thrips-damage-monstera-plant-1080

Schade door trips? Kom snel van dit beestje af!

Een van de meest gevreesde plagen onder plantenliefhebbers… Ja, we hebben het over de kleine, vliegende trips. Deze ben je het liefst zo snel mogelijk kwijt. Ze planten zich supersnel voort en zijn daarnaast lastig weg te krijgen. Trek op tijd aan de bel en schakel alle hulptroepen in. Tijd om aan de slag te gaan!

Bestel aaltjes tegen trips

Waar komt trips voor?

thrips-larvae-on-leaf-bug-insect-1080
Trips komt voornamelijk voor op kamerplanten. Trips houdt namelijk van warme temperaturen en lage luchtvochtigheid. Trips is daarom ook een erg gevreesde plaag in de kas. Tijdens de winter, als het te koud is, trekken de tripsen zich terug in de pot waarna ze vervolgens in de lente weer tevoorschijn komen. Het gevolg is een flinke invasie. Elke plant is eigenlijk wel gevoelig voor trips, maar planten met dikke bladeren happen ze minder graag in aangezien ze daar lastiger doorheen prikken.

Veelgestelde vragen over trips 🪳

trips-600px

Tripsen zijn hele kleine beestjes die vleugels hebben. Ze zijn vaak zwart, bruin, geel of transparant en zijn niet groter dan twee millimeter. Er zijn heel veel verschillende soorten tripsen, de volwassen trips herken je vaak aan de streep die dwars over zijn lichaam loopt. De larven hebben een gele of witte kleur. Ze zijn écht heel klein waardoor je ze maar lastig ziet. Twijfel je? Houd dan je vinger naast het puntje en kijk zo of je iets ziet bewegen.

Hoewel de tripsen vleugels hebben, zijn ze niet erg goed in vliegen. Ze maken handig gebruik van tocht of wind om zo op andere planten terecht te komen. Zo verspreiden ze zich als een lopend vuurtje. De tripsen kan wel voor zo’n 100 larven zorgen. Ze leggen hun eitjes in bladweefsel waarna de larven al na een paar dagen uitkomen. Hoe warmer, hoe sneller de larven vervolgens verpoppen tot tripsen.

Tripsen prikken gaatjes in de bladeren om zo voedingsstoffen op te zuigen. Hiermee laten ze grijze vlekken op het blad achter. Mede door deze grijze plekken is trips goed te herkennen, maar dan is het natuurlijk al te laat. Doordat de trips wondjes maakt kunnen ze zo een virus of ziekte op je plant overbrengen. Trips betekent niet gelijk het einde van je plant. Maar zorg dat de plaag binnen de perken blijft want anders kunnen de beestjes te veel schade aanbrengen. Je plant kan zo geen vocht en voedingsstoffen vasthouden waardoor hij het op den duur niet overleeft. Dat wil je niet op je geweten hebben!

Nou goed, we hopen natuurlijk dat je er op tijd bij bent. Dan is de kans op slagen veel groter. Het lastige aan trips is dat ze erg resistent zijn tegen veel chemische middeltjes. Gelukkig zijn wij daar sowieso geen fan van. Op deze manieren bestrijd je trips effectief:

  • Knip de meest aangetaste delen van de plant weg. Die bladeren, die gaan toch nooit meer mooi worden… Let wel op dat je de trips niet via je handen, kleding of schaar verder verspreidt. Ga voorzichtig te werk en maak je schaar regelmatig schoon met water of alcohol.
  • Je kan trips op een natuurlijke manier tegengaan. Dit doe je door middel van het inzetten van natuurlijke vijanden. Zet aaltjes in, deze microscopisch kleine wormpjes voeden zich met de larven van de tripsen die in de potgrond zitten. Roofwants zet je in tegen de volwassen insecten. Zet een combinatie van aaltjes en roofwants in voor het beste resultaat. Zo bestrijd je zowel de larven als de volwassen insecten.
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel, zoals Spruzit-R of Promanal-R. Spuit de plant onder met de nevel, het is een contactmiddel dus let goed op dat je alle plekken onderspuit. Doe dit ook goed aan de onderkant van bladeren aangezien de trips zich ook hier schuilhoudt.

Trips voorkomen is helaas lastig… Ze doen gewoon lekker waar ze zelf zin in hebben. Ze komen binnen via de wind, met je mee via kleding, huisdieren of met nieuwe planten. Check nieuwe plantjes daarom altijd uitvoerig op ongedierte en voorkom dat plantjes te veel op de tocht staan. Ook houdt trips van ruimtes met een lage luchtvochtigheid.

Zorg dus dat die lekker hoog is door je planten te benevelen met de plantenspuit, een luchtbevochtiger aan te schaffen of door schotels water op de verwarming te zetten. Een besmette plant gevonden? Balen! Hupsakee in quarantaine ermee en zo snel mogelijk behandelen, dan blijven je andere planten hopelijk gespaard.

hibiscus-verzorgen

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Bekijk tuinkalender

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.