Aloë Vera verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴 Aloë Vera verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
Aloë Vera verzorgen

Aloë Vera verzorgen

De Aloë Vera is een prachtige kamerplant om in huis te halen, het fijne is: hij is nog makkelijk ook. Heb jij niet zulke groene vingers? Dan is dit de ideale plant voor jou!

Plantenbieb A-Z

Aloë Vera

De Aloë Vera is een plant met vele geneeskrachtige eigenschappen en geeft daarnaast een prachtige toevoeging aan je interieur. De succulente plant staat bekend om zijn dikke bladeren vol gel, die heel wat gezondheidsvoordelen bieden. Naast het decoratieve aspect is het belangrijk om te weten hoe je goed voor je Aloë Vera kunt zorgen. We vertellen je graag meer over het verzorgen van de Aloë Vera, van de ideale standplaats tot het verpotten en stekken ervan.

De Aloë Vera in het kort

Water geven

1x per 2 weken

Standplaats

Veel zonlicht

Verpotten

Om de 2 - 3 jaar

Stekken

Ja, via bladstek of nieuwe uitlopers

Giftig

Nee

Luchtzuiverend

Medium

Alles over de aloë vera 🪴

Oorsprong

De oorsprong van Aloë Vera voert ons terug naar de oudheid. De succulente plant heeft zijn wortels in de warme klimaten van Afrika en Arabische schiereilanden. De oude Egyptenaren beschouwden Aloë Vera als een 'plant van onsterfelijkheid' en gebruikten de gel uit de bladeren voor huidverzorging en helende doeleinden. 

Water geven

De Aloë Vera is een succulente plant die water opslaat in zijn dikke bladeren. Daarom is het belangrijk om de grond tussen de gietbeurten volledig te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en schade aan de plant. Als algemene richtlijn moet je je Aloë Vera ongeveer eens in de 2-3 weken water geven, maar dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de temperatuur en hoeveelheid licht. In de winter hoef je de plant minder water te geven dan in de zomer.

Licht en standplaats

De Aloë Vera groeit het beste in lichte ruimtes. Plaats je plant bij voorkeur in de buurt van een raam op het oosten, westen of zuiden, waar hij voldoende zonlicht ontvangt. De Aloë Vera kan ook overleven in de schaduw. Vermijd direct zonlicht, dit kan de bladeren laten verbranden. Deze kleuren in dit geval rood. Over het algemeen is het een erg makkelijke plant qua standplaats. 

Voeding geven

De Aloë Vera heeft geen sterke voedingsbehoeften, maar af en toe voeden helpt bij een gezonde groei. Ook is de plant minder gevoelig voor ziekten en problemen wanneer deze voldoende voeding krijgt. Gebruik een organische plantenvoeding speciaal voor  cactussen en vetplanten, zoals PrikVoer. Het is beter om te weinig te voeden dan te veel, omdat overbemesting de plant kan beschadigen. Voer je Aloë Vera tijdens het groeiseizoen, in de winter hoef je niet te voeden.

Verpotten

Jonge Aloe Vera planten hebben om de 2-3 jaar een nieuwe pot nodig, terwijl volwassen planten om de 3-4 jaar kunnen worden verpot. Kies een pot die iets groter is dan de vorige, met voldoende gaten onderin zodat overtollig water kan weglopen. Gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld een GroeiGrond Kamerplanten met wat extra zand er doorheen gemengd voor voldoende luchtigheid.

Ziektes

Over het algemeen is de Aloë Vera een vrij sterke plant, maar soms kunnen er toch problemen opduiken. Overmatig water geven kan wortelrot veroorzaken. Let ook op bladluizen en wolluizen, die kunnen soms optreden. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voedingsstoffen te geven.

Stekken

Het vermeerderen van Aloë Vera kan worden gedaan door middel van stekken. Kies een gezonde, volgroeide bladsteel aan de basis van de plant en snijd deze voorzichtig af met een scherp mes. Laat de snijwond enkele dagen drogen zodat er een korstje op vormt. Plaats vervolgens het afgesneden uiteinde in een pot met goed doorlatende potgrond en zet het op een warme en heldere plaats. Na verloop van tijd zal de stek wortels ontwikkelen en uitgroeien tot een nieuwe plant.

Ook groeien volwassen planten babyplantjes aan de aanzet van de plant. Deze kun je lossnijden en in een nieuwe pot zetten.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.