes zijn veel voorkomend op fruit. Ze komen vooral af op fruit dat overrijp is. Ze leggen hun eitjes in het fruit, zodat de larven voldoende te eten hebben.

 • Last van fruitvliegen? Gebruik een FruitvliegVal, hiermee vang je snel en effectief de fruitvliegjes. Het lokmiddel in de val trekt fruitvliegen aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu.
 • Gebruik bij intense aanwezigheid van fruitvliegen, een natuurlijke spray tegen kruipende en vliegende insecten. De Vliegen & Muggen spray van ECOstyle is op basis van pyrethrumextract, een natuurlijk werkzame stof.

 

Mieren natuurlijk bestrijden

Mieren

Mieren zijn een nijver volkje en onwijs nuttige dieren, ga mieren alleen tegen wanneer je echt last van ze hebt. Voor je het weet zit je hele huis of tuin onder de mieren. In dit geval kun je mieren op de volgende manieren bestrijden:

 • Gebruik mierenlokdoosjes. De natuurlijke stof in deze mierenlokdoosjes wordt door de werksters meegenomen naar het nest. Zo pak je het probleem effectief aan.
 • Gebruik een natuurlijke mierenspray op basis van natuur-pyrethrum-extract. Ideaal voor kieren of hoekjes.
 • Leg een barrière van koperdraad of muntjes, mieren lopen niet over koper heen.
 • Gebruik mierenpoeder. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden. Let wel op dat je natuurlijk mierenpoeder hebt dat veilig is om buiten te gebruiken. Zo lopen andere dieren geen gevaar.
 • Zet aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en zullen hun nesten verplaatsen. Aaltjes zijn heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.

Rupsen natuurlijk bestrijden

Rups

Een rups is een larve van een vlinder of mot. De meeste rupsen ontpoppen zich tot prachtige vlinders, die een aanwinst zijn voor de biodiversiteit. Laat rupsen daarom liever met rust. Bestrijd rupsen wanneer ze een plaag vormen en veel schade aanrichten. Dit kan op de volgende manieren:

 • Bestrijd rupsen in de boom met een lijmband. Dit is een natuurlijke barrière waar de rups niet overheen komt. De band van papier is behandeld met een speciale lijm uit natuurlijke harsen en wassoorten.
 • Gebruik feromoonvallen. Zo voorkom je dat de rupsen uitgroeien tot een plaag. Door de vallen is het ook makkelijker om een juist moment te kiezen om sluipwespen in te zetten.
 • Zet sluipwespen in om de eitjes te bestrijden. De sluipwesp legt namelijk haar eitje in die van motten en vlinders. Hierdoor groeit er een nieuwe sluipwesp in de rups, waardoor de rups doodgaat.
 • Buxusrupsen en aardrupsen zijn veel voorkomend en bestrijd je natuurlijk met aaltjes. Het zijn microscopisch kleine beestjes en een natuurlijke vijand van de rups. Het aaltje gaat in de rups zitten, en laat een bacterie los waardoor de rups sterft.

Slakken natuurlijk bestrijden

Slak

In een vrij korte tijd kunnen de weekdieren grote schade aan je plant brengen. Heb je last van een grote plaag? Dan zijn er verschillende manieren om slakken te bestrijden:

 • Slakken weer je door koperen ringen rondom je planten te plaatsen of om potten te plakken. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
 • Gebruik natuurlijke slakkenkorrels, deze bestaan uit ijzersulfaat. IJzersulfaat komt van nature voor in de bodem en is alleen schadelijk voor slakken. Wanneer ze van de korrels eten, denken ze vol te zitten. Hierdoor trekken ze terug naar hun schuilplekje om vervolgens niet meer terug te keren. Worden ze alsnog opgegeten door een vogel, dan wordt deze hier niet ziek van.
 • Is de plaag te groot? Dan kun je kiezen voor bestrijding met aaltjes. Besproei de aangevreten planten met het mengsel. De aaltjes infecteren de slak van binnenuit wanneer ze hier van eten.

Wespen natuurlijk bestrijden

Wesp

Wespen kom je vooral in de zomermaanden in grote getale tegen. Vormen de wespen een plaag? Dan kun je kiezen de wespen te bestrijden. Hier zijn diverse manieren voor:

 • De meest respectvolle manier om overlast van wespen tegen te gaan: Gebruik een imitatie wespennest. De wespen mijden jouw tuin liever aangezien ze denken dat jouw tuin al een wespennest heeft.
 • Zet een wespenval Deze plaats je gemakkelijk op een standaard frisdrank fles. De fles vul je vervolgens tot de helft met een zoete vloeistof, zoals limonade of appelsap. Voeg daarnaast afwasmiddel en azijn toe. Azijn is erg belangrijk omdat anders ook bijen worden aangetrokken.
 • Heb je last van veel wespen in je huis en lukt verjagen of vangen niet? Gebruik dan een ecologische spray om wespen op korte termijn te bestrijden. De WespenSpray van ECOstyle is op basis van pyrethrumextract. Dit is een natuurlijk werkzame stof. De spray heeft een snelle en werking en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Natuurlijk bestrijden begint met de producten van ECOstyle

Direct aan de slag met natuurlijk bestrijden

Trechterval buxusmot

Trechterval buxusmot

Heb je regelmatig last van buxusrupsen? Voorkom dat ...

€ 29.95

Losse feromoon voor trechterval buxusmot 2 st

Losse feromoon voor trechterval buxusmot 2 st

Heb je regelmatig last van buxusrupsen? Voorkom dat ...

€ 15.95

Aaltjes tegen taxus- en snuitkever

Aaltjes tegen taxus- en snuitkever

Larven van de taxuskever eten ondergronds aan plantdelen. ...

vanaf € 21.95

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Last van plakkende, slechtgroeiende of compleet vervormde ...

vanaf € 18.95

Escar-Go

Escar-Go

Last van vraatschade door slakken? Deze korrels op basis ...

vanaf € 5.99

LuisVrij

LuisVrij

Last van bladluizen op je planten? LuisVrij bestrijdt ...

€ 9.49

Navulbare MierenLokdoos

Navulbare MierenLokdoos

Overlast van een flinke mierenplaag? De Navulbare ...

€ 8.49

Rups

Natuurlijk bestrijden

Kies voor ECOstyle

Bij ECOstyle geloven we dat niemand zo goed de natuurlijke balans van de planeet kan herstellen en ondersteunen, als de natuur zelf. Daarom werken we graag mét de natuur, niet ertegen. Zo kan zij optimaal haar werk doen in het groen om ons heen. Doe je mee? Maak bijvoorbeeld gebruik van ultrasone verjagers of zet natuurlijke vijanden in zoals aaltjes.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.