Bamboe snoeien: zo ga je aan de slag 🎋 | ECOstyle
Isabelle van ECOstyle08/10/2024

Bamboe is de ultieme sfeermaker in de tuin. Hij groeit razendsnel, heeft een frisse groene kleur en zorgt meteen voor dat vakantiegevoel. Maar… als je ‘m niet in de gaten houdt, kan deze krachtpatser binnen no-time de hele tuin overnemen. Snoeien is dus de sleutel tot een mooie bamboeplant in de tuin. In deze blog vertellen we hoe je bamboe succesvol kunt snoeien.


Waarom bamboe snoeien?

Bamboe kan onwijs snel groeien en super hoog worden. Daarom is bamboe snoeien belangrijk om ‘m in vorm te houden, te voorkomen dat hij gaat woekeren én om z’n frisse uitstraling te behouden. Het is geen moeilijke klus, maar wel eentje die wat aandacht verdient. Door regelmatig te snoeien, blijft je bamboe mooi vol, gezond én op de plek waar jij ‘m wilt hebben.

Wanneer snoeien?

De meeste soorten groeien het hardst in het voorjaar en de zomer, dus dat is ook de beste tijd om te snoeien. Begin met snoeien zodra de nieuwe scheuten zijn uitgegroeid, meestal rond juni of juli.

In de herfst en winter moet je de snoeischaar echt even laten liggen. Dan is de plant bezig met rusten en herstellen. Snoeien in deze periode kan de plant kwetsbaar maken voor vorst en ziektes.

Hoe snoei je bamboe?

Oké, tijd om de mouwen op te stropen! Bamboe snoeien hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Volg gewoon deze stappen:

  1. Kies het juiste gereedschap: Gebruik een scherpe snoeischaar of takkenschaar. Voor de dikkere stengels kun je een kleine handzaag gebruiken. Schoon en scherp gereedschap zorgt voor een gladde snede en voorkomt beschadiging.

  2. Begin met het uitdunnen: Verwijder eerst de oude, zwakke of beschadigde stengels (die donkere, houtige takken). Knip deze bij de basis weg. Dit geeft ruimte aan nieuwe, frisse stengels en zorgt voor een luchtigere structuur.

  3. Knip de stengels op de gewenste hoogte: Bepaal hoe hoog je je bamboe wilt hebben en knip de stengels recht boven een knoop (dat dikkere stukje op de stengel) af. Zo voorkom je rafelige uiteinden en blijft de plant er netjes uitzien.

  4. Houd de vorm bij: Wil je dat je bamboe strak blijft, zoals bij een haag? Dan kun je tussendoor wat vaker snoeien om de vorm te behouden. Voor losse, sierlijke bamboes kun je het wat rustiger aan doen.

Tips voor succesvol snoeien

  • Verwijder niet meer dan een derde van de stengels per snoeibeurt. Zo voorkom je dat de plant teveel stress krijgt.
  • Snijd je dikke, houtige stengels weg? Gebruik dan een wondafdekmiddel om het snijvlak af te dichten en de plant te beschermen tegen ziektes.
  • Sommige bamboesoorten woekeren sterk (zoals de Phyllostachys), terwijl anderen (zoals Fargesia) keurig op hun plek blijven. Ken je plant, dan snoei je veel gerichter!

    Wat als bamboe toch te hard groeit?

    Is je bamboe niet meer te remmen? Geen paniek! Bamboe kan flink teruggesnoeid worden, zelfs tot de grond als dat nodig is. Hij komt gewoon weer terug, sterker dan ooit. Verwijder zoveel mogelijk oude stengels en geef de plant in het voorjaar wat organische mest om de groei te stimuleren.

    En in de winter?

    Tijdens de winterperiode laat je bamboe het beste met rust. Snoeiwonden genezen langzamer als het koud is, wat de kans op ziektes vergroot. In plaats daarvan kun je nu het oude blad en afgevallen takjes rondom de plant weghalen. Dit helpt om ongedierte en schimmels te voorkomen en zorgt dat je bamboe er strak bij blijft staan.

    Bamboe verzorgen na snoeien

    Na een snoeibeurt is het belangrijk dat je bamboe er snel weer bovenop komt. Dit doe je door de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om de organische meststof Siergras & Bamboe-AZ te gebruiken. Deze meststof zorgt voor sterke planten en wortels, zo ben je verzekerd van een snel herstel na het snoeien.

    Bestel mest voor bamboe


    Toe aan nog meer groene content?

    • Berk snoeien: zo houd je deze boom gezond en sierlijk

      Berk snoeien: zo houd je deze boom gezond en sierlijk

      Lees meer 

    • Bamboe snoeien: zo houd je deze groene gigant in bedwang

      Bamboe snoeien: zo houd je deze groene gigant in bedwang

      Lees meer 

    • Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!

      Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!

      Lees meer 

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.