clothing_moth-on_wool

Schade door motten? Zo kun je motten bestrijden

Last van motten in huis of fruitbomen? Zij kunnen soms flinke schade aanrichten. Bestrijd motten, eitjes en rupsen daarom tijdig en effectief. Wij geven je onze beste tips en vertellen je graag meer over dit interessante insect.

Bestel feromoonval

Wat zijn motten?

Motten zijn een diverse groep insecten die behoren tot dezelfde orde als vlinders. Ze delen veel overeenkomsten hun uiterlijke kenmerken maar ook hun levenscyclus. Het onderscheidende kenmerk van motten ligt vaak in hun levensstijl en gewoonten. In tegenstelling tot dagvlinders, zijn motten meestal nachtactief en hebben ze vaak een meer gedempte kleurstelling, waardoor ze minder opvallen. Motten zijn een uiterst diverse groep, met soorten die variëren in grootte, kleur en gedrag. Hoewel sommige motten onschadelijk zijn, kunnen anderen helaas veel schade aanrichten aan gewassen, voedselvoorraden en textiel, waardoor ze soms als plaag worden beschouwd.

De levenscyclus van motten

FRUITMOT Pest worm (codling moth caterpillar) climbing on nectarine_shutterstock_142331149

De levenscyclus van motten bestaat uit vier hoofdfasen: ei, larve (rups), pop en volwassen. Het begint met het leggen van eieren door de volwassen mot op een geschikte locatie, meestal in de buurt van voedselbronnen voor de toekomstige larven. Uit deze eieren komen larven tevoorschijn, die bekend staan als rupsen. Rupsen voeden zich met bladeren, fruit, hout of ander voedsel. Ze eten zoveel omdat ze in korte periode moeten uitgroeien tot vlinder, zo kunnen ze soms flinke schade aanrichten. Wanneer de rups groot genoeg is en voldoende voedingsstoffen heeft verzameld, verandert hij in een pop. Tijdens de popfase vindt er een metamorfose plaats, waarbij de rups wordt omgevormd tot een volwassen mot. Uit de pop komt uiteindelijk de volwassen mot tevoorschijn, die vleugels heeft en zich opnieuw voortplant.

Soorten motten in huis en tuin

Motten zijn kleine insecten die vaak voor overlast en schade in verschillende situaties kunnen zorgen. Ze kunnen zich voeden met planten, fruit, voedselvoorraden en zelfs textiel. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten motten:

buxusmot-boxwood-moth

Buxusmot

De buxusmot is een nachtvlinder die zich voedt met buxusstruiken, die vaak worden gebruikt voor hagen en decoratieve vormen. De rupsen kunnen buxusstruiken volledig kaalvreten, wat leidt tot lelijke en verzwakte planten.

Meer over buxusmot

fruitmot

Fruitmot

De fruitmot is een veelvoorkomende plaag in boomgaarden en tuinen. Ze leggen eitjes in fruit, waardoor het fruit flink wordt aangetast en ongeschikt wordt voor consumptie.

clothing_moth-on_wool

Kledingmot

Kledingmotten zijn een nachtmerrie voor iedereen met dierbare kledingstukken. Ze voeden zich namelijk met natuurlijke vezels zoals wol en zijde en kunnen op deze manier grote schade aanrichten aan kleding.

Veelgestelde vragen over motten

De mot zelf zorgt niet voor schade, de larven en rupsen wel. Zij brengen vraatschade aan in (fruit)bomen en struiken.

Door het vangen van de motten voorkom je dat ze eitjes leggen die uitgroeien tot rupsen. En door het bestrijden van de eitjes en de larven, voorkom je dat deze uitgroeien tot motten. Je kan de cyclus doorbreken door feromoonvallen in te zetten en sluipwespen.

Het nut van motten

Hoewel motten vaak worden geassocieerd met plagen en schade, is het belangrijk om te erkennen dat ze, net als hun prachtige verwanten, de vlinders, een waardevolle rol spelen in onze ecosystemen. Motten dragen bij aan de biodiversiteit door een belangrijke voedselbron te zijn voor verschillende dieren, zoals vleermuizen en vogels. Ze spelen ook een cruciale rol bij bestuiving. Sommige nachtvlinders bezoeken 's nachts bloemen en dragen zo bij aan de voortplanting van planten. Daarom zijn motten niet meteen ongewenst.

Motten bestrijden op verschillende manieren

Feromoon Buxusmot

Word de schade en overlast van motten te groot? Dan kun je motten bestrijden op de volgende manieren:

  • Zie je motten vliegen? Monitor de vlucht van motten met onze feromoonvallen, zo weet je precies wanneer je sluipwespen kunt uitzetten.
  • Sluipwespen parasiteren de eitjes van motten. Zo voorkom je dat het eitje uitgroeit tot een rups.
  • Heb je al rupsen? De rupsen van motten bestrijd je met hun natuurlijke vijand het aaltje. Ze dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los. De prooi sterft binnen 2-3 dagen.
  • Ook kun je RupsVrij inzetten om van rupsen af te komen.
  • Een lijmband beschermt de boom tegen allerlei kruipende insecten. De groene band is behandeld met een speciale lijm uit natuurlijke harsen en wassoorten. Het is een natuurlijke barrière ze niet overheen komen. Een aantal vrouwelijke motten, bijvoorbeeld van de wintervlinder kunnen niet vliegen en kruipen via de stam omhoog. Een lijmband is dan een goede oplossing.
  • Heb je last van buxusmot? Met een buxusmottenval vang je de mannetjes van de buxusmot. Wanneer je de val vroeg in het seizoen ophangt, monitor je de vlucht zodat je tijdig maatregelen kunt nemen. 
  • Last van kledingmot? Zet een speciale lijmval in om de motten weg te vangen.
gras-gazon-lawn

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Bekijk tuinkalender

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.