Last van onkruid?

Wij helpen je een handje!

Onkruid. Vervelende groene plukjes die tussen de bestrating, bloemen en planten door piepen. Het is vaak geen mooi gezicht in de tuin en zorgt daarom ook voor de nodige frustratie. Je baant je in het zweet om onkruid voorgoed gedag te zeggen. Maar een paar weken later komt het onkruid toch weer vrolijk terug. Hoe je van onkruid af komt, leer je hier!

Onkruid bestrijden

Onkruid, wat is dat eigenlijk?

Onkruid is een subjectieve benaming voor een groep planten op ongewenste plekken. Wat de één onkruid vindt, laat de ander juist in zijn tuin staan vanwege de mooie bloemen. In principe kan álles dus onkruid zijn. Ligt maar net aan je perceptie. Laten we kijken naar de definitie van onkruid. De Van Dale omschrijft onkruid als volgt: "Ongewenste plant(en) tussen gekweekte grassen".

Oké, duidelijk. Onkruid is dus onkruid wanneer het in de tuin of tussen de tegels groeit, en storend wordt ervaren. Terwijl diezelfde plant door iemand anders, óf op een andere plek, juist mooi wordt gevonden.

Brandnetel

Hoe ontstaat onkruid?

Het zijn échte wereldreizigers, dat onkruid. Ze hebben een agressief karakter, dit betekent dat ze zonder enige moeite andere planten verdringen en verstikken. De verspreiding van onkruid gaat grotendeels met behulp van zaden. Deze zaden worden vaak door dieren verplaatst. Maar ook is er onkruid dat zelf pluimen of vleugels heeft om zichzelf te verplaatsen. Één windvlaag is dan genoeg om een tijdje later de hele tuin vol te hebben.

Soorten onkruid

Er zijn veel verschillende soorten onkruid. Welke je het meest tegenkomt in de tuin, hebben we hieronder in een lijstje gezet. Zodat je ze leert herkennen:

 • Zevenblad: een hardnekkig onkruid. Deze onruststoker ziet er gezellig uit door haar witte bloemetjes die wat op gipskruid lijken. Je herkent de plant aan het zevendelige blad.
 • Distel: Je staat liever niet op deze groene vriend, kan pijn doen! Je herkent de distel makkelijk door de grote, stekelige bladeren met paarse, stekelige bloemen.
 • Klaver: Is een geluksvogel die moeilijk te bestrijden is. De klaver herken je aan het groene blad dat in trosjes van drie, soms vier als je geluk hebt, aan een stengel zit. In de zomer zitten er kleine bloemen aan.
 • Paardenbloem: Waarschijnlijk ken je hem wel... De paardenbloem. Hij is herkenbaar door zijn gele bloem die na de bloei verandert in witte pluisjes die je heerlijk weg kan blazen.
 • Brandnetel: Hier ben je vroeger vast wel eens in gevallen tijdens het spelen. Deze prikkelende plant heeft gekartelde blaadjes bedekt met brandharen. Na aanraking houd je een branderig gevoel over. Auw…

In principe kan elke plantensoort als onkruid worden bestempeld.

Wat ongewenst is, hangt af van jouw perceptie.

Waar kom je onkruid tegen?

Onkruid kom je tegen op plekken waar jij het niet wenst. Dit kan zijn in het gazon of moestuin, tussen de tegels of tussen planten waar je het niet zelf hebt geplant. Maar onkruid beperkt zich niet alleen tot jouw tuin. Dus onkruid komt ook voor buiten de tuin, maar hier vind je het misschien wel mooi… Denk aan het park, de speeltuin, in de berm, in het weiland of langs sloten. Onkruid komt werkelijk óveral voor…

green-grass-and-clover-1080px

Hoe verwijder je onkruid?

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoe je dan van dat onkruid af komt. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om onkruid te bestrijden:

 • Bloed, zweet en tranen: De meeste effectieve manier is met de hand, hoewel dit wel tijdrovend is. Verwijder het onkruid vooral als je het onkruid nét op ziet komen, hoe jonger het onkruid hoe groter de kans is dat je het er met wortel en al uit trekt. Anders groeien uit de overgebleven wortels gewoon weer nieuwe plantjes. Ook kun je een speciale onkruidbezem of -borstel gebruiken.
 • Een stoombadje: Misschien niet zo leuk voor het onkruid, maar wel effectief en milieuvriendelijk. Het werkt goed omdat het zowel de plant als de wortels aanpakt. Voor een jong en klein plantje is één keer meestal voldoende. Voor het grotere gespuis moet je het vaak een paar keer herhalen.
 • Aan de slag met het zware gereedschap: Ook kun je onkruid tussen de tegels verwijderen met zwaar gereedschap zoals een gasbrander of elektrische onkruidbrander. Door de hoge temperatuur sterft het onkruid af. Nadeel is dat de wortels wel blijven zitten, daarom kan het na verloop van tijd alsnog terugkomen.
 • Gebruik een bestrijdingsmiddel: Vaak hoor je dat azijn, zout en chloor effectief zijn tegen onkruid tussen tegels. Dit soort huis-, tuin- en keukenmiddelen doen zeker hun werk, maar zijn zeer schadelijk voor het milieu. De middelen mengen met regenwater en komen zo in de bodem terecht. Gebruik dit dus vooral niét, zo tast je de natuur en het bodemleven aan. Daarnaast is het ook verboden om dit soort middelen te gebruiken. Kies liever voor een duurzaam en natuurlijk middel tegen onkruid, zoals Ultima.
 • Zo groen als gras: Last van onkruid in het gazon? Verticuteer het gazon dan. Dit zorgt voor meer lucht wat het gras nodig heeft om goed te groeien. Door je gazon goed te verzorgen voorkom je dat onkruid het gazon niet overneemt. Zorg daarom voor voldoende voeding, de juiste zuurgraad en de optimale lengte van het gras.

Meer tips voor het onderhoud van je tuin?

Wij helpen je weer een stapje verder.

Zo voorkom je onkruid

a-weed-growing-through-a-crack-in-the-concrete-1080px

Onkruid helemaal voorkomen is natuurlijk de beste oplossing. Toch blijkt dit in de praktijk heel lastig, niet voor niets is er het gezegde ‘onkruid vergaat niet’. Voor het bestrijden van onkruid moet je goedmoedig en secuur te werk gaan. Hieronder onze tips voor een onkruidvrije tuin:

 • Om onkruid in het gazon te voorkomen zorg je voor een dichte grasmat. Zaai kale plekken bij en geef het de juiste voeding. Verticuteer het gazon om voor extra lucht te zorgen.
 • Verwijder onkruid zo jong mogelijk. Voor het eerste jaar produceren de planten geen zaden, zo voorkom je dat het onkruid zich verder kan verspreiden.
 • Vul de voegen tussen de stenen met voegselzand of brekerzand. Deze materialen bevatten geen voedingsstoffen waardoor aangewaaide zaadjes niet kunnen ontkiemen.
 • Zorg voor een goede zuurgraad van de bodem. Onkruid is zuurminnend en sterft af bij de juiste zuurtegraad. Doe een bodemtest om te achterhalen hoe zuur jouw bodem is. Heeft jouw gazon niet de juiste zuurtegraad? Strooi dan kalk bij.

Een goede zuurgraad voorkomt onkruid,

én laat je gazon en planten beter groeien!

Waarom onkruid laten staan?

Wees vooral ook niet te hard voor de spontane plantjes die in je tuin groeien. Het speelt een belangrijke rol voor de biodiversiteit in je tuin. Bepaalde onkruiden verspreiden geuren om insecten te verdrijven, vernietigen schadelijke bacteriën en zijn een belangrijke bron van voeding voor insecten, vogels en kleine dieren.

De hommel maakt bijvoorbeeld gebruik van het stuifmeel van onkruid als de fruitbomen nog niet in bloei staan. Ook leggen vlinders eitjes op de distels of brandnetels. Onkruid in de tuin is dus helemaal geen schande en draagt juist bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Onkruid in je tuin bestrijden doe je op een natuurlijke manier

Onkruid bestrijden met de producten van ECOstyle

Ultima onkruid & mos conc.

Ultima onkruid & mos conc.

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

vanaf € 16.99

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

€ 14.99

Ultima zevenblad gebr. kl. 750 ml

Ultima zevenblad gebr. kl. 750 ml

Ultima tegen zevenblad is een ecologisch verantwoorde ...

€ 15.99

Ultima Zevenblad

Ultima Zevenblad

Ultima tegen zevenblad is een ecologisch verantwoorde ...

€ 17.99

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Onkruid bestrijden

Natuurlijk bestrijden

Kies voor ECOstyle

Laat de natuur bij iedere vorm van bestrijding zo veel mogelijk haar werk doen. Grijp vooral niet naar chemische middeltjes. Op korte termijn is dit effectief maar op lange termijn niet. Kies voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zet natuurlijke vijanden in of verjaag bepaalde plagen met ultrasoon geluid. Vaak is chemisch bestrijden dan helemaal niet nodig. Werk samen mét de natuur, en niét tegen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.