BeeGrateful zet zich in voor bijen in de stad | ECOstyle BeeGrateful zet zich in voor bijen in de stad | ECOstyle
Help bijen in de stad: Zoe en Florence van BeeGrateful maken zich hard

Help bijen in de stad: Zoe en Florence van BeeGrateful maken zich hard

Isabelle van Geenen24/08/2023

Op dit moment zijn maar liefst 55% van de wilde bijensoorten, essentiële bestuivers, met uitsterven bedreigd in Nederland. Dit vormt een zorgwekkende situatie, gezien maar liefst 75% van onze gewassen en 85% van onze wilde planten afhankelijk zijn van deze cruciale bestuiving. Daarnaast heerst er nog een enorm gebrek aan bewustwording in onze samenleving over het belang van de biodiversiteit. Momenteel weet namelijk één op de drie Nederlanders niet eens het verschil tussen een honingbij en een wilde bij. Tijd voor verandering dus. Zoe van Helvoirt vertelt over het opzetten van BeeGrateful samen met Florence van Haastrecht tijdens haar studie.


De start van BeeGrateful

In 2020 sloten wij ons aan bij het studentenplatform Enactus. Enactus is een internationaal samenwerkingsverband tussen studenten, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Het doel is om studenten zich te laten ontwikkelen tot ondernemende en maatschappelijk verantwoorde leiders. Tijdens onze tijd bij Enactus leerden we meer over bestuivers en het belang van bestuivers voor onze biodiversiteit. Samen met zeven (internationale) medestudenten maakten we ons dan ook hard om het drastische probleem van afnemende bestuiver(s)populaties tegen te gaan. Hoe meer we leerden over dit probleem, hoe meer we de urgentie voelden om hier ook daadwerkelijk iets voor te doen. Daarom startten we in 2022 onze start-up BeeGrateful, met als missie: ‘Het vergroten van de biodiversiteit in verstedelijkt gebied op een creatieve en inspirerende manier”.

We ontwikkelen Innovatieve producten

Dit doen we met verschillende producten, zoals onze innovatieve Streetlight Bee&Bee, de Lantern Planter en onze Mini Bee&Bee.

 • De Streetlight Bee&Bee is een wetenschappelijk onderbouwd bijenhotel die om lantaarnpalen kan worden opgehangen.
 • De Lantern Planter is een plantenbak gemaakt van 100% gerecycled materiaal welke gevuld is met inheemse planten.
 • De Mini Bee&Bee is een klein bijenhotel welke je makkelijk in je eigen tuin of balkon kan ophangen!

Door onze Streetlight Bee&Bee en Lantern Planter in openbare ruimtes te plaatsen, willen we zichtbaar impact maken en groene verbindingen creëren in verstedelijkt gebied voor bestuivers.

Innovatieve producten bijen

Een fijne plek voor bij en mens

Door met openbare ruimtes te werken, willen we naast het terugbrengen van de wilde bij in onze leefomgeving ook veel mensen op een inspirerende manier bereiken en bewustwording over dit maatschappelijke probleem vergroten. Dit doen we daarbij ook middels ons educatieve platform ‘Tijd voor Biodiversiteit’ en het geven van bij-vriendelijke lezingen en workshops. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer men zich bewust is van het belang van biodiversiteit, uit intrinsieke motivatie ook beter voor de wereld zal gaan zorgen. Zo worden er steeds meer tegels gewipt en gekozen voor inheemse planten. Met als doel om vergrijzing om te zetten naar vergroening.

En dit is nog maar het begin

Sinds de start van BeeGrateful in 2022 hebben we de Streetlight Bee&Bee op de markt kunnen zetten en deze al in verschillende gemeentes mogen implementeren zoals in Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal, Hendrik-Ido-Ambacht en Wageningen. Daarnaast hebben we ook mee mogen helpen bij het vergroenen van dakterrassen door hier inheemse zaadjes in te zaaien en Mini Bee&Bees op te hangen. Voor onze initiatieven hebben we ook al erkenning gekregen, waarbij we een Studenten Ondernemingsprijs en De Gouden Zwaluw voor ‘Natuur in de Straat’ in ontvangst hebben mogen nemen, welke werd uitgereikt door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Bee Grafefull bijenhotel

Een unieke samenwerking

ECOstyle streeft ernaar de wereld in een zo mooi mogelijke staat door te geven aan de volgende generaties. Bijen zijn daarin natuurlijk een onmisbare schakel. Daarom hebben BeeGrateful en ECOstyle de handen in een geslagen en zijn wij een mooie samenwerking aangegaan. Neem zeker een kijkje op de website van BeeGrateful om te zien met wat voor belangrijke projecten zij bezig zijn en natuurlijk om nog meer te leren over de wilde bijen in Nederland.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift