Blauwe regen snoeien - Tips en advies | ECOstyle 🌱 Blauwe regen snoeien - Tips en advies | ECOstyle 🌱
Isabelle van Geenen14/08/2023

De blauwe regen oftewel Wisteria is een prachtige en betoverende toevoeging aan elke tuin. De klimplant staat bekend om zijn weelderige bloemen en sierlijke groeiwijze. Met zijn hangende trossen van geurige bloemen in de tinten blauw, paars en wit, kan de blauwe regen een echte eyecatcher zijn. Om deze plant optimaal te laten groeien is het belangrijk om regelmatig te snoeien. In dit blog bespreken we enkele nuttige tips voor het snoeien van de blauwe regen.


Waarom blauwe regen snoeien?

Het snoeien van blauwe regen heeft een aantal praktische voordelen. Door regelmatig te snoeien, kun je de groei van de plant beheersen. Wat resulteert in een betere bloei en mooie groeiwijze. Bovendien kan snoeien helpen om de plant in toom te houden en te voorkomen hij alle kanten op gaat groeien.

Wanneer blauwe regen snoeien?

Het juiste moment om blauwe regen te snoeien is essentieel. Over het algemeen wordt blauwe regen twee keer per jaar gesnoeid: een keer in de zomer, na de eerste bloei, en nogmaals in de winter, wanneer de plant in rust is.

Zomersnoei: na de eerste bloei

Na de prachtige bloei in het voorjaar is het tijd om de plant te snoeien. Meestal doe je dit rond augustus. Verwijder de uitgebloeide bloemtrossen om de energie van de plant niet te verspillen aan het vormen van zaden. Snoei lange scheuten die zich na de bloei ontwikkeld hebben weg tot 15 centimeter van de hoofdtak. Dit zal de plant aanmoedigen om nieuwe bloemknoppen voor het volgende jaar te ontwikkelen.

Wintersnoei: tijdens de rustperiode

Tijdens de late herfst of winter, wanneer de blauwe regen in rust is en zijn bladeren heeft verloren, is het tijd om de plant verder te snoeien. Meestal is dit tussen november en februari, let erop dat het niet vriest. Knip overtollige takken en dunne groei weg om een goede structuur te behouden en licht en lucht door de plant te laten stromen. Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij hij te groot wordt voor je tuin.

wisteria snoeien

Hoe blauwe regen snoeien?

Het snoeien van blauwe regen vereist wat aandacht om ervoor te zorgen dat je de plant niet beschadigt

 1. Verwijder dode en zieke takken: Begin met het verwijderen van eventuele dode, beschadigde of zieke takken. Dit zal de algehele gezondheid van de plant bevorderen.
 2. Snoei lange zijscheuten: Knip lange zijtakken terug tot ongeveer 15-30 cm vanaf de hoofdstam. Dit zal de plant helpen om een sterke structuur te behouden en een goede bloei te stimuleren.
 3. Trim de hoofdtakken: Als de blauwe regen te uitbundig groeit, kun je de hoofdtakken snoeien om de plant beter te beheersen. Snoei deze takken terug tot een gewenste lengte, maar zorg ervoor dat je niet te veel weghaalt, omdat dit de bloei kan belemmeren.
 4. Breng structuur in de plant: De plant kan soms erg uitbundig groeien, zorg dat je licht en lucht in de plant brengt zodat de plant mooi en gezond kan groeien. Begin bovenin en werk zo naar onder toe, dat werkt het prettigst.

Tips voor succesvol snoeien

Door de tijd te nemen om je blauwe regen op de juiste manier te snoeien, kun je een gezonde, bloeiende plant creëren die jarenlang genot biedt. Hieronder een aantal tips:

 • Gebruik scherpe en schone snoeischaren om een nette snede te maken en infecties te voorkomen.
 • Vermijd te veel snoeien, omdat dit de bloei kan verminderen.
 • Snoei het liefst schuin zodat er geen water op de wond kan blijven staan.
 • Train jonge scheuten om de gewenste vorm aan te nemen, bijvoorbeeld door ze te begeleiden of vast te binden.
 • Ga je grote snoeiwonden maken, bijvoorbeeld aan de hoofdtak? Gebruik dan snoeibalsem zodat de wonden snel kan afdichten en er geen ziektes in de wond kunnen komen.
klimplanten bemesten

Blauwe regen bemesten na het snoeien

Na het zorgvuldig snoeien van je blauwe regen, is het essentieel om ook aandacht te besteden aan het bemesten van de plant. Bemesting speelt een cruciale rol bij het bevorderen van gezonde groei en snel herstel. Kies een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium, zoals Klimplanten-AZ. Deze meststof is perfect afgestemd op de wensen van de blauwe regen. Deze meststof zal de blauwe regen voorzien van de benodigde energie om nieuwe groei en bloemknoppen te ontwikkelen, waardoor je snel weer kan genieten van deze prachtige bloeiende plant.

Bestel mest voor blauwe regen

Dit zijn ze, onze tips om je blauwe regen op de juiste manier te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift