Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad | ECOstyle Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad | ECOstyle

Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

 • , door Isabelle van Geenen
Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

Balkons zijn vaak kleine buitenruimtes in de stedelijke omgeving. Ze bieden een kostbare buitenruimte waar we kunnen ontspannen, genieten van frisse lucht en een beetje groen kunnen toevoegen aan de leefomgeving. Maar ook kan je op deze manier toch een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Het kiezen van de juiste planten voor je balkon kan soms wel uitdagend zijn, gezien de beperkte ruimte en specifieke omgevingsfactoren. Laten we eens kijken naar wat balkonplanten zijn en welke planten ideale balkonplanten zijn.


Wat zijn balkonplanten?

Balkonplanten zijn planten die het in het bijzonder erg goed doen in potten, bakken of hangende manden op een balkon of terras. Niet elke plant is daar namelijk van gediend en staat liever met beide benen op de grond... Kies daarom altijd speciale planten die goed tegen de specifieke omstandigheden van een balkon kunnen, zoals beperkte ruimte, wind en zon.

Waar moet je op letten bij het kiezen van balkonplanten?

 • Licht: De hoeveelheid zonlicht die je balkon ontvangt, is een belangrijke factor bij het kiezen van planten. Sommige planten groeien beter in de volle zon, terwijl andere de voorkeur geven aan schaduwrijke plekken.
 • Ruimte: Aangezien balkons meestal beperkte ruimte hebben, is het belangrijk om planten te kiezen die niet te groot worden en goed groeien in potten of bakken.
 • Wind: Balkons kunnen behoorlijk winderig zijn, vooral als ze zich op hogere verdiepingen bevinden. Kies daarom planten die goed tegen wind kunnen.
 • Water: Sommige planten hebben regelmatig water nodig, terwijl andere juist goed tegen droogte kunnen. Kies liever voor planten die goed tegen droogte kunnen, in de zomer drogen potten en bakken namelijk ontzettend snel uit. Daar valt haast geen water tegenaan te geven. 

Top 5 balkonplanten

 • Petunia's: Deze kleurrijke en veelzijdige bloemen doen het onwijs goed in potten en hangmanden. Ze zijn bestand tegen volle zon en bloeien de hele zomer door, waardoor ze een populaire keuze zijn voor veel balkons.
 • Lavendel: Met zijn heerlijke geur en prachtige paarse bloemen voegt lavendel rust en charme toe aan je balkon. De plant doet het goed in zonnige en droge omstandigheden, waardoor het perfect is voor balkons.
 • Viooltjes: Deze schattige bloemen zijn ideaal voor balkons dankzij hun compacte formaat en kleurrijke bloemen. Viooltjes doen het goed in zowel zon als schaduw, waardoor ze geschikt zijn voor veel verschillende balkons.
 • Kruiden: Kruiden zijn niet alleen praktisch voor koken, maar ze voegen ook groen toe aan je balkon en de bloemen trekken vaak bijen en vlinders aan. Ga bijvoorbeeld voor tijm, basilicum of salie. Deze kruiden doen het onwijs goed in potten en hebben veel zon nodig. 
 • Geraniums: Geraniums zijn echte klassiekers als het gaat om balkonplanten. Ze staan bekend om hun levendige bloemen en langdurige bloei. De planten zijn bestand tegen zowel volle zon als lichte schaduw en groeien onwijs goed in potten en hangmanden.
Het kiezen van de juiste balkonplanten kan je buitenruimte transformeren in een groene oase waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur, zelfs in de stad. Met aandacht voor licht, ruimte, wind en water kun je gemakkelijk een prachtig balkontuin creëren om van te genieten. Veel succes!

Toe aan nog meer groene content?

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

 • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.