De gaasvlieg als natuurlijke vijand tegen bladluis

Gaasvlieg
De gaasvlieg is een klein maar opmerkelijk insect dat een belangrijke rol speelt in de natuurlijke bestrijding van plagen. Hun delicate verschijning en vleugels die eruit zien als gaas maakt ze een prachtig insect om te zien. Maar schijn bedriegt, de larven van deze insecten hebben een enorme eetlust. Dit maakt de larven van de gaasvlieg een uitstekende kandidaat om ongewenste plagen in de tuin op een natuurlijke manier te bestrijden.

Wat is een gaasvlieg?

De volwassen gaasvlieg is groen en meet zo'n 1 à 2 centimeter, met lange antennes en fijn geaderde vleugels. De volwassen insecten voeden zich hoofdzakelijk met stuifmeel, nectar en honingdauw. Het zijn vooral de larven die echt hongerig zijn, ze eten tal van insecten, waaronder bladluizen.
gaasvlieg-2

Hoe werkt gaasvlieg tegen bladluis

De vrouwtjesgaasvlieg is erg slim en legt haar eitjes bewust in de buurt van bladluishaarden. In haar leven kan ze tot enkele honderden eitjes leggen. Na een week komen de grijsbruine larven uit de eitjes. Met forse kaken grijpen ze hun prooi vast en zuigen ze die leeg. Één enkele larve kan wel tot 50 bladluizen per dag opeten, wat de gaasvlieg super effectief maakt tegen bladluizen. De larven eten ook trips, spint, bladvlo, witte vlieg, kleine rupsen en wolluis.

Waarom is bladluis schadelijk?

Bladluizen zijn dol op het sap van bladeren, jonge scheuten en bloemen van veel verschillende soorten planten. Het gevolg: vervormde bladeren en verminderde groei. Daarnaast scheiden bladluizen een plakkerige substantie genaamd honingdauw uit, hier kunnen schimmels snel op groeien.

Gelukken hebben bladluizen verschillende natuurlijke vijanden, zoals larven van gaasvliegen en lieveheersbeestjes. Zet je die goed in, dan ben je snel van de plaag af, zonder jouw planten en het milieu aan te tasten!

Hoe zet je gaasvlieg in?

gaasvlieg-1

Gaasvliegen zijn vanaf 15 °C actief maar werken het hardst tussen de 20 °C en 26 °C. Gaasvliegen hebben warmte nodig om zich actief voort te planten. Gelukkig zijn bladluizen ook het effectiefst bij warm en droog weer.

Zorg dat je de larven van de gaasvlieg in de buurt van de gewassen hangt waar je bladluizen hebt gezien. Open de zakjes en hang deze in de aangetaste planten. Zorg er wel voor dat de opening van het zakje contact maakt met een blad of tak. Zo kunnen de larven het zakje gemakkelijk verlaten. De larven voeden zichzelf met bladluizen. Hebben ze er genoeg op? Dan verpoppen ze tot een volwassen gaasvlieg. Deze legt weer nieuwe eitjes waar larven uit komen. Zo bestrijdt je dus op lange termijn bladluizen. 

 

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.