Jouw planten voeden? Dit moet je weten over plantenvoeding

Kamerplanten voeden? Moet je doen! Het is een taak dat niet per sé hoog op de prioriteitenlijst staat. Snappen we, maar geloof ons! Het bijvoeden van planten werpt snel zijn vruchten af. Je wordt snel verwelkomt door de meest groene bladeren en kleurrijke bloemen.
PlantKracht sticks 3

Jouw planten verdienen

het langste leven

Wat is plantenvoeding?

Plantenvoeding, is zoals de naam al doet suggereren, voeding voor je plant. Er zijn veel verschillende soorten plantenvoeding verkrijgbaar in verschillende soorten. Denk dan aan vloeibare voeding, sticks of korrels. Net zoals mensen, hebben plantjes voeding nodig om te groeien. Hoewel vaak wordt gedacht dat een plant alleen water nodig heeft is niets minder waar.

Een plant heeft naast water ook zuurstof, zonlicht en voeding nodig om het naar zijn zin te hebben. Er zijn heel veel verschillende soorten voeding op te markt, aangezien iedere plant een eigen voorkeur heeft qua menu. Één ding hebben alle plantenvoedingen in ieder geval met elkaar gemeen: ze zitten vol verschillende voedingsstoffen. Denk hierbij aan stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Deze stoffen zijn nodig om de gezondheid van jouw plant op pijl te houden. 

Spring snel naar:

 1. Waar bestaat plantenvoeding uit?
 2. Wat doet plantenvoeding?
 3. Wanneer moet ik mijn planten voeden?
 4. Op welke manieren kan ik mijn planten voeden?
 5. Terras- en balkonplanten voeden
 6. Kamerplanten voeden
 7. Potgrond gebruiken in huis en tuin

Waar bestaat plantenvoeding uit?

DSC04459

Oké, we weten nu dus wat plantenvoeding is en welke stoffen belangrijk zijn… Maar wat doen deze voedingsstoffen dan precies?

 • Stikstof (N):bevordert de groei van stengels en blad.
 • Fosfor (P):zorgt voor de wortelontwikkeling en energie.
 • Kalium (K):bevordert de sapstroom door de hele plant en zorgt voor stevigheid.
 • Magnesium (Mg): zorgt voor aanmaak van bladgroen en zet licht om in energie.

Naast deze vier belangrijke voedingsstoffen is plantvoeding vaak ook opgebouwd uit andere voedingsstoffen. Denk aan calcium en zink, maar ook aan andere natuurlijke grondstoffen, zoals zeewieren en algen. Voeding wordt zo makkelijker opgenomen. Zo krijgen je plantjes een uitgebalanceerd menu voorgeschoteld waar ze lekker op kunnen teren.

Maar planten hebben toch alleen maar water nodig?

Niets is minder waar! Net als mensen hebben planten voeding nodig om te groeien.

Planten voeden

Wat doet plantenvoeding?

Plantenvoeding is dus echt een must. Je planten lijden zo geen honger, als bedankje belonen ze jou met een rijke bloei, groene bladeren en goede weerstand tegen ziektes en plagen. Maar wist je dat planten nog meer voor je terug doen?

We nemen je even mee terug naar die ene biologieles uit de brugklas… Herinner jij je het woord fotosynthese nog? Voor fotosynthese zijn drie elementen nodig: water, licht en koolstofdioxide. Dit zijn de drie basiselementen om fotosynthese plaats te laten vinden. Een plant zet deze drie elementen om in zuurstof en suikers. En daar maken wij en de rest van de natuur dankbaar gebruik van.

Om dit proces succesvol te herhalen, heeft een plant wel voldoende voedingsstoffen en gezonde wortels nodig. En hoe zorg je hiervoor? Juist, met voldoende voedingsstoffen. De cirkel is rond!

In de natuur worden planten voorzien van voeding door afvallende bladeren die als compost dienen. Maar aangezien jouw potplanten niet in de eindeloze bodem staan, is het nodig dit toe te voegen aan de potgrond. Elke voedingsstof die toegevoegd is aan plantenvoeding heeft een ander doel: voor het ontwikkelen van bloemen, voor het opvangen van zonlicht of een stevige stam. Voeding is dus hartstikke nodig om fotosynthese plaats te laten vinden.

Wanneer moet ik mijn planten voeden?

Voeding geef je tijdens de groeiperiode van een plant. Op dit moment heeft de plant ook daadwerkelijk voedingsstoffen nodig om te groeien. In de winter is een plant als het ware in winterslaap door het gebrek aan zonlicht, daarom nemen de wortels minder water en voeding op.

De groeiperiode van planten loopt van maart tot oktober. Vaak is één keer per week meer dan voldoende. Maar houd hiervoor vooral de aanbevelingen op de verpakking aan. 

Op welke manieren kan ik mijn planten voeden?

Er zit minder grond in potten en bakken, daarom raakt de grond van potplanten sneller uitgeput. Hoogst tijd om jouw planten dus bij te voeden. Universele plantenvoeding voor groene of bloeiende planten is geschikt voor alle planten, binnen of buiten.

Toch zijn sommige planten kieskeurige eters. Denk maar eens aan orchidee, mediterrane plant of zelfs de cactus! Iedereen heeft zo zijn voorkeur, wie geeft ze ook ongelijk? Daarom zijn er speciale voedingen gemaakt om aan deze wensen te voldoen.

Daarnaast hebben we voeding in verschillende vormen:

 • Vloeibare voeding: door aan het gietwater toe te voegen.
 • Voedingskorrels: door de korrels op de potgrond uit te strooien.
 • Voedingssticks: door een voedingsstick in de potgrond te stoppen.

Terras- en balkonplanten voeding

Uitbundig bloeiende of groene planten op het terras of balkon? Geef ze organische voeding en geniet de hele zomer lang van jouw planten. Ook voor deze planten kun je kiezen uit bovenstaande varianten.

Terras- en balkonplanten voeding

voedingssticks

Uitbundig bloeiende of groene planten op het terras of balkon? Geef ze organische voeding en geniet de hele zomer lang van jouw planten. Ook voor deze planten kun je kiezen uit bovenstaande varianten.

Kamerplanten voeding

GroenVoer2
Kamerplanten toveren jouw huis binnen een mum van tijd om in een groene oase. Maar houd wel in gedachten dat jouw kamerplanten wel erg ver bij hun roots vandaan zijn. Hier schijnt niet dagelijks het zonnetje op hun blad en is er geen lopend buffet aan voedingsstoffen voor ze beschikbaar. Leg jouw kamerplant daarom in de watten door ze in het groeiseizoen wat bij te voeden. Geef je jouw kamerplanten voeding? Dan voelen ze zich snel weer zo fris als een hoentje.

Potgrond gebruiken in huis en tuin?

GroeiGrond kamerplanten 4

Jouw potplanten hebben straks weer genoeg te eten, maar een veilige haven staat ook hoog op hun prioriteitenlijstje. Daarvoor gebruik je natuurlijk de beste potgrond! De grote zakken vol met grond of aarde ken jij vast wel uit het tuincentrum. Maar weet jij eigenlijk waar je op moet letten en wat het verschil is? We geven antwoord op al je vragen over het gebruiken van potgrond! Want ook daar zit verschil in!

Voed je planten met natuurlijke voeding

Direct aan de slag met je potplanten

StekPoeder
StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 5.29

PlantKracht Korrels
PlantKracht Korrels

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 4.29

PlantKracht Voedingssticks
PlantKracht Voedingssticks

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 4.29

GroenVoer
GroenVoer

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan doet je groene ...

€ 6.49

GroeiGrond Kamerplanten
GroeiGrond Kamerplanten

Sterke kamerplanten? Daarvoor hebben planten een goede ...

vanaf € 5.99

OrchideeVoer
OrchideeVoer

Geef jij je rijkbloeiende orchideeën geen voeding? Grote ...

€ 6.99

MediterraanVoer
MediterraanVoer

Geef jij je planten die graag in het zonnetje staan geen ...

€ 6.99

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.