Alles over onkruid en groene aanslag

Onze tips & tricks voor een mooie tuin

Vaak is het doel een groene tuin. Behalve dan op en tussen tegels, planken of andere objecten. Die houd je liever schoon. In het voorjaar is de kans groot dat je tegen groene aanslag of onkruid aanloopt. We vertellen je er graag hoe je er vanaf kunt komen!

Onkruid weghalen

Onkruid en groene aanslag: wat wil je weten?

Aanslag op schutting

Informatie

Het verschil tussen groene aanslag en onkruid

Leer het verschil en de verschilllende manieren van bestrijden

Leer het verschil
mos

Informatie

Alles over onkruid bestrijden

Leer hoe je onkruid organisch bestrijd

Leer alles over onkruid
Groene aanslag

Informatie

Alles over groene aanslag bestrijden

Leer hoe je groene aanslag organisch bestrijd

Leer alles over groene aanslag

Geen last meer van

onkruid & aanslag!

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag

Groene aanslag is een verzamelnaam voor een grote groep organismen die tegels en houtwerk glad maken en aantasten. De algen, mossen en dieren groeien en scharrelen graag op plekken waar het lang vochtig blijft en waar weinig zonlicht komt. Hierdoor treedt het vaak in de herfst en winter op. Toch kun je het pas beter in het voorjaar aanpakken, aangezien het dan minder nat en lichter wordt.

Wat is onkruid?

Onkruid bestrijden

Onkruid is een subjectieve benaming voor een groep planten die staat op een plek waar jij ze liever niet ziet. Wat de één onkruid vindt, laat de ander juist graag in zijn tuin staan. Alles kan dus onkruid zijn. Onkruid wordt vaak als onkruid bestempeld wanneer het in de tuin of tussen de tegels groeit, en als storend wordt ervaren. Onkruid zijn vaak erg agressieve planten die zich makkelijk verspreiden en andere planten snel overwoekeren.

 

Wat is het verschil tussen groene aanslag en onkruid?

Goed. Nu we weten wat groene aanslag en onkruid is, vraag jij je misschien af wat het verschil is. In principe kan groene aanslag ook onkruid zijn. Groene aanslag zijn namelijk organismen die op ongewenste plekken groeien. Dus: onkruid. Groene aanslag herkent zich vooral door de groene waas die het achterlaat op objecten en is vaak minder agressief. Voor groene aanslag zijn de juiste omstandigheden nodig om zich te ontwikkelen. Onkruid laat zich hier niet zo door beperken.

Waarom groene aanslag en onkruid bestrijden?

Groene aanslag bestaat uit bacteriën, gisten en algen. Hoe langer je dit zijn gang laat gaan, hoe dikker de laag groene aanslag wordt. Een aantal algen scheiden bepaalde slijmen uit die de boel spekglad maken en dus ook gevaarlijk. Onkruid zijn daarentegen échte wereldreizigers. Zonder enige moeite verplaatsen ze zich door behulp van de wind of dieren. Zo verspreiden ze zich als een malle en verdringen en verstikken zo andere planten. Geef onkruid daarom niet de vrije hand, ze planten zich in een rap tempo voort.

Bij bestrijding sla je middelen die je in het keukenkastje vindt – zoals natuurazijn - beter over.

Deze zijn onwijs schadelijk voor planten, dieren en het bodemleven.

Aanslag op schutting

Waar kom je groene aanslag en onkruid tegen?

Groene aanslag kan op verschillende plekken in de tuin opduiken. Dit zijn de meest voorkomende plekken: tegels, schuttingen, tuinhuizen, garagedeuren, looppaden, plantenpotten en beton.

Onkruid kom je overal tegen waar jij het níét wilt hebben. Dit kan zijn in het gazon of moestuin, tussen de tegels of tussen planten. Maar ook is onkruid te vinden buiten de tuin. Hier vind je het misschien wel mooi… Denk aan het park, de speeltuin, in de berm, in het weiland of langs sloten.

Wat moet ik doen tegen groene aanslag?

Heb jij groene aanslag gespot? Dat is even jammer… Gelukkig zijn er genoeg manieren om er vanaf te komen. Doe dit vooral in de lente of zomer, dan is de kans kleiner dat het niet op korte termijn terugkomt. Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen:

  • Maak de boel flink schoon met een hogedrukspuit. Na afloop ben je voldaan, je harde werk is gelijk te zien. Maar let wel op. De hogedrukreiniger beschadigt de tegels namelijk, waardoor de steen steeds meer open wordt. Hierdoor komen de mossen en algen juist dieper in de steen te zitten waardoor er op termijn steeds meer groene aanslag ontstaat.
  • Gebruik een speciale spray tegen groene aanslag. Deze natuurlijke, niet-schadelijke oplossingen zijn snel en effectief. Zo verwijder je op een milieuvriendelijke manier alle aanslag op stenen, glazen en houten oppervlaktes.
mos in tuin

Wat moet ik doen tegen onkruid?

Blijft het onkruid ieder jaar maar terugkomen of neemt het onkruid ondertussen bijna jouw tuin over? Tijd om aan de slag te gaan:

  • De meeste effectieve manier tegen onkruid is om het met de hand te verwijderen. Doe dit mét wortel en al. Anders groeien uit de overgebleven wortels gewoon weer nieuwe plantjes.
  • Effectief en milieuvriendelijk: gebruik kokend water. Zo pak je zowel de plant als de wortels aan.
  • Gebruik een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen onkruid. Ga vooral niet aan de slag met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de natuur en het bodemleven niet te beschadigen.
  • Heb je last van onkruid in het gazon? Verticuteer het gazon dan. Dit zorgt voor meer lucht wat het gras nodig heeft om goed te groeien. Door je gazon goed te verzorgen voorkom je dat onkruid het gazon niet overneemt. Zorg daarom voor voldoende voeding, de juiste zuurgraad en de optimale lengte van het gras.

 

 

De beste manier om onkruid en mos te bestrijden, is organisch

Direct aan de slag met onkruidbestrijding

Ultima onkruid & mos conc.

Ultima onkruid & mos conc.

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

vanaf € 16.99

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

€ 14.99

Terrasreiniger gebruiksklaar

Terrasreiniger gebruiksklaar

ECOstyle Terrasreiniger reinigt op een snelle en ...

vanaf € 8.49

Terrasreiniger conc. 1 ltr

Terrasreiniger conc. 1 ltr

ECOstyle Terrasreiniger reinigt op een snelle en ...

€ 12.49

Ultima zevenblad gebr. kl. 750 ml

Ultima zevenblad gebr. kl. 750 ml

Ultima tegen zevenblad is een ecologisch verantwoorde ...

€ 15.99

Duurzaamheid

Problemen in de tuin?

Ga voor ECOstyle

Nog meer problemen in de tuin? Dan is het tijd hier werk van te maken. Geef de natuur de lead en laat haar zo veel mogelijk het werk doen. Zet hiervoor bijvoorbeeld natuurlijke bestrijdingsmiddelen of vijanden voor in. Vaak is een chemisch bestrijdingsmiddel helemaal niet nodig. Werk dus vooral samen mét de natuur, en niet tégen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.