Fruitvlieg

Last van fruitvliegen? Los het op met deze tips

Wie kent ze niet? Die kleine irritante beestjes die boven je lekkere fruit zweven. Deze kleine insecten duiken vaak spontaan op bij de fruitschaal of rondom de prullenbak. Fruitvliegjes kunnen erg hardnekkig zijn en gaan niet vanzelf weg. We delen onze tips en adviezen zodat je snel van het probleem af bent.

Bestel een fruitvliegval

Last van fruitvliegen?

De naam zegt het al, fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die veel voorkomen op fruit. Ze komen vooral af op overrijp fruit af. Ze leggen hun eitjes in het fruit, zodat de larven voldoende te eten hebben. Heb je er eenmaal last van, dan gaan ze niet vanzelf weer weg.

Hoe lang leeft een fruitvlieg

Fruitvlieg

Een fruitvlieg is een klein insect dat wereldwijd voorkomt en zich vaak rond rottend fruit en ander organisch materiaal bevindt. Deze vliegjes hebben een relatief korte levensduur. In het algemeen leven fruitvliegen gemiddeld tussen de 20 en 30 dagen. De levenscyclus van een fruitvlieg bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen vlieg. De meeste tijd van hun leven brengen ze door als larven, waar ze zich voeden met het fermenterende fruit. Hoewel hun leven kort is, planten fruitvliegen zich razendsnel voort

Fruitvlieg eitjes

bowl-with-tropical-fruit-1080px

Fruitvlieg eitjes zijn het beginpunt van deze kleine insecten. Ze zijn amper zichtbaar voor het menselijk oog en worden meestal gelegd op rijp fruit of ander rottend organisch materiaal. Een volwassen fruitvlieg kan honderden eitjes per keer leggen, waardoor ze zich snel kunnen voortplanten. Na een korte periode van ongeveer 12 tot 24 uur komen de eitjes uit en verschijnen de larven. Deze kleine, witachtige larven voeden zich met het aanwezige fermenterende fruit en ondergaan verschillende vervellingen voordat ze zich verpoppen tot vliegje.

Fruitvliegjes vangen met val

fruitvliegval-1

Fruitvliegjes kunnen snel een overlast vormen in huis, maar gelukkig is er een eenvoudige en effectieve manier om ze te vangen: een FruitvliegVal. Hiermee vang je snel en effectief de fruitvliegjes. Het lokmiddel in de val trekt fruitvliegen aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu. 

Plaats de fruitvliegjes val op een plek waar je de meeste vliegjes ziet, zoals in de buurt van een fruitmand of afvalbak. Binnen de kortste keren zul je merken dat het aantal insecten aanzienlijk vermindert.

Wat te doen tegen fruitvliegjes

Fruitvliegjes kunnen een irritante plaag zijn in huis, vooral tijdens de warmere maanden wanneer ze zich snel voortplanten. Gelukkig zijn er enkele effectieve maatregelen die je kunt nemen om fruitvliegjes onder controle te houden. Hieronder geven we nog wat extra tips.

  • Bewaar fruit koel of voorkom dat fruit te rijp wordt.
  • Gooi afval regelmatig weg en laat prullenbakken zo min mogelijk open staan.
  • Laat zo weinig mogelijk vuile glazen op het aanrecht staan.
  • Zet een geurig kruidenplantje bij het fruit, zoals bijvoorbeeld een bascilicumplantje - daar houden de insecten niet zo van.

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.