epipremnum-aureum-plant

Epipremnum verzorgen

Een van de meest populaire keuzes voor binnenplanten is misschien wel de epipremnum. Deze veelzijdige en gemakkelijk te onderhouden plant is perfect voor beginners.

Kamerplanten A-Z

Epipremnum

De Epipremnum pinnatum is een populaire hang- en klimplant. De reden waarom de plant zo populair is, is omdat hij zo onwijs makkelijk is qua verzorging. Daarnaast groeit hij erg snel en kan hij op veel verschillende plekken in huis staan. Kortom: een echte topplant. 

Epipremnum in het kort

Water geven

Water geven

1x per week
Standplaats

Standplaats

Halfschaduw - schaduw
Verpotten

Verpotten

Om de 2 - 3 jaar
Stekken

Stekken

Ja, via bladstek
Giftig

Giftig

Ja
Luchtzuivering

Luchtzuiverend

Matig luchtzuiverend

Alles over de epipremnum 🪴

De Epipremnum is oorspronkelijk afkomstig uit de tropische regio's van Zuidoost-Azië. Hier groeit hij op vochtige, schaduwrijke plekken. Vaal als een klimplant langs bomen en rotsen. Het is geen verrassing dat deze plant ook binnenshuis populair is, de plant past zich erg makkelijk aan. 

 

 

Het juist water geven van je epipremnum is cruciaal voor een gezonde groei. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Geef water wanneer de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen. Steek je vinger in de grond om dit te controleren.
  • Tijdens de groeiperiode in de lente en zomer, geef je ongeveer eens per week water.
  • In de herfst en winter, verminder de watergift, de plant groeit dan minder actief. Water geven om de twee weken is dan meestal voldoende.

Het is beter om te weinig dan te veel water te geven.

De epipremnum groeit het best bij indirect licht. Plaats de plant in de buurt van een raam, maar vermijd direct zonlicht, vooral in de hete zomermaanden. Te veel zon kan de bladeren laten verkleuren. Deze planten kunnen ook prima groeien op schaduwrijkere plekken, je zult dan wel merken dat de plant minder snel groeit. 

Om je epipremnum gezond te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten bijvoorbeeld voor GroenVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. In de winter hoef je geen voeding te geven.

De epipremnum hoeft je niet snel te verpotten. Wel groeit de plant erg snel, als  je merkt dat de wortels de pot volledig hebben ingenomen en dat de groei afneemt. Dan is het hoog tijd om te verpotten. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot, en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

 

 

Het stekken van de epipremnum is eenvoudig en leuk. Je kunt stekken nemen van gezonde scheuten door deze af te knippen onder een luchtwortel. Zet ze in water wortelen voordat je ze in aarde plant. Dit is een geweldige manier om nieuwe planten te creëren.

epipremnum-stekken

 

Epipremnum planten zijn over het algemeen resistent tegen de meeste plagen en ziekten. Toch kunnen ze soms last krijgen van spint of bladluizenOm problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voedingsstoffen te geven.

hibiscus-verzorgen

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.