salvia

Salvia verzorgen

De salvia is een heerlijk ruikende en langbloeiende plant. Het brengt veel biodiversiteit naar de tuin, bijen zijn er dol op!

Tuinplanten A-Z

Salvia

Salie (Salvia) is een prachtige en veelzijdige plant. De plant staat bekend om zowel zijn culinaire als medicinale toepassingen. De bloemen zitten vol nectar, daarom komen bijen en hommels maar graag op bezoek bij deze plant. De kruidachtige plant heeft een rijke geschiedenis en wordt al eeuwenlang gekoesterd vanwege zijn heerlijk geurende bloemen en bladeren. We vertellen je graag meer over het succesvol verzorgen van salie.

De Salvia in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Juni - augustus
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Droog - normaal

Sprout

Type plant

Vaste plant - Veldsalie is inheems

Alle informatie die je nodig hebt

Salie behoort tot het geslacht Salvia en is afkomstig uit de Middellandse Zee-regio. De plant is dus gewend aan warme klimaten en staat hier voornamelijk bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en gebruik in de keuken. Er zijn verschillende soorten salie, waaronder gewone salie (Salvia officinalis), ananassalie (Salvia elegans), en driekleurige salie (Salvia officinalis 'Tricolor'). Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en verzorgingsbehoeften. Er zijn wel meer dan 900 soorten. Veldsalie is een inheemse soort in Nederland die veel hommels en bijen lokt. 

Salie houdt van goed doorlatende grond en houdt zeker niet van te veel vocht. In principe is het best een sterke plant die gewend is aan drogere periodes. Laat de grond daarom altijd licht opdrogen. Geef de plant extra water tijdens drogere periodes en je ziet dat hij het zwaar heeft.

De juiste standplaats is essentieel voor een gezonde groei van salie. Deze plant houdt van volle zon en heeft minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats salie op een plek waar hij voldoende zonlicht krijgt en beschermd is tegen harde wind.

Salie heeft geen overmatige bemesting nodig, maar een lichte voeding kan de groei en het aroma van de bladeren ten goede komen. Kies een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof, zoals Lavendel-AZ. Deze meststof zorgt voor heerlijk geurende Salvia. Het extra aanwezige kali zorgt voor een langdurige bloei.

De Salvia doet het erg goed  in volle grond maar kan ook zeker in een pot worden gezet. Jonge salieplanten kunnen om de twee jaar worden verpot om hun groei te bevorderen. Kies een pot die iets groter is dan de huidige en vul deze met goed doorlatende potgrond. Verpot bij voorkeur in het voorjaar, net voordat het groeiseizoen begint. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.  

Snoeien is belangrijk om de vorm en vitaliteit van salie te behouden. Naarmate de plant groeit, kun je regelmatig de toppen snoeien om een compacte en bossige groei te bevorderen. Verwijder ook regelmatig dode of verwelkte bladeren en bloemen om de gezondheid van de plant te behouden en nieuwe bloemen te bevorderen. 

Salie is over het algemeen een sterke plant, maar kan af en toe te maken krijgen met enkele problemen. Een veelvoorkomend probleem is wortelrot, dat kan optreden als de plant in te vochtige omstandigheden wordt gehouden. Zorg voor goede drainage en vermijd overmatig water geven om dit te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

Kleine-maagdenpalm

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.