Lieveheersbeestje

Goddelijke naam, hemelse functie

Lieveheersbeestjes zijn over het algemeen zeer welkome insecten in jouw tuin. Ze zien er bovengemiddeld leuk uit, maar hebben ook nog een bijzondere functie. Ze eten namelijk bladluizen. Alles over de inzet van lieveheersbeestjes als natuurlijke vijand lees je hier.

ladybug-on-white-flower

Lieveheersbeestjes eten maar wat graag bladluizen.

Tot wel 120 per dag!

Wat doen lieveheersbeestjes?

Je herkent lieveheersbeestjes aan hun doorgaans rode schild met zwarte stippen, maar ze willen ook nog weleens geel, oranje of blauwgekleurd zijn. Hun naam danken ze overigens aan hun goddelijke voorkomen, niet aan hun hemelse functie: vroeger werd de kleur rood én het getal zeven - het aantal stippen - gerelateerd aan de heilige maagd Maria.

Die functie is overigens wel écht hemels, want lieveheersbeestjes eten bladluis. En bladluis is één van de meest voorkomende plagen in jouw planten. Hoe dat precies zit, leggen we je uit.

Leuk weetje: in Nederland komen tot wel 60 verschillende soorten voor.

 

Aphid

Wat doen bladluizen?

Bladluizen zijn hele kleine, hongerige insecten die zich voeden met de sappen van planten. Die sappen stromen door de zeefvaten van planten en staan onder hoge druk. Bovendien zit er bovengemiddeld veel suiker in deze sappen, iets wat het spul echt verslavend maakt voor de bladluis.

Bij het uitzuigen van die sappen laten ze ook speeksel achter in de zeefvaten van de plant. In dit speeksel zitten virussen die de cellen van je plant aantasten. Die virusoverdracht is ontzettend schadelijk voor jouw planten.

Welke schade richten bladluizen aan?

Jouw plant moet hard werken om het virus van de bladluis in de cellen te verslaan. Die cellen zitten dus in de sappen van de plant, maar dat sap moet gezond blijven om de plant ook gezond te houden, zoals dat bij mensen ook is met bloed en bloedvaten.

Nu het sap niet meer in orde is, zal je plant snel vergelen of zelfs verwelken. Ook kan er door de uitwerpselen van de bladluis schimmel ontstaan. Als die schimmel te lang blijft kleven, tast dat de plant ook aan.

Het grote gevaar? Dat zit hem vooral ook in de snelle vermenigvuldiging van de bladluis, waardoor binnen no-time jouw hele border of moestuin vol zit met bladluis. En al die bloedluizen hebben zin in de suikers die in jouw planten zitten.

Waarom spelen mieren een belangrijke rol bij de bescherming van bladluis?

Mieren bladluis samen

De uitscheiding van de sappen die bladluizen opnemen uit planten is een belangrijke voedingsbron voor bijen, wespen en mieren. Die uitscheiding noemen we namelijk honingdauw.

Mieren zijn wat dat betreft ontzettend slimme beesten. Zij weten dat ze de bladluis hard nodig hebben voor deze honingdauw, en daarom beschermen ze de bladluis actief tegen predatoren als lieveheersbeestjes.

De bestrijding van mieren en bladluis gaat daarom vaak hand in hand. Wil je mieren op een natuurlijke manier bestrijden? Zet dan aaltjes in. Deze microscopisch kleine beestjes dringen binnen tot de nesten van de mieren, maar die vinden dat niet zo prettig. Zodra ze de aaltjes zien, roepen ze alle troepen bij elkaar om te zoeken naar een nieuwe plek om te huisvesten. Hopelijk ver weg van jouw planten, zodat ze de bladluizen niet meer kunnen beschermen.

Wil jij het lieveheersbeestje helpen huisvesten in je tuin?

Ze nestelen zich graag in kleine holletjes tussen planten en bloemen.

Hoe bestrijd je bladluis?

Dé manier om bladluis op een natuurlijke manier te bestrijden, is met lieveheersbeestjes. Zij eten namelijk bladluizen: ze kunnen er wel 120 op één dag op. Waar láten ze het, vraag je af?

Goede vraag. Lieveheersbeestjes leggen namelijk ook continu eitjes, waar larven uit groeien. En die larven worden vanzelf óók weer lieveheersbeestjes. Zo houd je de cyclus rond en heb je binnen no-time een leger aan lieveheersbeestjes die jouw planten beschermen tegen de bladluis.

Bestrijd bladluis

met lieveheersbeestjes

Last van bladluizen? Ga voor een natuurlijke bestrijding. Zet lieveheersbeestjes in als dé natuurlijke vijand van bladluis.

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.