Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijg er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Merel, zij vertelt over de buurttuin in haar woonwijk. Een inspirerend initiatief
Hallo ik ben Merel Damhuis, 36 jaar oud. Samen met mijn man en onze twee kinderen wonen wij in een fijne woonwijk in Vught. Het is een gevarieerde wijk met zowel koop- en huurwoningen en er wonen diverse generaties in de wijk. Onze dochter is net 4 jaar oud geworden en onze zoon is 2 jaar oud. Kinderen die graag buiten zijn, net als mijn man en ik!
Een tuin van de hele buurt
Ongeveer twee jaar geleden kwamen twee buurtgenoten uit onze woonwijk op het leuke idee om een stuk gemeentegrond, met goedkeuring van de gemeente, te gaan gebruiken als gezamenlijke moestuin. Het stuk grond ligt naast een parkeerplaats en achter ons huis. Mede doordat het voor ons zo bereikbaar is wilde ik graag meehelpen. Daarnaast leek het me erg leuk om onze jonge kinderen op deze manier kennis te laten maken met een echte moestuin. Onze eigen tuin is jammer genoeg te klein om op een fijne manier een moestuin te houden heb ik ervaren.
Bij de eerste bijeenkomst moesten veel mensen elkaar nog leren kennen. We hebben een woonwijk met ongeveer 200 eengezinswoningen verspreid over een straat of acht. Dus lang niet iedereen kent elkaar. Daarnaast verschillen de leeftijden van halverwege 20 tot pensionado’s. Het eerste jaar van de buurttuin was een groot leerproces. Verwachtingen naar elkaar uitspreken, plannen maken van zaaien tot oogsten, elkaar ontmoeten en samenwerken. Soms moest een verwachting naar beneden gesteld worden, zoals de hoop op volle vazen met wilde bloemen. Maar er werden ook verwachtingen overtroffen door genereuze planten en bijzondere ontmoetingen.
Al twee jaar een succes in de buurt
Na het eerste jaar volgde een tweede jaar. Een jaar waarin we niet als groentjes van start gingen, we hadden tevens onze groene vingers van het jaar ervoor al. Het jaar begon met een gezamenlijk plan. Uittekenen hoe we de moestuin gingen inrichten. Afspreken welke zaadjes we gingen zaaien, kijken wie er iets wilde laten ontspruiten. Het was een droge zomer waarin iedereen meehielp de buurttuin beregend te houden. Met dank aan een van de starters van de buurttuin, die een regenton heeft aangeschaft en een andere buurtgenoot die een lange tuinslang doneerde.
Naast de droogte moesten we ook slakken bestrijden. Heel veel slakken. We leerden dat ze rond zonsondergang het makkelijkst te “rapen” zijn. Ook brachten we jonge plantjes in veiligheid met verschillende soorten barrières, onder andere kapotte schelpen. De gezamenlijke strijd tegen slakken zorgde voor leuke gesprekken in onze appgroep.
Wat staat er dit jaar op de planning?
Wat we vorig jaar geleerd hebben en dit jaar weer toepassen: stokbonen en snijbonen geven een goede oogst. De plant heeft wat ondersteuning nodig maar die constructie ziet er direct interessant uit in de tuin. Aardbeienplanten doen het één jaar goed. Daarna kunnen de uitschieters gebruikt worden als nieuwe planten. Sommige fruitstruiken hebben echt meerdere jaren nodig om te groeien, andere geven heel snel veel vruchten. Kolen kunnen het beste door de tuin verspreid worden om te zorgen dat ongedierte minder makkelijk alle planten aantasten. Doorgeschoten sla is niet meer lekker. En tot slot: als je zes courgetteplanten neerzet, is de kans groot dat iedereen meer dan genoeg courgette heeft ;)
Dit seizoen, ons derde jaar, is onlangs weer ‘officieel’ van start gegaan. We hebben de compostgrond van onze gemeente gebruikt om de tuin bij te vullen. Vervolgens hebben we zoveel mogelijk bloemen, groenten en fruit ingezaaid. De bloemen gebruiken we als natuurlijke border en om zoveel mogelijk bestuivende bijen aan te trekken. Tijdens het zaaien hebben we rekening gehouden met uitputting van de grond. We hebben dus geprobeerd planten op andere plekken te zaaien dan afgelopen jaar. Wat soms best een puzzel is want we wilden ook rekening houden met schaduw en zon plekken.
Na het zaaien hebben we de zaadjes een boost gegeven door Fruit-AZ, Moestuin-AZ en Aardbeien-AZ erbij te strooien. Daar is steeds maar een klein beetje van nodig waardoor het in een jaar meerdere keren gebruikt kan worden. Ook gebruikten we SlakVrij Koperband om zo de strijd tegen de slakken nog gerichter aan te gaan! We hebben vertrouwen in weer een goed moestuinjaar in onze buurttuin. Waar zowel gebuurt als getuinierd wordt.
Aan de slag met een buurttuin
Mocht je nu enthousiast geworden zijn en een gezamenlijke moestuin willen beginnen dan heb ik nog enkele tips voor je:
-
Begin het eerste jaar met “gemakkelijke” planten die veel oogst geven. Bijvoorbeeld courgette, aardbeien, bonen, sla, wortels en bietjes.
-
Leer wat werkt en wat niet werkt voor jouw tuin. Wij hebben bijvoorbeeld gemerkt dat tomaten best kieskeurig zijn en het in onze tuin niet goed doen. Dus we zaaien geen tomatenplanten meer.
-
Let op met woekeraars! De muntplant in onze tuin vond de zonnige, warme zomer van 2022 heel erg fijn. Die groeide alle kanten op. Leuk om muntthee mee te maken maar zoveel hadden we echt niet nodig. Dus de woekerende munt staat nu in een pot.
-
Wees creatief. Onze kruidenbakken zijn van oude schuttingdelen door een handige buurtgenoot gemaakt. Onze staptegels waren ook over bij iemand net zoals veel andere onderdelen.
-
Geniet ervan. Naast het werken in de tuin organiseren we nog meer dingen om samen te komen. Zoals een bijeenkomst ter ere van het begin van het seizoen en een oogstfeest. Juist deze verbondenheid zorgt ervoor dat het samenwerken nog leuker is en beter gaat.
-
En tot slot een praktische tip: ga bij je gemeente na wat er vanuit hen mogelijk is. Onze gemeente heeft het stuk gemeentegrond dat we wilden gaan gebruiken voor ons geprepareerd, wat betekende dat wij direct konden beginnen.
Moestuin verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen