Last van slakken?

Voorkom en bestrijd ze

Slakkenplaag in de tuin? Oei… Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, voordat je het weet belanden jouw mooie planten of gewassen in hun buik. We vertellen je graag álles over slakken in de tuin. Lees je mee?

snail-on-wood-1920px

Waar komen slakken voor?

Slakken, je kent ze vast. Ze glibberen een baan door jouw tuin, mét óf zonder huis op hun rug. Maar waar komen deze gladjanussen eigenlijk vandaan? Slakken zijn dol op zacht en vochtig weer. Bij regendruppels duiken ze spontaan op. Je ziet ze op de tegels, in de border, tussen de planten of op de weg. Doordat de winters steeds zachter worden, overleven daardoor steeds meer slakkeneitjes. De kans dat je steeds meer slakken in jouw tuin spot is dus groot. Slakken komen vooral ‘s avonds tevoorschijn. De hele nacht knabbelen ze vervolgens aan jouw planten.

Tuin_ECOstyle_Fotograaf_HannaLemmens_DSC_0203

Hoe herken ik schade van slakken?

Slakken heb je in alle soorten en maten. Hun tong bestaat uit duizenden kleine tanden. Hierdoor werkt het als een soort vijl die ze gebruiken om de bladeren in kleine stukjes te scheuren. Hierdoor brengen slakken in korte tijd enorme schade aan. Je herkent het makkelijk aan typisch gaten- en venstervraat aan bladeren. Maar ook zul je slijmsporen op en rondom de plant zien. Over het algemeen richt de naaktslak meer schade aan dan de huisjesslak.

Waar komt de slak op af?

Slakken zijn de opruimdienst van de natuur. Voor een groot deel eten ze dode bladeren, maar ook houden ze wel van een verse maaltijd. Daarom zijn ze een van de grootste gruwels voor de tuinliefhebber. In de tuin of moestuin eten ze vrijwel alles. Maar toch hebben ze wel een duidelijke voorkeur voor bepaalde planten. Denk dan aan de hosta, dahlia, papaver en ridderspoor. In de moestuin knagen ze graag aan kroppen sla of planten van de courgette en sperzieboon.

Ooit afgevraagd waarom er zoveel gaatjes in je planten zitten?

Een slak eet in een dag wel de helft van zijn eigen gewicht in organisch materiaal op!

Zijn slakken schadelijk?

Over het algemeen zijn slakken niet schadelijk. Ze kunnen je planten daarentegen wel ernstig toetakelen. Heb je liever niet! Wel houd je je kinderen of huisdieren liever op afstand van slakken. Het slijm wat de slak afscheidt, kan voor problemen zorgen in de maag.

Wat kan ik doen tegen slakken?

snail_P1140151

In een vrij korte tijd kunnen de weekdieren dus grote schade aanbrengen in de tuin. Heb je last van een grote plaag? Dan zijn er verschillende manieren om de slakken te bestrijden:

  • Slakken weer je door koperen ringen rondom je planten te plaatsen of om potten te plakken. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
  • Gebruik natuurlijke slakkenkorrels, deze bestaan uit ijzersulfaat. IJzersulfaat komt van nature voor in de bodem en is alleen werkzaam voor slakken. Wanneer ze van de korrels eten, denken ze vol te zitten. Hierdoor trekken ze terug naar hun schuilplekje om vervolgens niet meer terug te keren. Mocht een vogel de slak alsnog opeten, dan wordt hij hier niet ziek van.
  • Is de plaag te groot? Dan kun je kiezen voor bestrijding met aaltjes. Besproei de aangevreten planten met het mengsel. De aaltjes infecteren de slak van binnenuit wanneer ze hier van eten.

Hoe voorkom ik slakken?

slug-eating-flower-1080

Er zijn verschillende manieren om slakkenvraat of een grotere plaag te voorkomen. Hieronder een aantal manieren:

  • Schoffel de grond regelmatig. Hierdoor droogt de toplaag uit waardoor je slakken afweert. Zij houden juist van vochtige grond. Ook beschadig je zo de eventuele slakkeneitjes waardoor ze niet uitkomen.
  • Gebruik de natuur. Wanneer het ecosysteem van je tuin in balans is, heb je minder last van plagen. Lok natuurlijke vijanden naar je tuin door een vijvertje aan te leggen of een waterbak neer te zetten voor kikkers en padden. Of zorg voor een vogelvriendelijke tuin, vooral de merel is gek op slakken!
  • Zet veel sterk ruikende planten neer. Daar moet de slak niets van hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan geraniums, salie, tijm en lavendel.
  • Leg barrières neer zodat de slak slecht bij het de planten kan komen. Denk aan koffiedik of eierschalen. Gebruik liever geen cacaodoppen, aangezien dit schadelijk kan zijn voor honden en katten.

Bestrijd slakken op een natuurlijke manier met de producten van ECOstyle

Escar-Go 700 g strooikoker

Escar-Go 700 g strooikoker

Escar-Go is een 100% natuurlijk product in korrelvorm om ...

€ 13.49

Escar-Go

Escar-Go

Escar-Go is een 100% natuurlijk product in korrelvorm om ...

vanaf € 5.99

SlakVrij koperband tegen slakken

SlakVrij koperband tegen slakken

SlakVrij is een natuurlijke en uiterst effectieve methode ...

€ 9.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga op een natuurlijke en verantwoorde manier de strijd aan tegen slakken. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.