bodembedekker-campanula

Campanula verzorgen

Klein maar fijn! De campanula blijft dicht bij de grond en is een ideale bodembedekker. In de zomer geniet je van de mooiste bloemen, maar ook in de winter blijft hij groen!

Tuinplanten A-Z

Campanula

De Campanula, ook wel bekend als de klokjesbloem, geeft met zijn charmante klokvormige bloemen een vleugje elegantie aan elke tuin. Er zijn veel verschillende soorten, van lange bloemen, tot kruipende bodembedekkers die ook perfect zijn om in een pot te zetten. Ook is de klokjesbloem een belangijke bloem voor de biodiversiteit in de tuin, hij lokt veel leven naar de tuin en is daarnaast een waardplant voor de klokjesbij. Deze wilde bij kan niet overleven zonder deze plant. Tijd dus om meer over deze prachtige plant te leren!

De Campanla in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Mei - september
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig - halfschaduw - schaduw
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan 

Waardplant voor klokjesbijen

Watering plants-1

Waterbehoefte

Droog - normaal
Sprout

Type plant

Vaste plant - inheems

Alle informatie die je nodig hebt

De Campanula behoort tot de familie Campanulaceae en is afkomstig uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Deze bloem staat bekend om zijn klokvormige bloemen die variëren in kleur, variërend van wit en blauw tot paars en roze. Dankzij zijn diversiteit is de Campanula een populaire keuze onder tuiniers over de hele wereld.

De Campanula is een sterke plant. Ze groeit het best in een goed luchtige grond waarin water goed wordt vastgehouden maar die niet te nat is. Geef de plant vooral tijdens droge periode extra water.

De keuze van de juiste standplaats is cruciaal voor het succes van je Campanula. Over het algemeen geeft deze plant de voorkeur aan een plek met redelijk wat zonlicht. Maar er zijn ook soorten die prima wat donkerder kunnen staan.

Een evenwichtige voeding is essentieel voor de gezonde groei van je Campanula. Zo zorg je dat de plant prachtige en kleurrijke bloemen groeit. Tijdens het groeiseizoen kun je de bloem bemesten. Kies voor bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ of voor Zomerbloeiers-AZ

Campanula's kunnen in de volle grond worden geplant maar ook in potten. Jonge Campanula planten moeten om de paar jaar worden verpot om gezonde groei te bevorderen. Kies een pot die iets groter is dan de huidige. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van de Campanula. Na de eerste bloei kun je de uitgebloeide bloemstelen terugsnoeien om een tweede bloei aan te moedigen. 

Hoewel de Campanula over het algemeen er sterk is, kan hij gevoelig zijn voor enkele ziektes, zoals meeldauw en bladluis. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de plant en verwijder regelmatig dode bladeren om potentiële problemen te minimaliseren. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat deze vitaal blijft.

musksuskaasjeskruid

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.