Mieren in huis of tuin?

We helpen je er vanaf

Zodra het zonnetje tevoorschijn komt, leeft de natuur op. Dieren gaan aan de slag en banen zich in het zweet om nesten te bouwen en hun territorium uit te breiden. Ook de kleine mier gaat samen met zijn kolonie aan de slag. Bijvoorbeeld in jouw tuin. Maar hoe onschuldig één miertje ook lijkt, een mier komt nooit alleen! Voor je het weet heb je een heel legioen rondlopen. Ga daarom op tijd aan de slag. We vertellen je graag álles over de mier.

ants-on-stone-1080px

Waar komen mieren voor?

Er zijn heel wat soorten mieren in Nederland. De bekendste mier in huis en tuin is de wegmier. Je herkent hem door zijn zwarte uiterlijk. Mieren zijn zeer nuttige insecten, ze zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in jouw tuin. Je vindt ze werkelijk overal. In het gazon, op bomen of in de aarde. Meestal hebben ze hun nesten onder de grond waar ze een doolhof aan gangetjes graven, zo brengen ze lekker veel zuurstof in de grond. Over het algemeen heb je weinig last van de kleine diertjes.

Toch kan de mier voor veel overlast zorgen in de tuin. Maar ook het huis weten ze soms te betreden. In dit geval is het belangrijk om de mieren aan te pakken. Ga hiervoor eerst op zoek naar de oorzaak, want waarom wordt dit beestje hier heen gelokt?

ants-on-wooden-terrace-1920px

Waar komen mieren op af?

Het antwoord hierop is: eten. Mieren zijn áltijd op zoek naar eten. En waar vind je dat beter dan in iemands huis? Precies... Nergens. Anticipeer direct wanneer je één mier in je huis ziet lopen. De andere mieren volgen het spoor. Voor je het weet heb je een huis vol.

 • Vuile vaat op het aanrecht? Hier komen mieren op af. Zorg dus dat je direct de vaatwasser inruimt of gelijk afwast.
 • Mieren houden van zoet. Tja, wie niet? Zorg er daarom voor dat er geen kruimels of andere etensresten rondzwerven.
 • Bladluizen, ja écht. Ze zijn dikke vrienden met elkaar. De bladluis laat honingdauw achter wat de mier heerlijk vindt. Als dank beschermt de mier de bladluis tegen vijanden. Wat lief!

Hoe herken ik een mierenplaag?

Mieren vormen niet meteen een probleem in de tuin. Je komt altijd wel mieren tegen en dat is eigenlijk een super goed teken! Zij spelen een belangrijke rol binnen het ecosysteem.

Mieren worden pas een probleem wanneer er té veel mieren zijn en ze naar binnen glippen. Mieren vormen snel een flinke kolonie. Ze laten namelijk een geur achter wanneer er eten is gespot. Zo lokken ze steeds meer mieren naar deze plek toe. Binnen no time heb je een flinke mierenplaag. Dit kan voor heel wat overlast zorgen. Zo zorgt hun ondergrondse labyrint er vaak voor dat het een en ander verzakt in de tuin. Denk dan aan tegels of andere looproutes.

Zijn mieren schadelijk?

Mieren zijn niet direct schadelijk, maar kunnen wel flink wat overlast veroorzaken. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Als mieren aan voedsel hebben gezeten dan is dit niet meer geschikt om op te eten. Mieren dragen namelijk heel wat bacteriën bij zich.
 • Mieren kunnen de planten in je tuin infecteren. Ze verspreiden namelijk bladluizen die schadelijk zijn voor planten. Mieren beschermen bladluizen voor hun natuurlijke vijand: het lieveheersbeestje.
 • De bestrating kan verzakken als mieren zich onder de tegels hebben genesteld. Hier verwijderen ze aarde om een nest te maken en graven gangen naar het nest toe. Zo verzakken tegels en stenen.
 • Ook nestelen mieren zich wel eens in het gazon. Kale plekken tot gevolg. Het gazon krijgt geen kans om te herstellen waardoor het uiteindelijk dood gaat.

Genoeg reden dus om je huis en tuin te beschermen tegen deze kriebelbeestjes.

Zo bestrijd je mieren op een natuurlijke manier

Ik heb last van mieren...

Loopt je tuin helemaal onder de mieren? Dan heb je een plaag te pakken, hiervoor is het nodig de mieren wat harder aan te pakken. Gebruik hier bijvoorbeeld deze methodes voor:

 • Haal de bron weg. Verwijder het geurspoor zodat de mieren ook echt wegblijven. Mieren communiceren namelijk met elkaar en komen af op de geur van eten. Vervang die geur met natuurlijke (groene) zeep en verwijder zo het geurspoor op de plek.
 • Heb je een nest in de tuin? Dan kom je het best van de mieren af door het nest te sluiten. Doe dit door kokend water in het nest te gooien. Herhaal dit een aantal dagen.
 • Last van mieren in je boom? Plaats dan een lijmband. Deze band is behandeld met een speciale lijm dat gemaakt is van natuurlijk hars en was. Het is een natuurlijke barrière waar mieren niet overheen komen.
 • Gebruik mierenpoeder. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden. Let wel op dat je natuurlijk mierenpoeder hebt dat veilig is om buiten te gebruiken. Zo lopen andere dieren geen gevaar.
 • Zet aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en zullen hun nesten verplaatsen. Aaltjes zijn heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.

Mieren zijn een nijver volkje en onwijs nuttige dieren, ga mieren alleen tegen wanneer je echt last van ze hebt. Zoals binnenshuis, daar kun je de mieren op de volgende manieren bestrijden:

 • Gebruik mierenlokdoosjes. De natuurlijke stof in deze mierenlokdoosjes wordt door de werksters meegenomen. Zo pak je het probleem effectief aan.
 • Gebruik een natuurlijke mierenspray op basis van natuur-pyrethrum-extract. Ideaal voor kieren of hoekjes.
 • Leg een barrière van koperdraad of muntjes, mieren lopen niet over koper heen.

Hoe voorkom ik mieren?

ants-and-aphids-on-stem-1000px

Met deze handige tips kun je voor een groot deel voorkomen en zorgen dat je niet (weer) te maken krijgt met een plaag:

 • Begin een kruidentuintje! Nog leuk ook. Mieren hebben een hekel aan sterke geuren zoals bieslook, munt, rozemarijn, salie, lavendel en knoflook.
 • Plant afrikaantjes of goudsbloemen, bepaalde mieren blijven op afstand van deze planten.
 • Ruim etensresten goed op, zeker als het lekker weer wordt is de kans groot dat je het een en ander laat slingeren.
 • Leeg de afvalbak regelmatig, zo komen mieren niet naar binnen toe.
 • Houd goed in de gaten of je bladluizen in je planten hebt. Mieren blijven graag in de buurt van bladluizen en beschermen ze. Bladluizen weg? Dan zie je ook vaak dat de mieren vertrekken.

Mieren bestrijden doe je met de producten van ECOstyle

Direct aan de slag tegen mierenoverlast

MierenPoeder

MierenPoeder

Gebruik voor het veilig en effectief bestrijden van mieren: ...

vanaf € 10.29

Navulbare MierenLokdoos

Navulbare MierenLokdoos

Zorgen mieren voor overlast? De ECOstyle Navulbare ...

€ 8.49

MierenSpray

MierenSpray

MierenSpray is een 100% natuurlijk mieren- ...

€ 12.49

Aaltjes tegen mieren

Aaltjes tegen mieren

Mieren zijn nuttige insecten, maar kunnen ook overlast ...

vanaf € 21.95

MierenLokdoos

MierenLokdoos

De MierenLokdoos zorgt voor een effectieve bestrijding van ...

€ 6.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Natuurlijke bestrijding is er in veel verschillende soorten en maten. Om dit proces als mens zo min mogelijk te verstoren is het belangrijk de natuur zo veel mogelijk met rust te laten. Dit kan door natuurlijke vijanden zoals aaltjes te gebruiken of plagen te verjagen door middel van ultrasoon geluid. Wij zeggen daarom vooral: werk samen mét de natuur en niet er tegen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.