geranium

Geranium verzorgen

Achter de geraniums zitten? Niets mis mee, de geranium is een prachtige plant vol kleurrijke bloesem. Ideaal voor iedere tuin of op het balkon.

Tuinplanten A-Z

Geranium

De geranium (Pelargonium) staat bekend als een robuuste eenjarige bloeier voor zowel potten als bakken. Als tuinieren niet je sterkste kant is, dan is dit absoluut de ideale keuze voor je terras of balkon. De Geranium is er in een breed scala aan kleuren. Je kunt zelfs geraniums vinden met betoverende tweekleurige bloesems en varianten met opvallend gevlekt blad. Het fijne aan de Pelargonium is dat ze hitte erg goed kunnen weerstaan, zelfs als je een keer vergeet om water te geven, blijft deze plant gewoon onverstoord in bloei.

De Geranium in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Mei - oktober
Dead tree

Winterhard

Nee
Standplaats

Standplaats

Zonnig
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt weinig biodiversiteit aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Weinig
icons8-sprout

Type plant

Eenjarige plant - niet inheems

Alle informatie die je nodig hebt

Geraniums, wetenschappelijk bekend als Pelargonium, hebben een rijke geschiedenis en zijn afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze planten werden voor het eerst in Europa geïntroduceerd in de 17e eeuw en sindsdien hebben ze hun stempel gedrukt op tuinen over de hele wereld. Vanwege hun prachtige bloemen en sterke karakter zijn ze erg geliefd. 

Misschien vraag je je af wat het verschil is tussen een geranium en een Pelargonium? De eenjarige bloeiende schoonheid die we graag in potten en bakken plaatsen, heeft de wetenschappelijke naam Pelargonium, maar wij noemen haar in Nederland gewoonlijk geranium. Aan de andere kant is de winterharde vaste plant bekend als Geranium in de wetenschappelijke wereld, maar we noemen haar maar ooievaarsbek. Het kan wat verwarrend zijn. Doorgaans gebruiken we voor de bloeiers in potten en bakken de term geranium.


De geranium is erg sterk, maar lust wel een slok. In de zomer is het belangrijk regelmatig water te geven, twee keer per week is meestal voldoende. Vergeet je het een keer? Dan kan de geranium daar prima tegen. goed bestemd wanneer hij wat weinig water krijgt. Bij warm weer is het soms nodig elke dag water te geven omdat de grond dan snel uitdroogt, helemaal als de plant in potten of bakken staat. De geranium kan niet tegen te natte grond, dit kan de wortels laten rotten. Zorg dat het water goed uit de potten kan lopen.

Geraniums groeien het beste in een zonnige omgeving. Ze hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig voor een optimale groei en bloei. Plaats je geraniumpotten op een plek waar ze voldoende zonlicht kunnen krijgen, denk aan een vensterbank of een goed belichte plek op het terras.

Om je geraniums in topconditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te voeden. Tijdens het groeiseizoen, meestal van het voorjaar tot de vroege herfst, kun je een meststof geven om een rijke bloei te stimuleren. Kies bijvoorbeeld voor Zomerbloeiers-AZ of Potplantenvoeding als je liever een vloeibare voeding gebruikt. 

Na het kopen van de planten ga je ze waarschijnlijk in een pot zetten. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond. Het is vaak niet nodig om de geranium na verloop van tijd te verpotten aangezien het eenjarige planten zijn.

Regelmatig snoeien helpt geraniums om een compacte en weelderige vorm te behouden. Knip dode bloemen en verwelkte bladeren regelmatig weg om de plant er netjes uit te laten zien en de bloei stimuleren.

Hoewel geraniums over het algemeen vrij sterk zijn, kunnen ze soms worden aangetast door ziektes zoals meeldauw en bladluizen. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de plant, vermijd overmatig water geven en inspecteer regelmatig de bladeren op tekenen problemen. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

ridderspoor-met-bij

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.