Last van muizen en ratten?

Kom er snel vanaf met deze tips!

Ieniemienie uit Sesamstraat en Mickey Mouse, mensen zijn werkelijk dol op muizen. Als het om animaties gaat dan. Maar thuis? Liever niet… Dan rennen velen van ons gillend het huis uit. In Nederland worden jaarlijks zo'n 3,4 miljoen muizen en ratten gedood. Mensen vinden ze vies, eng of vervelend. Muizen en ratten knabbelen namelijk aan spullen waardoor veel hiervan kapot gaat. Voorkomen is beter dan bestrijden, daarom delen we graag onze beste tips met je.

Rat 4

Hoe ontstaat muizen- en rattenplaag?

Een muizen- of rattenplaag ontstaat nooit vanzelf. Ratten duiken voornamelijk op tijdens of na rioolproblemen. Ook komen ratten op de geur van afval- of voedselresten af. Zeker in de winter wurmen ratten zich naar binnen. Op zoek naar voedsel en een warme plek om te schuilen. Dit is ook het geval bij de muis. In de zomer leven ze voornamelijk buiten, maar de huismuis trekt als het kouder wordt naar binnen, waar hij zoekt naar eten.

Rat

Waar vind je muizen en ratten?

Muizen en ratten vind je overal waar voedsel is. De muizen wurmen zich naar binnen via de kleinste kieren en gaatjes. Ratten komen naar binnen via wat grotere gaten. Benieuwd waar muizen en ratten zich schuil houden? Dit zijn de meest voor de hand liggende plekken:

  • Bruine ratten leven graag op vochtige plaatsen, zoals kelders, dakgoten, schuren en onder vloeren
  • Zwarte ratten leven juist op hoge, droge plaatsen, zoals zolders, vlieringen, pakhuizen en schepen
  • Muizen kom je vooral tegen op het plafond, in de muur of op zolder. Ze bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel.

Maar pas op, ratten en muizen passen zich gemakkelijk aan zolang er maar genoeg voedsel en water is. Je komt ze dus ook op andere plekken tegen.

Waarom brengen muizen en ratten overlast?

Klein diertje, grote overlast… Muizen en ratten plassen en laten keuteltjes achter in en om je huis. Dit stinkt niet alleen, maar brengt ook gevaren met zich mee! Je kan er namelijk flink ziek van worden. Daarnaast zijn het natuurlijk knaagdieren. Ze knagen zich gek aan plastic, hout en kabels. Bij elektriciteitskabels kan dat erg gevaarlijk zijn. Het kan zelfs voor kortsluiting of brand zorgen. Probeer muizen en ratten in huis zo snel mogelijk te verjagen.

Zijn muizen en ratten in huis schadelijk?

Rat 3

Zie je dat er is gegeten van je voedselvoorraad? Gooi het dan onmiddellijk weg. Er is een kans dat je ziek wordt en dus een risico voor je gezondheid. Ratten en muizen dragen namelijk veel verschillende ziektes bij zich. Dit zijn voornamelijk bacteriën en virussen die zij overdragen op mensen. Dit kan via je neus, ogen, mond, een wondje of door het eten van besmet voedsel. Ook brengen ze parasieten mee, zoals luizen, vlooien, teken, mijten en wormen.

Hoe herken ik een plaag?

Ratten en muizen zijn alleseters en dat zie je terug in de voorraadkasten. Voedsel is aangevreten of er zitten zelfs keutels in de verpakkingen. Wil je niet hebben! Heb je voorwerpen of meubels van plastic, hout of textiel? Ook daar knagen ratten en muizen aan.

Soms ruik je zelfs de penetrante geur van de urine of er liggen uitwerpselen in ruimtes waar de beesten komen. Heb je een rat of muis gezien? Dan kan je ervan uitgaan dat ze nooit alleen zijn. De muizen en ratten planten zich namelijk razendsnel voort. Het wordt daarom al snel een flinke plaag.

Rat 2

Wat kan ik doen tegen muizen en ratten en hoe voorkom ik ze?

Ratten en muizen moet je altijd bestrijden, ze gaan namelijk nooit uit zichzelf weg. Hieronder een aantal tips voor het verjagen van muizen en ratten:

  • Ratten en muizen komen voornamelijk af op voedsel. Laat geen etensresten rondslingeren en ruim het aanrecht altijd goed op
  • Muizen en ratten knagen makkelijk door plastic of karton heen. Stop voedsel daarom altijd in afsluitbare bakjes of potten of bewaar het in een afgesloten kast of la.
  • Voorkom natuurlijk ook dat muizen en ratten überhaupt binnenkomen. Dicht gaten goed af; muizen komen al naar binnen door een gat van een halve centimeter
  • Houd het groen direct aangrenzend aan je huis kort: muizen en ratten vinden het niet prettig als ze door roofdieren worden gezien.
  • Overweeg een kat. Waar een kat is, zijn minder muizen. Er zitten nog genoeg beestjes in het asiel te wachten op een nieuw thuis.

Bestrijden, vangen of verjagen?

Muizen en ratten horen thuis in het ecosysteem. Toch moet de schade die de dieren aan spullen en het risico op ziekteoverdracht van dier naar mens, zoveel mogelijk worden voorkomen. Preventie blijft altijd de beste oplossing tegen overlast. Wanneer je de bron waar de beestjes op af komen weghaalt, is de kans groot dat ze op zoek gaan naar een andere plek. Het inzetten van vallen of (chemische) middelen veroorzaken onnodig leed en lossen bovendien het probleem niet op. Maak je huis daarom zo onaantrekkelijk mogelijk door geen voedsel of afval te laten slingeren en de kleinste opening in huis af te dichten.

Blijf je toch last hebben van muizen en ratten? Verjaag de beesten met geluid. Hoe dit werkt? Muizen en ratten communiceren in zeer hoge frequenties met elkaar. Het ultrasone geluid van Mouse&Rat Free verstoort het natuurlijke gedrag en de communicatie van muizen en ratten. Het creëert een ondraaglijke omgeving voor de dieren, waardoor ze de ruimte vermijden en verlaten. Muizen en ratten zijn erg slim, hierdoor treedt gewenning makkelijk op. De variërende frequentie voorkomt dat deze gewenning optreedt. Hierdoor blijft het apparaat effectief.

Verjaag ongewenste bezoekers op een mens- en diervriendelijke manier

Blader door onze middelen om te verjagen

Mouse & Rat free

Mouse & Rat free

Het ultrasone geluid van Mouse & Rat free verstoort het ...

vanaf € 25.99

Mosquito free

Mosquito free

Last van zoemende muggen in de slaapkamer? Verjaag ze ...

€ 25.99

Cat&Dog free

Cat&Dog free

Cat & Dog free verjaagt katten en honden effectief uit de ...

€ 62.99

KattenSchrik

KattenSchrik

Bezoek van katten in jouw tuin? KattenSchrik is een 100% ...

vanaf € 9.49

Marten free

Marten free

Marten free maakt gebruik van de geavanceerde ...

€ 46.49

MoleFree

MoleFree

Mole free geeft laagfrequente geluidsgolven af die een ...

€ 39.99

Spider free

Spider free

Spider free zendt het unieke Single Protect ultrasone ...

€ 22.49

Vliegen & Muggen Spray 400 ml

Vliegen & Muggen Spray 400 ml

Bestrijdingsspray met een snelle en lange werking tot wel 2 ...

€ 12.49

Rat 3

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.