Last van rupsen in de tuin? Leer alles over voorkomen en bestrijden 

Rups wintervlinder
Rupsen zijn fascinerende wezens. Rupsen zijn de larven van vlinders en motten. Maar daar komt bij kijken dat ze een volledige transformatie ondergaan en hierdoor veel moeten eten. Dit kan voor erg veel schade in de tuin zorgen, grote kans dat je dit wil voorkomen. We vertellen je graag meer over rupsen en manieren om rupsen te voorkomen en bestrijden. 

Wat zijn rupsen?

Rupsen zijn de larven van vlinders en motten. Ze hebben een cilindrisch lichaam dat meestal bedekt is met zachte haren. Rupsen ondergaan een volledige metamorfose, waarbij ze transformeren van eieren naar larven, poppen en uiteindelijk volwassen vlinders of motten. Deze larvale fase is cruciaal voor hun groei en ontwikkeling.

Schade van rupsen

Rups

Een rups is één van de snelst groeiende organismen en eet daarom ontzettend veel om voldoende te groeien. Hierdoor kunnen rupsen in korte tijd veel schade aanrichten door stukken van bladeren of delen van planten helemaal kaal te eten. Hierdoor verzwakken planten en zijn ze vatbaar voor schadelijke ziekten en bacteriën. In het ergste geval gaat de plant dood of gaat je hele fruitoogst verloren. Om grote problemen te voorkomen is het belangrijk om rupsen te herkennen en tijdig maatregelen te nemen.

Hoe voorkom ik rupsen?

Sluipwesp 2

Zie je vlinders en motten vliegen? Dan hebben ze waarschijnlijk eitjes gelegd in jouw tuin. Met sluipwespen voorkom je dat deze eitjes uitkomen en uitgroeien tot rupsen. Feromonen en trechtervallen helpen je bij het bepalen van het juiste moment om sluipwespen uit te zetten. 

Sluipwespen behoren tot de kleinste insecten op aarde. Volwassen sluipwespen zijn minder dan een halve millimeter groot en met het blote oog bijna niet te zien. Sluipwespen leggen hun eitjes in de eitjes van motten en vlinders en voorkomen zo dat het eitje uitgroeit tot een rups. Na ongeveer 10 dagen groeit er een nieuwe sluipwesp uit het eitje, die vervolgens op zoek gaat naar nieuwe eitjes.

Hoe kan ik een rupsenplaag bestrijden?

RupsVrij 4
Een rups is een larve van een vlinder of mot. De meeste rupsen ontpoppen zich tot prachtige vlinders, die een aanwinst zijn voor je tuin. Laat ze daarom liever met rust. Bestrijd rupsen wel wanneer ze een rupsenplaag vormen en veel vraatschade aanrichten aan je planten en gewassen.  

  • Rupsen bestrijd je met aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine beestjes en tevens de natuurlijke vijand van de rups. Het aaltje gaat in de rups zitten, laat een bacterie los waardoor de rups sterft. De rups dient tevens als voedselbron en broedkamer.
  • Rupsen in bomen bestrijd je effectief met een lijmband. Het aanbrengen van de lijmband rondom de stam beschermt de boom tegen de wintervlinder en ander kruipend ongedierte. Het is een natuurlijke barrière waar het dier niet overheen komt. De groene band van papier is behandeld met een speciale lijm uit natuurlijke harsen en wassoorten. De lijm droogt niet snel uit en spoelt niet af door regenwater. Vervang de lijmband na twee tot drie maanden. 
  • Met onze feromoonvallen voorkom je dat de rupsen uitgroeien tot een plaag. Bovendien helpen de vallen bij het kiezen van het juiste moment om sluipwespen uit te zetten. Per type vlinder of mot is er een speciale feromoonval. 
  • Zet RupsVrij in, dit is een spuitvloeistof met micro-organismen als werkzame stof. De meeste bestrijdingsmiddelen werken alleen door direct contact te maken met de rups. RupsVrij werkt anders: het middel trekt in het blad. Zodra de rups van het blad eet, stopt de vraat en binnen enkele dagen sterft de rups.

Het belang van rupsen

waardplant-vlinder

Rupsen spelen een cruciale rol in het bevorderen van biodiversiteit. Hoewel ze soms als plaaginsecten worden gezien vanwege de schade die ze aan gewassen kunnen toebrengen, zijn rupsen een onmisbaar onderdeel van het ecosysteem. Ze dienen namelijk als voedselbron voor talloze andere dieren, waaronder vogels, reptielen en andere insecten.

Vaak wordt vergeten dat rupsen uitgroeien in vlinders. Zij zijn onmisbaar in de natuur en spelen een essentiële rol bij het bevruchten van bloemen en het verspreiden van stuifmeel. Door nectar te verzamelen tijdens het vliegen van bloem naar bloem, dragen vlinders bij aan de voortplanting van plantensoorten. 

Sterke en gezonde planten

Met de juiste voeding en verzorging hebben ziekten en plagen veel minder kans. Een goede bodem zorgt voor sterke en weerbare planten. Gebruik daarom regelmatig AZ-Kalk voor een optimale zuurgraad van de bodem.

Bemest de tuin daarnaast minimaal twee keer om de wortelontwikkeling te stimuleren en voor voldoende voedingstoffen te zorgen. Dit verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen.

Rupsen bestrijden doe je met ECOstyle

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Bij ECOstyle geloven we dat niemand zo goed de natuurlijke balans van de planeet kan herstellen en ondersteunen, als de natuur zelf. Daarom werken we graag mét de natuur, niet ertegen. Zo kan zij optimaal haar werk doen in het groen om je heen. Doe je mee?

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.