Groene aanslag

Groene aanslag in de tuin? Los het op met deze tips

Ziet jouw tuin wat groen? Vaak is dat het doel, behalve op tegels en terrassen, looppaden of planken. Die heb je liever schoon, fris en veilig. In het voorjaar is de kans groot dat je groene aanslag in de tuin tegenkomt. Kan gebeuren, toch kom je er liever vanaf aangezien het niet mooi lijkt en je er lelijk door kan vallen. We vertellen je graag álles over groene aanslag, ook hoe je er van afkomt!

Producten tegen groene aanslag

Wat is groene aanslag?

Aanslag op schutting

Groene aanslag, wat is dat dan precies? Het is een verzamelnaam voor een grote groep organismen die tegels en houtwerk glad maken en aantasten. Het bestaat uit vooral algen en mossen die graag groeien op plekken waar het lang vochtig blijft en waar weinig zonlicht komt. Om deze reden vormt veel groene aanslag zich dan ook vooral in de herfst en winter.

Vaak heeft het geen zin om er dan iets aan te doen, aangezien het voorlopig toch nog nat en donker blijft. In de lente valt de groene aanslag pas echt op doordat je vaak meer én langer in de tuin bent. Dan kan het echt een doorn in het oog zijn en is het hoog tijd er iets aan te doen.

Veelgestelde vragen over groene aanslag

Groene aanslag bestaat vooral uit algen en mossen, die een groene waas vormen op stenen-, houten- en glazen oppervlakken. Voor groene aanslag zijn de juiste omstandigheden nodig om zich te ontwikkelen, zoals vocht en weinig (zon)licht.

Onkruid bestaat uit plantjes, die apart ook duidelijk zichtbaar zijn. Je kunt ze goed vastpakken (en verwijderen). Er zijn veel verschillende soorten planten die als onkruid worden ervaren, zoals bijvoorbeeld zevenblad, heermoes, akkerwinde, haagwinde, straatgras, grote weegbree en klein hoefblad. Vocht en weinig (zon)licht zijn niet perse voor onkruid nodig.

Groene aanslag is het resultaat van een goede mix aan omstandigheden. De ideale bron waar groene aanslag ontstaat is op organisch vuil. Denk hierbij aan zand, aarde, pollen. Door de wind, je schoenen en dieren komen deze terecht op stenen, hout of andere materialen. Voeg hier vervolgens vocht en weinig zonlicht aan toe en je hebt het perfecte recept voor groene aanslag.

Hoe langer het mos en de algen de tijd hebben om zich te ontwikkelen, hoe dikker de laag groene aanslag en hoe gladder de boel wordt. Een aantal algen scheiden namelijk bepaalde slijmen uit die voor gladheid zorgen. Hierdoor kan het echt spekglad worden en dus ook gevaarlijk.

Daarom is het belangrijk om de groene aanslag aan te pakken. Met name schaduwrijke terrassen hebben snel last van een groene waas, maar ook vlonders en kassen kunnen groen uitslaan.

Groene aanslag kan op verschillende plekken in de tuin opduiken. Dit zijn de meest voorkomende plekken:

 • Tegels
 • Schuttingen
 • Tuinhuizen
 • Kassen
 • Houten vlonders
 • Garagedeuren
 • Looppaden
 • Plantenpotten
 • Beton
Groene aanslag bestaat vooral uit algen. Hoe langer je dit zijn gang laat gaan, hoe dikker de laag groene aanslag wordt. Een aantal algen scheiden bepaalde slijmen uit die de boel spekglad maken. Daardoor is het dus ook gevaarlijk als je het té lang laat liggen.

Hè balen. Heb jij last van groene aanslag in de tuin? Gelukkig zijn er genoeg manieren om hier vanaf te komen. Doe dit vooral in de lente , dan is de kans kleiner dat het niet op korte termijn terugkomt en heb je er het meeste plezier van. Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen:

 • Er is een speciale spray tegen groene aanslag. Terrasreiniger reinigt de ondergrond effectief van alle vuil en aanslag en zorgt ervoor dat je stenen, houten en glazen oppervlakken er weer als nieuw uitzien.
 • Vooral in het voorjaar en de zomer is het een bekend tafereel. Hogedrukspuit in de aanslag en maak de boel flink schoon. Het is een best een leuke klus wat jou na afloop voldaan achterlaat als je het resultaat ziet. Toch brengt het ook nadelen met zich mee. De hogedrukreiniger kan zorgen voor beschadigingen van poreuze tegels en planten die in de buurt staan.
 • Een huis- tuin- en keukenmiddel om de groene aanslag te verwijderen is met chloor of schoonmaakazijn. Deze middeltjes zijn helemaal niet goed voor de natuur en schadelijk voor planten, dieren en het bodemleven. Niet doen dus.

Groene aanslag is helaas lastig te voorkomen. Wil je minder groene aanslag? Dan zou je de omstandigheden moeten veranderen waardoor er meer licht komt op de plaatsen waar je nu groene aanslag vindt. En dan nog loop je in donkere en natte tijden het risico dat er alsnog aanslag ontstaat. Je kunt wel wat dingen doen waardoor je er wat minder last van hebt.

Zorg dat water goed weg kan lopen, daardoor hopen algen en mos minder snel op. Zet tuinmeubels in het najaar binnen of dek ze af met speciale hoezen. Zo weet je zeker dat de groene aanslag hier geen eigen leven gaat leiden. Veeg de stenen regelmatig eens af met een harde bezem, daar houden algen ook niet van. En voor de rest? Ach, het hoort er een beetje bij in Nederland.

Ooievaarsbek-geranium

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Bekijk tuinkalender

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.