Meststof generiek

Wat zijn protozoa? Alles over ProtoPlus® in onze meststoffen

Micro-organismen spelen een belangrijke rol in de organische kringloop. Ze breken organisch afval, zoals afgevallen bladeren en takken, af en zetten deze weer om tot voedingsstoffen voor planten. We vertellen je meer over het nut van deze organismen in de bodem én in onze meststoffen.

Shop alle meststoffen

Van blad tot compost

soil-bodem-worms

Alle meststoffen van ECOstyle zijn gebaseerd op de natuurlijke kringloop. Deze kringloop houdt in dat organisch plantmateriaal in de bodem door allerlei levende organismen stap-voor-stap wordt afgebroken tot voor de plant beschikbare voedingselementen.

Naast wormen en andere bodeminsecten zijn vooral micro-organismen zoals schimmels, gisten en bacteriën zeer belangrijk bij het afbreken van organisch materiaal. Ook protozoa spelen daar een belangrijke rol in. Maar wat zijn protozoa nu eigenlijk en wat doen ze in de bodem? Dat lees je hieronder.

Wat zijn protozoa?

Protozoa zijn eencellige micro-organismen die van nature in de bodem aanwezig zijn. Ze eten oude, inactieve, maar ook levende bacteriën in de bodem op. Deze bacteriën snoepen graag mee van de voedingsstoffen in de bodem.

Voedingsstoffen die in deze bacteriën zijn vastgelegd komen weer vrij doordat de protozoa ze opeten. Daarbij zijn de protozoa wel selectief. De bacteriën die ECOstyle toevoegt in haar meststoffen worden namelijk niet opgegeten door de protozoa.

Wat is ProtoPlus® in de ECOstyle meststoffen?

meststof-generiek-1
De unieke mix van protozoasoorten in ProtoPlus® zorgt ervoor dat de opgeslagen voedingsstoffen weer vrijkomen in de bodem. Hierdoor kunnen de planten dus meer van deze stoffen tot zich nemen. De meststof werkt sneller en beter met protozoa, waardoor er een  efficiëntere werking is. Daarnaast houden protozoa bacteriën bij lage temperaturen actief. Hierdoor werkt de meststof sneller in het voorjaar, namelijk al vanaf 5 °C.

De protozoa zijn een nuttige toevoeging en garandeert een betere omzetting van de meststof, een gezondere bodem en een diepgroen gazon, dat minder vatbaar is voor ziekten en plagen! Maar ook de planten in de border en groenten in de moestuin profiteren volop van deze unieke mix van protozoa (ProtoPlus®), waarop ECOstyle een patent heeft.

Organische meststof met een snellere werking

grond

De AZ-meststoffen van ECOstyle bestaan volledig uit organische materialen, ze bevatten geen voor het bodemleven schadelijke zouten! Omdat een actief bodemleven onwijs belangrijk is voor de tuin, voegen wij ook een mengsel van bodemleven toe aan onze organische meststoffen. De andere toegevoegde micro-organismen zorgen voor een gezonde en luchtige bodem en een rijk wortelstelsel.

Het unieke van de protozoa in ProtoPlus® is dat zij zich voeden met bacteriën die al in de bodem aanwezig zijn en niet met de bacteriën die in de ECOstyle meststoffen zitten. De protozoa eten zo de concurrenten van de ECOstyle bacteriën op, waardoor deze beter hun nuttige taken kunnen uitvoeren. Het resultaat van een gezonde bodem zie je duidelijk boven de grond terug: kleurrijke bloemen, een diepgroen gazon of een rijke oogst.

ridderspoor-met-bij

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Bekijk tuinkalender

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.