Verpotten als een pro?

Aan de slag in 5 stappen

Wil je gezonde potplanten? Dan is het slim om ze zo nu en dan te verpotten. Kijk, het hoeft niet hè. Maar voor je plant is het wel heel fijn, om weer een groter huisje te krijgen. Blijft je plant er pico bello uitzien en krijgt hij de kans om torenhoog te groeien. Je leest hier alles over het verpotten van potplanten als een pro.

Verpotten 2

Waarom potplanten verpotten?

Verpotten, waarom doe je dat? Hoewel verpotten dus niet altijd hoeft, doe je jouw plant er wel een groot plezier mee. We hebben vier redenen op een rijtje gezet. Lees je mee?

  1. Om je plant te laten groeien
  2. Zodat je plant water beter kan vasthouden
  3. Je plant heeft weer genoeg voeding
  4. Om de wortels meer lucht te geven
pepper-seedlings-growing-on-a-windowsill-of-the-ho-2022-02-22-04-28-00-utc

1. Laat je plant groeien

Zit jouw plant nog in het oorspronkelijke potje waarmee je hem in huis haalde. Of zit hij al drie jaar op rij in dezelfde pot? Dan is het hoogst tijd om jouw plant in een grotere pot te zetten. Als je wilt dat de plant groter wordt, dan moeten ook de wortels de kans krijgen om te groeien. Zonder wortels geen nieuw blad. Wanneer de wortels geen ruimte krijgen, gaan ze in een soort ruststand en groeien pas door als daar weer de ruimte voor is.

2. Plantje kan weer lekker drinken

Zit jouw plant wat krap in zijn pot? Dan betekent dit dat er in verhouding tot de wortels maar weinig aarde is. Als je water geeft, dan houdt de aarde het water vast zodat de wortels het water langzaam op kunnen nemen. Hoe minder aarde, hoe minder water vastgehouden wordt. En hoe sneller je dus weer water moet geven. Wil jij wat meer relaxen? Geef je plant dan zeker een grotere pot.

3. Een verse maaltijd

Na ongeveer drie maanden heeft jouw plant álle voedingsstoffen uit de potgrond geslurpt. Naast water heeft een plant nog heel wat andere bouwstoffen nodig om lekker door te groeien. Denk aan stikstof, fosfor en kalium. Het zijn eigenlijk net mensen die planten. Al die stoffen zitten normaal gesproken in de aarde. Maar staat jouw plant al jaar in, jaar uit in dezelfde aarde? Dan is deze vrij arm aan voedingsstoffen geworden.

Tuurlijk is het ook mogelijk om je plant in de tussentijd bij te voeden. Maar na een aantal jaar in dezelfde aarde is deze simpelweg ‘op’. Om te zorgen dat de aarde weer goed voedingsstoffen en water opneemt is het zaak om de héle plant te voorzien van een nieuw bedje aarde.

4. Meer lucht voor de wortels

Potgrond wordt dus oud. Hoe langer de grond in een pot zit, hoe minder goed de textuur. Het moet lekker luchtig zijn. Een plant en zijn wortels hebben geen zin om in een klef modderbad te vertoeven. Daar zit namelijk geen zuurstof in. Resultaat? Wortels gaan rotten en de plant sterft een zielige dood. Wil je niet!

In principe kan iedere plant in een pot.

Geef je plant een fijn huisje en stop hem in met genoeg liefde.

Wanneer verpotten?

man-putting-potting-soil-into-pot-1080px

Gun je planten daarom eens in de één á twee jaar verse potgrond. Ook als je jouw plant in dezelfde pot houdt! Je ziet vaak makkelijk of een plant toe is aan meer ruimte. Zie je bijvoorbeeld wortels uitsteken, groei afnemen, veel gele bladeren of is de pot in verhouding tot het aantal bladeren wel erg mager? Tijd om te verpotten.

Check of het nodig is door de plant uit de pot te wrikken. Zie je inderdaad dat de wortelkluit wel een erg grote klomp is geworden met weinig ruimte om door te groeien? Aan de slag!

Verpotten doe je het liefst in de lente! Dit is het moment dat het groeiseizoen aanbreekt. De plant ontwaakt uit zijn winterslaap, de groeikracht keert terug en de wortels gaan weer groeien. Verpot je in de lente? Dan herstellen wortels makkelijker na de verpot operatie en heeft het de hele lente en zomer de tijd om lekker door te groeien.

Waarmee verpotten?

Wil je jouw potplanten verpotten? Dan gebruik je potgrond. Potgrond is een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. De basis van potgrond bestaat vaak uit veen of kokosgrond dat verder wordt vermengt met andere natuurlijke materialen.

ECOstyle kiest bewust voor potgrond zonder veen maar op basis van kokosvezels. De vezels zijn heerlijk rul, er hoeven geen natuurgebieden voor worden afgegraven én het geeft en behoorlijke CO2 besparing ten opzichte van het afgraven van veen. Het vormt de perfecte basis om jouw groene vriend stevig in zijn of haar potje te laten staan.

GroeiGrond voor groene planten en GroeiGrond voor bloeiende planten heeft de perfecte textuur om zowel lucht als water vast te houden. Daarnaast bevat de ECOstyle potgrond organische voedingsstoffen om de planten beter en sterk te laten groeien.

soil-with-scoop-1080px

Hoe verpot je planten naar een grotere pot?

Potgrond gebruik je dus wanneer je jouw plant gaat verpotten. Wil je jouw plantje lekker door laten groeien? Ga dan voor een grotere pot. Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig stappenplan gemaakt. Komt 'ie:

  1. Neem een pot die 20 procent groter is dan de originele pot. Hierdoor hebben de wortels alle ruimte om te groeien. Laat de plant voordat je gaat verpotten een beetje droogvallen, zo trek je hem makkelijker uit zijn pot.
  2. Haal de kluit uit de pot en schud de losse aarde van de kluit. Vul de pot vervolgens gedeeltelijk met verse potgrond. Plaats je plant daarna terug in de pot en vul verder aan met potgrond tot ongeveer één centimeter onder de rand. Anders krijg je last van overstromingsgevaar als je jouw plant water geeft.
  3. Geef de plant vervolgens ruim voldoende water, maar geef ‘m ook niet te veel.
  4. Sluit de zak met potgrond vervolgens goed af zodat er geen beestjes in kruipen of schimmels in groeien.

Zorg altijd dat je een pot hebt met een gat onderin, zodat het overtollige water goed kan weglopen. Anders is de kans groot dat de grond té vochtig blijf waardoor je bezoek krijgt van de varenrouwmug

Door regelmatig met je vinger in de potgrond te voelen hoe vochtig de grond is, kun je goed monitoren hoe het er voor staat. Baseer hier de hoeveelheid water die je geeft aan je plant op.

Verpotten in dezelfde pot?

Wil je nou niet dat je plant groter groeit of heeft je plant de maximale grootte bereikt wat jij kwijt kunt? Laat de plant dan lekker in hetzelfde potje. Blijft hij even groot maar voorzie je hem alsnog van verse en luchtige potgrond. Blijft ‘ie het de komende tijd weer naar z’n zin houden. Ga op dezelfde manier te werk als het verpotten van een plant in een nieuwe pot. Gooi de oude aarde in de pot weg en vul deze met nieuwe aarde. Kind kan de was doen!

Potplanten verzorgen

Jij weet nu dus hoe je potplanten als een pro verpot. Ben je lekker op dreef en ben je ook benieuwd hoe je potplanten de beste verzorging geeft? Bingo! We hebben namelijk een complete verzorgingsgids. Zo leg je jouw potplanten helemaal in de watten!

Geef je planten het

langste leven

Haal alles in huis voor een gezonde kamerplant

Verzorg je binnenplanten met de producten van ECOstyle

Kamerplanten voeding

Kamerplanten voeding

Het geven van 100% organische Kamerplanten voeding zorgt ...

vanaf € 5.49

Orchideeën voeding

Orchideeën voeding

Orchideeën zijn er in alle mogelijke vormen en kleuren. Van ...

€ 6.49

GroeiGrond Kamerplanten

GroeiGrond Kamerplanten

Hoogwaardige potgrond voor al jouw planten in potten op ...

vanaf € 5.29

Aaltjes tegen larven varenrouwmug

Aaltjes tegen larven varenrouwmug

Vliegen er kleine vliegjes rondom jouw kamerplanten? Dan ...

vanaf € 21.95

Voedingssticks 30 stuks

Voedingssticks 30 stuks

Geconcentreerde plantenvoeding voor terras- en ...

€ 8.99

houseplant-green-1080px

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Krijg je planten weer gezond door ze te verpotten. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en krijgen dit snel voor elkaar!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.