Bloembollen lasagne maken doe je zo | ECOstyle šŸŒ· Bloembollen lasagne maken doe je zo | ECOstyle šŸŒ·
DIY: Zo maak je een bloembollen lasagne

DIY: Zo maak je een bloembollen lasagne

Isabelle van Geenen18/10/2023

Het voorjaar is een betoverend seizoen waarin de natuur ontwaakt uit haar winterse rust. Een van de meest opwindende manieren om dit seizoen te verwelkomen, is door bloembollen te planten en te genieten van een explosie van kleur in je tuin. Een populaire en creatieve manier om bloembollen te planten is door middel van een zogenaamde "bloembollen lasagne." In dit blogartikel ontdek je wat een bloembollen lasagne is, hoe je het kunt maken en welke bloembollen je kunt gebruiken om je tuin te transformeren tot een kleurrijk voorjaarsspektakel.


Wat is een bloembollen lasagne?

Bloembollen lasagne is een techniek waarbij je verschillende soorten bloembollen in lagen plant in ƩƩn bloempot. Het idee achter deze techniek is om een langdurige en kleurrijke bloei te creƫren, aangezien verschillende bloembollen op verschillende tijdstippen in het voorjaar bloeien. Dit zorgt voor een opeenvolging van prachtige kleuren en vormen in je tuin gedurende meerdere weken op een beperkt stukje.

Benodigdheden voor bloembollen lasagne

Het maken van bloembollen lasagne is eenvoudig en leuk. Hieronder geven we je een handig stappenplan. Voordat je begint heb je natuurlijk een aantal benodigdheden nodig. Zorg dat je dit in huis hebt:

 1. Een grote (terracotta) bloempot
 2. Verschillende soorten biologische bloembollen (bijv. tulpen, narcissen, krokussen of hyacinten)
 3. Turfvrije potgrond en eventueel hydrokorrels
 4. Schep

Bloembollen lasagne maken

bloembollen lasagne planten

Heb je alle spullen in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan:

 1. Kies een geschikte pot uit voor je bloembollen lasagne. Kies een pot met genoeg drainage, zoals een terracotta pot.
 2. Wil je extra drainage, dan kun je beginnen met een laag hydrokorrels. Begin daarna met een laag aarde. De onderste laag bloembollen zijn laat bloeiende bloembollen, denk aan tulpen. Bedek ze met een laagje potgrond.
 3. Vervolg met de middelste laag bloembollen, dit zijn de middel-vroeg bloeiende soorten zoals narcissen. Plant deze bollen bovenop de tulpenbollen en bedek ze opnieuw met een laagje potgrond.
 4. Herhaal dit proces met de vroegbloeiende bloembollen, zoals krokussen. Zorg ervoor dat elke laag bloembollen bedekt is met potgrond.
 5. Geef je bloembollen lasagne water om de grond te settelen en zet op een plek waar ze voldoende zonlicht krijgen.

Hieronder vind je een handig how-to filmpje:

Welke bloembollen kan je gebruiken?

Het leuke van bloembollen lasagne is dat je verschillende soorten bloembollen kunt combineren om een opeenvolging van bloeiende pracht te creƫren. Hier zijn enkele suggesties voor bloembollen die goed samenwerken in een bloembollen lasagne:

 1. Tulpen: Tulpen zijn een van de meest geliefde voorjaarsbloeiers en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen.
 2. Narcissen: Narcissen brengen helder geel en wit in je tuin en zijn prachtig wanneer ze na de krokussen verschijnen.
 3. Krokussen: Krokussen komen al heel vroeg in het voorjaar tevoorschijn en zorgen voor levendige kleuren als het buiten nog kaal is.
 4. Hyacinten: Hyacinten bieden een heerlijke geur en komen in diverse tinten.
bloembollen soorten

Door een combinatie van deze bloembollen te gebruiken, kun je een bloembollen lasagne creƫren die gedurende meerdere weken in het voorjaar bloeit, waardoor je tuin een echt kleurrijk spektakel wordt.

Een bloembollen lasagne is een fantastische manier om het voorjaar in je tuin te verwelkomen en te genieten van een opeenvolging van kleuren en geuren. Met de juiste keuze van bloembollen en de bovenstaand stappenplan kun je eenvoudig je eigen bloembollen lasagne creƫren. Dus, grijp je schep en begin met het plannen van een kleurrijk voorjaarsspektakel in je tuin!


Toe aan nog meer groene content?

 • 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  Lees meer 

 • Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Lees meer 

 • Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.