lavendel-border-flower

Lavendel verzorgen

Lavendel is met zijn heerlijke geur en prachtige paarse bloemen een favoriet van veel mensen. Maar ook bijen en vlinders zijn er dol op!

Tuinplanten A-Z

Lavendel

Wie kent Lavendel, oftewel Lavendula, niet? Deze heerlijk geurende plant is ideaal voor in de border maar ook voor in een pot. Het is een sterke plant die erg goed tegen droogte en zon kan. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en houdt andere dieren juist weer op afstand. Mieren en muggen vinden de plant maar niks. Veelzijdig is lavendel dus zeker!

De Lavendel in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Juni - september
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen en hommels aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Droog
Sprout

Type plant

Vaste plant - Niet-inheems

Alle informatie die je nodig hebt

Lavendel (Lavandula) is oorspronkelijk afkomstig uit de mediterrane regio's van Europa, Noord-Afrika en delen van Azië. Deze plant staat bekend om zijn aantrekkelijke uiterlijk en heerlijke geur. Lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt in parfums, medicijnen en in de keuken. Lavendelolie wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Het geeft pijnverlichting, werkt kalmerend en kan helpen bij slapeloosheid. Daarnaast helpt het vieze luchtjes verdoezelen.

Op de juiste manier water geven is essentieel voor lavendel. De plant groeit het best in een goed doorlatende grond en heeft liever droge voeten dan natte. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten goed opdroogt om wortelrot te voorkomen. 

Lavendel doe je een groot plezier in de volle zon. Zorg ervoor dat je lavendelplant minstens 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Een zonnige locatie bevordert niet alleen de groei, maar zorgt er ook voor dat de plant meer bloemen ontwikkelt.

Lavendel hebben een organische, langzaam vrijkomende voeding nodig. Geef je lavendel twee keer per jaar een speciale lavendelmeststof. Dit helpt bij het stimuleren van de bloei en een heerlijke geur. Kies bijvoorbeeld voor Lavendel-AZ om voor een prachtige lavendelplant te zorgen..

Ook is het aan te raden om de lavendel twee keer per jaar wat AZ-Kalk te geven, het is namelijk een kalkminnende plant.

 

Lavendel kan in potten worden gekweekt, maar doet het het best in de volle grond. Als je lavendel in een pot hebt staan dan is het nodig om af en toe te verpotten. Als je merkt dat de plant te groot wordt voor zijn pot of als je merkt dat de wortels aan de onderkant van de pot groeien, is het tijd om te verpotten. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot en gebruik een goed doorlatende grond zoals GroeiGrond.  

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van de lavendel. Het bevordert niet alleen een compacte groei, maar helpt ook bij het verwijderen van oude bloemen en het stimuleren van nieuwe groei. Snoei lavendel in het voorjaar nadat de vorst voorbij is en net voordat de nieuwe groei begint. Knip ongeveer een derde van de plant terug, zorg ervoor dat je niet te diep snoeit, anders kunnen de planten moeilijk herstellen.

Lavendel is over het algemeen resistent tegen plagen en ziekten. Veel insecten vinden de plant namelijk maar stinken. Een veelvoorkomend probleem is rot, veroorzaakt door te veel vocht. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd overmatig water geven. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf. 

border-flower-garden

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.