Overlast door wespen?

Verjaag ze met onze tips & tricks

Wespen zijn zeer nuttige dieren maar bezorgen mensen ook veel overlast. Veel mensen zijn bang of ergeren zich een ongeluk aan deze geel-zwarte zoemers. Vooral in de zomer kan het een grote irritatiebron zijn als wespen op je drankje of hapje afkomen. We vertellen je graag alles over dit beestje. Ervaar je overlast van wespen en wil je ze bestrijden? Doe dat dan uitsluitend ecologisch.

close-up-wasp-1080px

Wespen, wat doen ze in jouw tuin en huis?

De wespen die je in de zomer tegenkomt zijn de harde werksters van de colonne. Ze komen vooral af op zoetigheid en vlees. Zij vliegen uit het nest op zoek naar eten als het wespennest rond eind juli is volgroeid. In de wespennesten zitten in die periode minder larven. De larven scheiden een zoetstof uit waar wespen heerlijk van smullen. Dit moeten ze dan dus ergens anders vandaan halen…

Zolang de wespen geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Een wesp is namelijk een erg nuttig beestje. Ze zorgen namelijk voor bestuiving van bloemen en eten andere insecten zoals vliegen en muggen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om wespen te verjagen zodat je ze niet hoeft te bestrijden.

a-close-up-of-a-wasp-on-a-yellow-flower-with-a-sof-1080px

Waarom brengen wespen overlast?

Wespen kom je vooral in de zomermaanden in groten getale tegen. Denk aan terrassen, festivals, speeltuinen en parken waar je probeert te genieten van een lekker drankje. Maar ook in je eigen tuin of huis. De wespen zoeken stad en land af op zoek naar zoet eten om zich mee te voeden.

Krijg je wespen op bezoek? Dan is het belangrijk om rustig te blijven. Maak vooral geen snelle, slaande beweging. De wesp gaat dan juist steken omdat hij zich bedreigt voelt. Sla je een wesp dood? Dan komen feromonen vrij; stoffen waar andere (agressieve) wespen op afkomen. Deze wespen willen de wesp in nood helpen. Dan zit je dus nog verder in de problemen…

Zijn wespen schadelijk?

Gelukkig zijn wespen zijn niet schadelijk. Wel worden ze vervelend gevonden door de pijnlijke steken die ze veroorzaken. Een wespensteek is enkel gevaarlijk voor mensen met een allergie of als ze in je mond belanden. Ben je allergisch voor de steken van wespen? Neem in dit geval maatregelen om wespen in de buurt te voorkomen. Ook is een wespennest in de tuin gevaarlijk, tref in dat geval altijd maatregelen.

Hoe voorkom ik wespen?

Wil je wespen bestrijden? Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren om ze te verjagen. Zo blijven ze hun werk ergens anders doen, maar vallen ze jou niet meer lastig. Hier een aantal manieren:

  • Een buffet op een andere plek: Heb je genoeg ruimte in je tuin? Maak dan een lopend buffet voor de wespen. Leg wat (rottend) fruit op een schaaltje om de wespen rond je huis naar deze plek te lokken. Hebben ze daar genoeg te eten? Dan vallen ze je minder snel lastig op andere plekken. Zorg daarnaast ook dat je de afvalbakken regelmatig leegt. De geur van fruitschillen en vlees in de afvalbak trekt wespen aan. Daarnaast helpt dit ook nog tegen andere ongediertesoorten.
  • Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium. Vinden ze niet zo lekker… Zet dus vooral wat geraniums in de tuin en leg schijfjes sinaasappel met daarin kruidnagel op een schoteltje. Ook blijven wespen op afstand wanneer je een kruidentuin of potjes verse kruiden in de tuin hebt staan.
  • Leid wespen om de tuin: Wespen vermijden nesten van andere wespen. Ze blijven tot wel zes meter op afstand van een ander nest. Om dit effect na te bootsen zijn er nep-nesten. Zorg voor een zo goed mogelijke werking door het nep-nest al vroeg in het seizoen op te hangen. De koningin zal dan een andere plek zoeken om haar territorium te vestigen.

Verjagen, vangen of bestrijden?

wesp

Blijf je overlast van de wespen ervaren? Dan zijn er diverse manieren om aan de slag te gaan. Kies vooral waar jij je het meest prettig bij voelt. Houd wel in gedachten dat je enkel bestrijdt als de overlast te groot wordt.

  • Verjagen: De meest respectvolle manier om overlast van wespen tegen te gaan. Gebruik een imitatie wespennest. De wespen mijden jouw tuin liever aangezien ze denken dat jouw tuin al een wespennest heeft.
  • Vangen: Zet hier een wespenval Deze plaats je gemakkelijk op een standaard frisdrank fles. De fles vul je vervolgens tot de helft met een zoete vloeistof, zoals limonade of appelsap. Voeg daarnaast afwasmiddel en azijn toe. Azijn is erg belangrijk omdat anders ook bijen worden aangetrokken.
  • Bestrijden: Heb je last van veel wespen in je huis en is verjagen of vangen geen optie? Gebruik dan een ecologische spray om wespen op korte termijn te bestrijden. De Wespen spray van ECOstyle is op basis van pyrethrumextract. Dit is een natuurlijk werkzame stof. De spray heeft een snelle en werking en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.
close-up-wasp-1080px

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Bestrijd ongewenste dieren op een natuurlijke wijze. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een huis en tuin van topkwaliteit.