Last van marters?

Verjaag ze snel met deze tips!

Je zit natuurlijk hélemaal niet te wachten op ongedierte. Vaak denk je hierbij aan muizen, ratten of spinnen. Maar ook komt in Nederland de marter steeds vaker voor. Ze zien er misschien heel schattig uit met hun kraaloogjes en fluffy staart, maar kunnen veel schade en overlast veroorzaken. Benieuwd wat je kunt doen? Lees deze tips…

Marters

Wat is een marter eigenlijk?

De marter, ook wel een steenmarter genoemd, is een zoogdier en behoort tot de marterachtigen. Net zoals de bunzing, boommarter, otter, das, hermelijn en wezel. De steenmarter is ongeveer even groot als een kat. Maar de marter is wel wat slanker en staat lager op de pootjes. Ook heeft de steenmarter een lange pluimstaart.

Waar vind je marters?

Marter 3

Marters maken dankbaar gebruik van woningen, schuurtjes, garages en auto’s. Een steenmarter is een roofdier en eet eigenlijk alles wat los en vast zit. Denk hierbij aan kleine dieren zoals muizen, vogels, insecten, eieren, ratten en konijnen. Maar de marter weet ook wel raad met etensresten of afval.

Steenmarters worden pas actief als het donker wordt. Daarom is het lastig om ze te ontdekken. Hij houdt rust op een plek buiten de woning. Ook verblijven marters graag in de tuin omdat daar voedsel te vinden is. Over het algemeen blijven ze uit de buurt als je honden en katten hebt. Ook komen marters graag in kippenhokken of volière omdat ze dol zijn op de eieren en op jonge vogeltjes. Steenmarters zijn creatief en vinden altijd weer een ingang. Werk daarom secuur, helemaal bij vogelhokken zodat de steenmarter er niet kan binnendringen.

Marter

Waarom brengen marters overlast?

Denk je een marter in of om je huis te hebben? Of heb je er een gespot? Balen! Net als bij ander ongedierte wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Een steenmarter zorgt op verschillende manieren voor overlast. Dit komt het meest voor:

  • Knibbel, knabbel, knuisje: Steenmarters knagen graag aan kabels. En dan met name onder de motorkap. Bij de productie van die kabels wordt namelijk vaak visolie gebruikt wat de marter ruikt. Ook maken steenmarters soms hun nest of slaapplaats in isolatiemateriaal van het huis. Dit kan heel wat schade aanbrengen.
  • Wat zeg je?…: Steenmarters maken veel lawaai, heel veel geluid. Grote kans dat je hier overlast van krijgt, helemaal als ze op zolder zitten. Ze rennen en springen wild om zich heen. Het zijn nachtdieren, dus dit kan voor heel wat slapeloze nachten zorgen.
  • Daar hangt een luchtje aan: Ze kunnen flinke stank veroorzaken. Ze kiezen vaak een plek om hun behoefte te doen. Ook nemen ze prooien mee naar hun schuilplaats. Ze laten soms grote delen van de buit achter wat zorgt voor de geur van ontbinding. Gevolg? Enorme stank.

Zijn marters in huis schadelijk?

Voor zowel mens als huisdieren is de marter vrij ongevaarlijk. De steenmarter is schuw voor mensen en zal daarom snel de benen pakken. Hierdoor valt een steenmarter vrijwel nooit een mens aan. Enkel als het beestje zich in het nauw gedreven of bedreigt voelt kan dit gebeuren.

Wel kan een steenmarter drager zijn van verschillende ziektes zoals hondsdolheid of Canine Distemper. Gelukkig is deze ziekte niet tot nauwelijks meer terug te vinden in Nederland en zijn honden hier tegen ingeënt.

Hoewel de steenmarter dus niet direct gevaarlijk is, kan de steenmarter wel schade aanrichten. Door aan kabels te knabbelen kunnen ze kortsluiting veroorzaken met brand tot gevolg. Maar die kans is bij een muis of rat net zo groot.

De marter is een beschermde diersoort.

Daarom is het belangrijk ze op een veilige manier te verjagen.

Steenmarter

Wat kan ik doen tegen marters en hoe voorkom ik ze?

Een steenmarter is een beschermde diersoort. Daarom mag je ze alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. En gelukkig maar, want het zijn mooie dieren die hun plekje in de natuur hebben. Er zijn diverse manieren om de steenmarter op een diervriendelijke manier te verjagen. Met deze tips kom je van een marter af:

  • Zorg er in eerste instantie voor dat de marter geen reden heeft om naar binnen te gaan en zich daar te nestelen. Zorg dat het voedsel in en rondom je huis en tuin weg is en afval en dierenvoer goed is afgesloten. Ga na of het hok van de konijnen en kippen goed sluit voor de veiligheid van de dieren.
  • Zorg dat alle gaten en kieren goed zijn afgedicht en dat de marter dus lastig naar binnen kan glippen. Kippengas kan hiervoor effectief zijn om nestelmogelijkheden te beperken. Houd wel in gedachten dat de marter een zeer sterke drang heeft om terug te gaan naar hun verblijfplaats. Ze doen hun uiterste best doen om weer binnen te komen en gebruiken daar creatieve technieken voor.
  • Leg geurblokjes neer op de plekken waar je denkt dat ze nestelen. Hoe doordringender de geur, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een toiletblokje of natuurlijke geursprays tegen marters.
  • Last van een marter in de auto? Plaats dan een rooster onder de auto zodat ze zich hier niet gaan nestelen.

Marters met ultrasoon geluid verjagen

Blijft de marter toch terugkomen? Dan kun je kiezen om het beestje te verjagen met ultrasoon geluid. Dit schrikt het dier af maar brengt geen schade aan. Het apparaat produceert een hoge piep die marters erg vervelend vinden. Hierdoor verlaat het dier de plek en gaat op zoek naar een nieuwe plek. De sensor in de Marter free herkent beweging en zendt een voor mensen onhoorbaar geluid af.

Verjaag ongewenste bezoekers op een mens- en diervriendelijke manier

Blader door onze producten om dieren te verjagen

Marten free

Marten free

Marten free maakt gebruik van de geavanceerde ...

€ 46.49

Mouse & Rat free

Mouse & Rat free

Het ultrasone geluid van Mouse & Rat free verstoort het ...

vanaf € 25.99

MoleFree

MoleFree

Mole free geeft laagfrequente geluidsgolven af die een ...

€ 39.99

Spider free

Spider free

Spider free zendt het unieke Single Protect ultrasone ...

€ 22.49

Mosquito free

Mosquito free

Last van zoemende muggen in de slaapkamer? Verjaag ze ...

€ 25.99

Marter 3

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Alles is weer koek en ei, de marter heeft een andere plek gevonden. Gelukkig maar! Last van nog meer plagen of overlast? Balen… Kies in dit geval áltijd voor een natuurlijke en diervriendelijke oplossing om de dieren geen onnodig leed aan te doen en de natuur zijn werk te laten doen. Meer weten over overlast of ben je benieuwd naar onze tips & tricks?

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.