Passiebloem verzorgen - tips & advies | ECOstyle Passiebloem verzorgen - tips & advies | ECOstyle
Passiebloem verzorgen

Passiebloem verzorgen

De passiebloem is een indrukwekkende bloem die veel mensen verrast door het unieke uiterlijk. De plant zit vol exotische en kleurrijke bloemen.

Plantenbieb A-Z

Passiebloem

Een betoverende toevoeging aan elke bloementuin... De passiebloem,Passiflora,staat bekend om zijn exotische en kleurrijke bloemen die erg indrukwekkend zijn. Zoals bij elke plant, vereist ook de passiebloem specifieke aandacht en zorg om goed te groeien en veel bloemen te maken. In dit blog gaan we in op de verzorging. van de passiebloem.

De passiebloem in het kort

Bloeiperiode

Juni - november

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Trekt weinig biodiversiteit aan

Waterbehoefte

Vochtig

Type plant

Vaste plant - niet inheems

Alles over de passiebloem

Oorsprong

De passiebloem kent zijn oorsprong in de tropische regio's van Amerika, zoals Zuid-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten. De klimplant staat bekend om zijn unieke bloemen die een complexe structuur hebben en symbool staan voor de passie van Christus, vandaar de naam. 

Water geven

Passiebloemen houden van vocht, maar overmatig water geven kan leiden tot wortelrot. Het is essentieel om de grond gelijkmatig vochtig te houden. In de zomermaanden kan het nodig zijn om vaker water te geven, vooral tijdens hete en droge periodes. Controleer de grond regelmatig voordat je water geeft om te voorkomen dat de plant in te natte omstandigheden komt te staan.

Licht en standplaats

Een succesvolle verzorging begint met het kiezen van de juiste standplaats. Deze plant groeit het beste op een plek met gedeeltelijke tot volledige zon. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezonde groei en bloei te bevorderen.

Voeding geven

Om de passiebloem van voldoende voedingsstoffen te voorzien, is het nodig om tijdens het groeiseizoen een meststof gebruiken.Kies een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium, zoals Klimplanten-AZ. Deze meststof is perfect afgestemd op de wensen van de passiebloem en zorgt voor prachtige bloemen en sterke stelen. 

Verpotten

Passiebloemen kunnen groeien in volle grond, maar ook in potten. Jonge passiebloemen moeten om de 2 tot 3 jaar worden verpot om de groei te bevorderen en de wortels voldoende ruimte te geven. Kies een pot die iets groter is dan de vorige. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond. Verpot het liefst in het voorjaar, voordat het groeiseizoen begint. 

Ziektes

Hoewel passiebloemen over het algemeen vrij resistent zijn tegen ziektes, kunnen ze soms worden getroffen door problemen zoals meeldauw, bladluizen, of wolluis. Zorg voor voldoende lucht en licht in de plant en vermijd dat er te veel vocht op de bladeren blijft staan, dit helpt ziektes te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat deze vitaal blijft.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van gezonde passiebloemen. Snoei in het late voorjaar of vroege zomer om de groei te bevorderen en de plant te vormen. De beste maand is rond april. Verwijder dode of beschadigde takken en knip terug tot gezonde knoppen. Soms kan de klimplant erg compact worden, snoei zodat er weer voldoende licht en lucht in de plant kan komen. Klimmende passiebloemen kunnen worden geleid langs hekken, pergola's of andere ondersteuningen. 

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift