Sluipwesp

Gewaardeerde vijand met een misleidende naam

De sluipwesp heeft een naam waardoor hij enger lijkt dan dat hij is. Deze natuurlijke vijand van onder andere de witte vlieg en verschillende motten. De sluipwesp bedoelt het allemaal niet zo slecht. Sterker nog: hij werkt hard om jouw gewassen te beschermen. Maak kennis met de sluipwesp.

Sluipwesp

Wat doet de sluipwesp?

De sluipwesp heeft qua uiterlijk eigenlijk meer weg van een mug dan van een wesp. Er zijn veel verschillende soorten sluipwespen, onderverdeeld in verschillende families.

Opvallend kenmerk is hun dunne ‘wespentaille’. Het formaat verschilt per soort, maar varieert van 0,3 mm tot 4,2 cm. De vrouwtjes hebben een lange legboor, waarmee ze eitjes kunnen leggen in een ander insect.

Sluipwespen komen in hun zoektocht naar een geschikte plek om hun eitjes in kwijt te kunnen namelijk uit bij de larven van bijvoorbeeld de witte vlieg én van de fruitmot. Dit noemen we ‘parasiteren’.

In plaats dat er witte vliegen of rupsen uit de eitjes komen, ontspruit er een nieuwe lichting sluipwespen. Cool, is het niet?

Goed om te weten: de sluipwesp is absoluut niet gevaarlijk voor mens en dier. Waarom willen we eigenlijk witte vliegen en fruitmotten bestrijden?

Waarom willen we eigenlijk witte vliegen en fruitmotten bestrijden?

Witte vlieg

Wat doet de witte vlieg?

De witte vlieg is eigenlijk een verre neef van de bladluis. Ze zijn klein en wit en slechts enkele millimeters groot. Ze leven aan de onderkant van het blad, maar vliegen al massaal op zodra je het blad ook maar met één vinger aanraakt. Witte vliegen wil je niet zien als je veel groente- en fruitgewassen in je tuin hebt. Je ziet ze ook regelmatig verschijnen in kassen.

In hun doen en laten kijken ze slim af hoe hun neef de bladluis zich staande houdt, namelijk met de sap van planten. Ze hebben uitgevonden dat dit sap ontzettend rijk is aan suikers, waardoor ze er vanzelf verslaafd aan zijn geraakt.

Witte vliegen leggen razendsnel ontzettend veel eitjes en doen dit op de bladeren van de gewassen die jij graag wilt beschermen. Daardoor groeit de kolonie aan witte vliegjes veel sneller dan je lief is. Hoe sneller je ze bestrijdt, hoe beter.

Welke schade richten witte vliegen aan?

Witte vliegen zijn dus gek op het sap uit planten. Om dat sap, het floëem, te verkrijgen boren ze zich in de sapstroom van de plant. Bij dat proces laten ze wat speeksel achter, waar giftige stoffen in zitten. Die stoffen tasten de cellen van de plant aan.

Het gevaarlijke aan de witte vlieg is dat ze houden van gezelligheid. Ofwel: een witte vlieg is nooit alleen. En juist omdat ze allemaal dezelfde verslaving aan het sap van planten hebben, kunnen ze enorme schade aanrichten.

Net als de bladluis scheiden ze ook honingdauw af, wat de groei van gevaarlijke schimmels bevordert. Door de kleverigheid van die schimmels kan een plant ook volledig geruïneerd worden.

Hoe bestrijd je de witte vlieg?

Dé manier om de witte vlieg op een natuurlijke manier te bestrijden, is met sluipwespen. De sluipwesp is bij zijn zoektocht naar een goede plek om zijn eitjes te leggen namelijk uitgekomen bij de larve van de witte vlieg. Daar kan de larve niet tegen; sterker nog, hij overleeft het niet eens. Vervolgens is de dode larve de broedkamer voor weer een nieuwe sluipwesp, die ook weer op zoek gaat naar een nieuwe broedkamer voor zijn eitjes. Door deze cyclus kan één sluipwesp in zijn korte maar effectieve leven (zo’n 2 tot 3 weken) zo’n 300 larven van witte vliegen doden.

Bestrijd de witte vlieg

met sluipwespen

Last van witte vliegen? Ga voor een natuurlijke bestrijding. Zet sluipwespen in als dé natuurlijke vijand van witte vlieg.

Rupsen_shutterstock

Wat doen motten en welke schade richten ze aan?

Motten zijn vooral gevaarlijk omdat ze continu de behoefte hebben om zichzelf voort te planten. Uit de eitjes van die motten, die worden gelegd in de buurt van jouw gewassen, komen na verloop van tijd rupsen gekropen. En die rupsen hebben honger.

Het gevolg: de rups gaat in jouw border en moestuin opzoek naar interessante gewassen om er zo voor te zorgen dat hij uitgroeit tot zijn einddoel: het worden van een prachtige nachtvlinder, ofwel mot. En dat doen ze razendsnel. Het begint bij afgeknabbelde bladeren, maar na verloop van tijd kunnen ze je plant compleet kaal vreten.

Hoe bestrijd je de eitjes van motten?

De mot zelf is veel moeilijker te bestrijden dan de eitjes ervan. De sluipwesp is in zijn zoektocht naar een plek om zijn eitjes te kunnen leggen namelijk uitgekomen bij zowel de larve van een witte vlieg als de eitjes van een mot. Ze parasiteren dus ook deze eitjes, waardoor er geen rupsen uitkomen. Sluipwespen zet je in tegen de volgende soorten motten:

  • Koolrupsen (de eitjes van de koolmot, het groot koolwitje, kleine koolwitje en de kooluil)
  • Aardrupsen (eitjes van de gewone worteluil, grote worteluil en de gewone velduil)
  • Verschillende plagen in fruitbomen (eitjes van o.a. de fruitmot, pruimenmot en vruchtbladroller)
  • Eitjes van de buxusmot

Bestrijd motten

met sluipwespen

Last van motten? Ga voor een natuurlijke bestrijding. Zet sluipwespen in als dé natuurlijke vijand van verschillende soorten motten.

Hoe zet je sluipwespen in?

Sluipwesp 2

Sluipwespen zijn vanaf 18 °C actief maar werken het hardst tussen de 20 °C en 27 °C. De activiteit van de sluipwespen neemt snel af wanneer de temperatuur boven de 28 ⁰C komt. Sluipwespen hebben veel licht nodig, dus zijn vooral in de zonnige zomerperioden actief.

Zorg dat je de eitjes van de sluipwesp in de buurt van de gewassen legt die je wilt beschermen tegen de witte vliegjes of de rupsen. De eitjes zullen snel uitkomen en de sluipwespen die hieruit komen zullen snel beginnen met het zoeken naar een plek om hun eitjes achter te laten.

 

Bescherm je planten met sluipwespen

Alles voor natuurlijke bestrijding

Sluipwesp tegen witte vlieg

Sluipwesp tegen witte vlieg

Last van gele vlekjes op het blad en witte vliegjes? De ...

€ 27.95

Sluipwesp tegen eitjes van motten

Sluipwesp tegen eitjes van motten

Last van afgeknabbelde bladeren of zelfs compleet ...

€ 21.95

Aaltjes tegen larven trips

Aaltjes tegen larven trips

Last van uitgedroogde bladeren, of zilverachtige vlekjes ...

vanaf € 21.95

RupsVrij

RupsVrij

Last van vraatschade door rupsen in je sier-, moes- of ...

€ 10.49

Aaltjes tegen rupsen buxusmot

Aaltjes tegen rupsen buxusmot

Dorre, dode en aangevreten takken in de buxus? Dan heb je ...

€ 26.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.