Beukenhaag snoeien? Ga aan de slag met deze tips | ECOstyle Beukenhaag snoeien? Ga aan de slag met deze tips | ECOstyle
Isabelle van Geenen20/02/2023

Wil je dat je beukenhaag een mooie vorm behoudt? Dan is het belangrijk deze twee keer per jaar te snoeien. Zo blijft je haag mooi groen en dicht. Je zorgt zo dus voor voldoende privacy in de tuin. Ben je benieuwd hoe je de beukenhaag snoeit, wanneer je dit het best doet en wat je daarvoor nodig hebt? We vertellen het in deze blog!


Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Voordat we beginnen is het belangrijk om goed voor ogen te hebben welke plant je hebt. De beukenhaag is namelijk niet hetzelfde als de haagbeuk. Het grote verschil zit ‘m in het behouden of verliezen van de bladeren in de winter. De beukenhaag behoudt z’n bladeren, de haagbeuk niet of nauwelijks. Dit maakt het snoeien van de haagbeuk ook anders. Daarnaast kun je het verschil ook zien aan de bladeren. De bladeren van een beukenhaag zijn glad en glanzend, het blad van de haagbeuk is meer generfd en ruwer.

snoeien beukenhaag

Benodigdheden voor beukenhaag snoeien

Voor het snoeien van je beukenhaag is het belangrijk om wat zaken op orde te hebben voordat we beginnen. Voor het snoeien heb je namelijk wat gereedschap nodig. Is je beukenhaag niet zo groot? Snoei ‘m dan met een heggenschaar. Je kan een elektrische heggenschaar gebruiken als je beukenhaag aan de grotere kant is. Zorg voordat je begint dat je gereedschap goed schoon en scherp is, zo maak je nette snoeiwonden en verspreid je geen bacteriën.

Wanneer beukenhaag snoeien?

Het snoeien van de beukenhaag begint al vanaf het moment dat je de haag aanplant. Je topt de punten dan op gelijke hoogte. Zo vergroot je niet alleen de kans dat de beuk aanslaat, ook vertakt de haag zo sneller. Hierdoor groeit hij mooi dicht waardoor de haag voldoende privacy geeft.

Snoei de beukenhaag twee keer per jaar voordat hij de gewenste hoogte bereikt heeft. Anders zal deze wel hoog worden, maar niet voldoende dicht. Snoei de beukenhaag twee keer per jaar tussen juni en oktober. Knip nooit met warme temperaturen of sterke zon. Dan verbrandt de haag makkelijk. 

Hoe beukenhaag snoeien?

Hoe snoei je een beukenhaag? Het best doe je dit op een bewolkte dag. Zo loop je minder risico dat het blad aan de binnenkant van de haag verbrandt. Deze bladeren zijn namelijk maar weinig zonlicht gewend. Wil je meer dan twee keer per jaar snoeien? Dat kan! Je beukenhaag zal dan sneller dichtgroeien.

Besproei de beukenhaag met water voordat je gaat beginnen. Zo beschadig je de beuk minder en gaat je snoeischaar ook nog eens langer mee.

Het is nu tijd om te gaan snoeien! Knip de beukenhaag op gevoel; dit houdt in dat je tijdens het snoeien goed kijkt of je de zijkant en bovenkant goed recht knipt. Op het blote oog dus. Snoei altijd van onderaf naar boven toe. De takken vallen dan makkelijk op de grond.

Vind je het niet prettig om op gevoel te snoeien? Je kunt eventueel een touwtje spannen en zo in mooie rechte lijnen knippen. Knip de bovenkant van de beukenhaag smaller dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de hele haag voldoende zonlicht opvangt en er geen gaten in de haag ontstaan.

haag bemesten

Beukenhaag verzorgen

Na het snoeien van de beukenhaag, is het belangrijk dat deze er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je beukenhaag te bemesten. Het is aan te raden om Hagen-AZ te gebruiken. Deze meststof zorgt voor sterke wortels, zo ben je verzekert van een snel herstel na het snoeien.

Bestel mest voor beukenhaag

Heb je de smaak te pakken en wil je ook aan de slag met de rest van je tuin? Check dan zeker ook onze andere blogs voor het snoeien van je planten, struiken en bomen. Veel succes!


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift