Emelten bestrijden in het gazon? Zo kom je er snel vanaf

Een prachtig groen gazon is een lust voor het oog. Maar als je emelten in je gazon hebt, kan dat een doorn in het oog zijn. Emelten zijn de larven van de langpootmug en voeden zich met de wortels van gras. Hierdoor ontstaan er kale plekken in je gazon, wat erg vervelend kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om emelten te bestrijden en je gazon weer mooi groen te krijgen.

Emelten_in_gazon

Last van emelten?

Kale ronde plekken in het gazon? Grote kans dat er emelten aanwezig zijn. Emelten zijn de larven (eerste levensfase) van de langpootmug. Ze brengen grote schade in het gazon, daarom is het belangrijk om ze op tijd te bestrijden. 

Engerlingen of emelten?

engerlingen-of-emelten

Vaak worden engerlingen en emelten verward, omdat beide insecten aanzienlijke schade toebrengen aan het gazon. De schade die deze plaaginsecten veroorzaken, vertoont dan ook veel gelijkenissen.

Emelten leven in de bovenste laag van het gras en voeden zich zowel met de wortels als met het grasplantje zelf. Hierdoor ontstaan bruine, voornamelijk ronde kale plekken in het gazon. De emelt is makkelijk te herkennen aan zijn uiterlijk. Ze hebben een lang, dik, grijsbruin lijf met aan de voorkant een soort van zuignap en geen poten. De beste manier om de emelt te omschrijven is een kruising tussen een worm en een rups.

Engerlingen daarentegen bevinden zich dieper in de bodem en voeden zich ondergronds met de wortels. Dit resulteert in onregelmatige dorre plekken en losliggend gras. Engerlingen zijn te herkennen aan verschillende kenmerken. Ze hebben een rupsachtig lichaam met een duidelijke c-vorm, een roodbruine kop en een geelwit lijf dat soms ook donker van kleur kan zijn. Opvallend zijn de 6 poten achter de kop.

Schade van emelten

Close_up_emelt

's Nachts leeft de emelt boven de grond, dan richt hij de schade aan. De rest van de dag leeft hij in zijn eigen holletje onder de grond. Ze eten plantmateriaal met bladgroen. De emelten bijten een deel van de plant af en trekken het mee in het hol. Ze slaan de ondergrondse delen niet over en voeden zich ook met de wortels van het gras. Het gras  raakt hierdoor verzwakt, valt om of gaat dood.

Schade in het gazon veroorzaakt door emelten, is makkelijk te herkennen aan kale ronde plekken. Ze komen ‘s nachts naar boven en trekken dan grassprietjes de grond in en eten het op. 

Kale plekken in het gazon

kale-plek-gazon

De grootste schade ontstaat 's nachts en dan met name in de zomer en herfst. Door het afvreten van de wortels kan het gras geen water en voedingsmiddelen meer opnemen. Hierdoor is het gazon vatbaar voor ziekten en schimmels. 

Het probleem met emelten is dat ze een belangrijke voedingsbron voor vogels zijn. Super fijn natuurlijk deze helpers. De vogels maken gaatjes in de bodem om zo bij de larven te komen. Ze halen het gazon soms helemaal overhoop opzoek naar de emelten. Het gazon raakt zo dus nog verder beschadigd. Soms zo erg dat een nieuw gazon inzaaien de enige optie is...

Waar emelten mee bestrijden?

Aaltjes-verpakking

Je bestrijdt emelten met aaltjes, de natuurlijke vijand van deze plaag. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan. Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de emelten binnen een paar dagen dood gaan. Zo lang er emelten zijn, blijven er ook aaltjes.

Er zijn steeds meer langpootmuggen die op verschillende momenten eitjes leggen. Hierdoor ontstaat er op meerdere momenten per jaar overlast van emelten. De eerste generatie langpootmuggen is aanwezig van april tot juni, terwijl een tweede generatie van augustus tot oktober aanwezig is.

De emelten die in september uitkomen zijn niet vatbaar voor vorst en zullen daarom overwinteren. Hierdoor heb je het jaar erop ook weer last van emelten in het gazon.

Langpootmug herkennen

ENEMA_Tipula_adult

Langpootmuggen leven voornamelijk boven of op het gras. Dit is dan ook gelijk de locatie waar zij de eitjes achterlaten. Gemiddeld zijn dit er tussen de 250 tot 400 per keer. Na 2 tot 3 weken komen de eitjes uit en ontwikkelt de emelt zich geleidelijk tot een langpootmug.

De ontwikkeling van een emeltenplaag kan je vaak ook herkennen. Zie je een groot aantal langpootmuggen boven het grasveld vliegen? Dan is dit vaak een duidelijke signaal. Ontstaan er gele plekken en cirkelvormige gaten? Dan weet je zeker dat je emelten in het gazon hebt.

Hoe emelten voorkomen?

Larven_langpootmug (4)

Emelten voorkom je met een goede ontwatering van de grond, langpootmuggen leggen namelijk graag eitjes in een vochtige omgeving. Twijfel je of je emelten in je gazon hebt? Span dan ’s avonds een stuk donker plastic over het gazon, bijvoorbeeld opengeknipte vuilniszakken. De emelten hebben zo niet door dat het weer dag is en zijn ’s ochtends in het gazon zichtbaar. 

Ook raden we aan om de vlucht van de langpootmug te monitoren, dit is het moment dat de eitjes worden gelegd. Vaak zie je halverwege of tegen het eind van de zomer grote aantallen langpootmuggen op je ramen en boven je gazon vliegen. Dit is het moment dat ze eitjes inleggen. Door je bewust te zijn van dit moment en 2 á 3 weken later aaltjes in te zetten kun je veel problemen voorkomen.

Schade van emelten herstellen

Heb je last van emelten gehad? Helaas herstelt een gazon zich niet vanzelf. Wil je een mooi groen en dicht gazon? Een goede structuur en zuurgraad zijn dan essentieel. Met de juiste voeding en verzorging hebben plagen en ziekten minder kans om toe te slaan, zorg dus dat je regelmatig bemest met Gazon-AZ. Zaai kale plekken in met Graszaad-Herstel of gebruik SowEazy bij grotere plekken. Zo geniet je snel van een groen gazon.

voorkom emelten met de producten van ecostyle

Emelten bestrijden met de producten van ECOstyle

Nu ook in 500 mln!

Aaltjes tegen emelten
Aaltjes tegen emelten

Heb je kale, ronde plekken in het gazon? Dan heb je ...

vanaf € 17.95

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

Graszaad-Herstel
Graszaad-Herstel

Zeg maar gedag tegen kale plekken in het gazon. ...

vanaf € 5.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Corrigeer de zuurgraad van de bodem in het gazon, de ...

vanaf € 6.29

Nieuw

SowEazy Graszaad Herstelrol 3 m2
SowEazy Graszaad Herstelrol 3 m2

Snel en gemakkelijk een nieuw gazon aanleggen? Ga aan de ...

€ 17.49

pH-Bodemtest
pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 10.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Bestrijding is er in veel verschillende soorten en maten. Om dit proces als mens zo min mogelijk te verstoren is het belangrijk de natuur zo veel mogelijk met rust te laten. Dit kan door natuurlijke vijanden zoals aaltjes te gebruiken of plagen te verjagen door middel van ultrasoon geluid. Wij zeggen daarom vooral: werk samen mét de natuur en niet er tegen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.