Last van de varenrouwmug?

We helpen je van deze vervelende vliegjes af!

Hè bah, heb je last van allemaal vliegjes in en rondom je plant? Ja, het is raak! Je hebt bezoek van de beruchte varenrouwmug, ook wel rouwvliegje of potgrondvliegje genoemd. Helaas kom je maar lastig van deze vervelende beestjes af als ze eenmaal binnen zijn. We geven je onze beste tips tegen deze vliegende insecten. Lees je mee?

house-plant-1080px

Waar komt de varenrouwmug voor?

De varenrouwmug komt voornamelijk voor bij kamerplanten. Ongestoord sluipen ze je huis binnen en planten zich in rap tempo voort. Het is lastig te bepalen waar de vliegjes precies vandaan komen, maar veel plantenbezitters krijgen ermee te maken.

Hoe herken ik varenrouwmug?

varenrouwmug

Op het eerste gezicht denk je misschien te maken hebben met verdwaalde fruitvliegjes. Daarom wordt de varenrouwmug ook vaak een vliegje genoemd. Maar niets is minder waar, want het is namelijk een klein mugje die niet prikt. De muggen zijn nog een stukkie kleiner dan fruitvliegjes en herken je aan de plek waar ze zitten. Ze zwerven rondom je plant of zitten in de aarde. De vliegjes an sich brengen geen schade aan, ze zijn alleen enorm irritant aangezien ze vaak om je heen blijven vliegen.

De varenrouwmug legt haar eitjes het liefst in flink vochtige potgrond, dit betekent vaak rottende wortels en dit is perfect eten voor de larven. De varenrouwmug is een pro in het leggen van eitjes: ze leggen wel 200 eitjes per keer! Dit doen ze in de bovenste vijf centimeter van de potgrond. De nieuwe lading rouwvliegjes legt vervolgens ook weer eitjes wat al snel leidt tot een flinke plaag.

sticky-houseplant-traps-fungus-gnat-1080

Is varenrouwmug schadelijk?

Goed nieuws: je plant gaat niet snel dood door rouwvliegjes. Maar de larven eten naast dode plantenresten ook gezonde wortels aan. Hierdoor heeft je plant meer kans op ziektes of schimmels.

Ook verzwakt je plant, omdat hij zo minder goed water en voedingsstoffen opneemt. Daarom is het belangrijk de plaag onder controle te houden en zo snel mogelijk de deur te wijzen. De varenrouwmug is verder niet schadelijk voor mens of dier, maar wel vervelend. Ze hebben namelijk de neiging om lekker voor je gezicht te blijven vliegen.

Hoe bestrijd ik varenrouwmug?

Oké. De rouwvliegjes planten zich dus snel voort en zijn daarom lastig te bestrijden, maar gelukkig zijn er genoeg oplossingen. Dit zijn alle tips die we voor je hebben verzameld:

  • Natuurlijke vijanden: De beste natuurlijke bestrijding, en bovendien de meest effectieve, zijn aaltjes. De aaltjes dringen de larven binnen en scheiden een schimmel uit waardoor de larven sterven. De aaltjes planten zich voort en bestrijden zo één voor één alle larven. Na verloop gaan de aaltjes dood als er niks meer te eten is. Het is slim om de aaltjes in combinatie met vangplaten te gebruiken zodat je zowel de larven als de volwassen varenrouwmuggen in één keer bestrijdt. Je bestelt de aaltjes eenvoudig en krijgt ze snel thuis gestuurd.
  • Vangplaten: Met deze speciaal ontwikkelde vangplaten bestrijd je effectief volwassen varenrouwmuggen. De vangplaten zijn op basis van natuurlijke lijm en bevatten geen gif. VliegVanger vangplaatjes in combinatie met aaltjes zijn super effectief!
  • Droog je plant uit: Ze houden van vochtige aarde, daarom is het belangrijk je plant goed uit te laten drogen voordat je weer water geeft. Maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van je plant. De ene plant kan hier beter tegen dan de andere plant.
  • Een nieuw bedje aarde: Een veel gehoorde oplossing is het volledig vervangen van de aarde. Door álle aarde te verwijderen, inclusief de aarde om de wortels heen, zeg je de larven en eitjes vaarwel. Toch is het risico groot dat je per ongeluk een larve achter laat of dat de nieuwe zak potgrond ook weer varenrouwmuggen bevat. Dan heb je al dat werk voor niets gedaan en heeft het de plant onnodige stress opgeleverd. Denk dus goed na of je dit waard is.
  • Zand erover: Leg een laagje zand over de aarde heen. Zo komt er minder lucht in de aarde waardoor de larven sterven. Ook komen de varenrouwmuggen niet door deze laag heen om eitjes te leggen. Laat het zand wel maximaal twee weken liggen, anders krijgen de wortels van de plant ook te weinig zuurstof. Dit zal de plant niet veel goeds doen…

De varenrouwmug zelf is niet schadelijk.

Het zijn de larven die de boosdoeners zijn.

Hoe voorkom ik varenrouwmug?

green-houseplants-urban-jungle-1080

Oké, heel wat manieren om van de varenrouwmug af te komen. Maar liever voorkom je ze natuurlijk. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen:

  • In quarantaine ermee: De rouwvliegjes, hun larven of de eitjes komen het meest mee via een nieuwe plant of potgrond. Vaak zie je pas enige tijd later de vliegjes rondvliegen. Daarom is het belangrijk om preventief je nieuwe planten twee weken in een kamer te plaatsen waar geen andere planten staan. Zo worden in de tussentijd je andere planten niet besmet. Mochten er dan vliegjes zijn meegekomen, dan blijft de plaag binnen de perken.
  • Liever droog dan nat: De varenrouwmug legt het liefst haar eitjes in vochtige, rotte grond. Zorg daarom dat je jouw plant niet meer water geeft dan nodig is. Dit is tevens ook niet goed voor je plant want dit heeft vaak wortelrot als gevolg. Natte potgrond is een paradijs voor rouwvliegjes dus probeer dit te voorkomen.
  • Houd ze sterk en gezond: De beste bescherming is altijd een gezonde en vitale plant. Een topfitte plant heeft een natuurlijke bescherming om plagen af te weren. Zorg daarom voor de juiste standplaats, voldoende water en plantenvoeding. Mochten de varenrouwmuggen dan toeslaan, dan ondervindt de plant hier niet direct problemen door.

Houd je planten langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Bestrijd de varenrouwmug met de producten van ECOstyle

Aaltjes tegen larven varenrouwmug

Aaltjes tegen larven varenrouwmug

Vliegen er kleine vliegjes rondom jouw kamerplanten? Dan ...

vanaf € 21.95

VliegVanger 5 stuks

VliegVanger 5 stuks

Last van vervelende potgrondvliegjes in en rondom je ...

€ 5.49

Aaltjes tegen larven trips

Aaltjes tegen larven trips

Tripsen kunnen op allerlei planten voorkomen (je zult ze ...

vanaf € 21.95

Vangplaten

Vangplaten

Last van trips, witte vliegen of varenrouwmugjes? Met de ...

€ 5.49

Spruzit-R gebruiksklaar 750 ml

Spruzit-R gebruiksklaar 750 ml

Last van bladluis, trips en witte vlieg? Gebruik Spruzit-R ...

€ 12.99

Spruzit-R concentraat 100 ml

Spruzit-R concentraat 100 ml

Last van bladluis, trips en witte vlieg? Gebruik Spruzit-R ...

€ 14.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde bestrijding en verjaging van de varenrouwmug. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfitte bodem.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.