Groene aanslag?

Los het op met deze tips

Ziet jouw tuin wat groen? Vaak is dat het doel, behalve op tegels, looppaden of planken. Die heb je liever schoon, fris en veilig. In het voorjaar is de kans groot dat je groene aanslag in de tuin tegenkomt. Kan gebeuren, toch kom je er liever vanaf aangezien je er lelijk door kan vallen. We vertellen je graag álles over groene aanslag, ook hoe je er van afkomt!

Groene aanslag

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag, wat is dat dan precies? Het is een verzamelnaam voor een grote groep organismen die tegels en houtwerk glad maken en aantasten. Het bestaat uit algen, mossen en dieren die graag groeien en rondscharrelen op plekken waar het lang vochtig blijft en waar weinig zonlicht komt. Om deze reden komt dan ook veel groene aanslag voor in de herfst en winter. Vaak heeft het geen zin om er dan iets aan te doen, aangezien het voorlopig toch nog nat en donker blijft. In de lente valt de groene aanslag pas echt op doordat je vaak meer en langer in de tuin bent. Dan kan het echt een doorn in het oog zijn en is het hoog tijd er iets aan te doen.

Aanslag op schutting

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag is het resultaat van een goede mix aan omstandigheden. De ideale bron waar groene aanslag ontstaat is op organisch vuil. Denk hierbij aan zand, aarde, pollen. Door de wind, je schoenen en dieren komen deze terecht op stenen, hout of andere materialen. Voeg hier vervolgens vocht en weinig zonlicht aan toe en je hebt het perfecte recept voor groene aanslag.

Er ontstaan bacteriën, gisten en algen. Hoe langer deze groene gasten de tijd hebben om zich te ontwikkelen, hoe dikker de laag groene aanslag en hoe gladder de boel wordt. Een aantal algen scheiden namelijk bepaalde slijmen uit die voor gladheid zorgen. Hierdoor kan het echt spekglad worden en dus ook gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om de groene aanslag aan te pakken. Met name schaduwrijke terrassen hebben snel last van een groene waas over hun tuin of terras.

Waar kom je groene aanslag tegen?

Groene aanslag kan op verschillende plekken in de tuin opduiken. Dit zijn de meest voorkomende plekken:

  • Tegels
  • Schuttingen
  • Tuinhuizen
  • Garagedeuren
  • Looppaden
  • Plantenpotten
  • Beton

Groene aanslag is een vorm van onkruid

Het groeit voornamelijk op donkere, vochtige plekken.

Groene aanslag verwijderen?

terrace-with-plants-1080px

Hè balen. Heb jij last van groene aanslag in de tuin? Er zijn genoeg manieren om hier vanaf te komen. Doe dit vooral in de lente of zomer, dan is de kans kleiner dat het niet op korte termijn terugkomt. Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen:

  • Vooral in het voorjaar en de zomer is het een bekend tafereel. Hogedrukspuit in de aanslag en maak de boel flink schoon. Het is een best een leuke klus wat jou na afloop voldaan achterlaat als je het resultaat ziet. Toch brengt het ook nadelen met zich mee. De hogedrukreiniger beschadigt de tegels waardoor de steen steeds meer open wordt. Hierdoor komen de mossen en algen juist dieper in de steen te zitten. Doe je dit een aantal jaar achter elkaar? Dan hoopt zich hier dus steeds meer groene aanslag op.
  • Een veel gebruikt huis- tuin- en keukenmiddel om de groene aanslag te verwijderen is met chloor of schoonmaakazijn. Deze middeltjes zijn helemaal niet goed voor de natuur en schadelijk voor planten, dieren en het bodemleven. Hierdoor zijn deze middelen dus helemaal niet veilig om buiten te gebruiken.
  • Er bestaan speciale sprays tegen groene aanslag. Dit zijn natuurlijke, niet-schadelijke oplossingen. Hierdoor kom je snel en effectief van groene aanslag af en verwijder je op een milieuvriendelijke manier alle aanslag op stenen, glazen en houten oppervlaktes.

Hoe voorkom je groene aanslag?

Groene aanslag is helaas lastig te voorkomen. Wil je minder groene aanslag? Dan betekent dit minder spullen van hout of steen. Leg dit soort materialen alleen op de plekken waar je loopt of zit. Stukken die weinig worden gebruikt of waar weinig overheen wordt gelopen, zijn een makkelijke prooi. Zorg daarnaast dat water goed weg kan lopen, daardoor hopen algen en mos minder snel op. Zet tuinmeubels in het najaar binnen of dek ze af met speciale hoezen. Zo weet je zeker dat de groene aanslag hier geen eigen leven gaat leiden. Zie je groene aanslag opkomen? Gebruik dan een terrasreiniger om het te voorkomen, vaak is het effect al na enkele uren zichtbaar.

Kies voor een natuurlijke bestrijding van groene aanslag

Verwijder groene aanslag met de producten van ECOstyle

Terrasreiniger gebruiksklaar

Terrasreiniger gebruiksklaar

ECOstyle Terrasreiniger reinigt op een snelle en ...

vanaf € 8.49

Terrasreiniger conc. 1 ltr

Terrasreiniger conc. 1 ltr

ECOstyle Terrasreiniger reinigt op een snelle en ...

€ 12.49

Ultima onkruid & mos conc.

Ultima onkruid & mos conc.

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

vanaf € 16.99

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

€ 14.99

Onkruid bestrijden

Bestrijd natuurlijk

Kies voor ECOstyle

Bij bestrijding is het belangrijk dat de natuur zo veel mogelijk haar werk kan blijven doen. Denk hierbij aan natuurlijke bestrijdingsmiddelen, het inzetten van natuurlijke vijanden of het verjagen van bepaalde plagen. Vaak is een chemisch bestrijdingsmiddel helemaal niet nodig. Werk daarom samen mét de natuur, en niét tegen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.