Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis | ECOstyle Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis | ECOstyle
Isabelle van Geenen25/06/2024

Clematis is een populaire klimplant die je tuin kan transformeren met zijn prachtige bloemen en weelderige groei. Om ervoor te zorgen dat je clematis gezond blijft en overvloedig bloeit, is het belangrijk om hem op de juiste manier te snoeien. In deze blog bespreken we wanneer en hoe je clematis moet snoeien, afhankelijk van de soort.


Waarom moet je clematis snoeien?

Het snoeien van clematis is essentieel omdat de bloeitijd afhangt van de soort groei. Sommige clematissoorten bloeien alleen op scheuten die het seizoen ervoor zijn gegroeid, terwijl andere juist bloeien op de nieuwe scheuten van hetzelfde jaar.

Zonder te snoeien ontstaat er een wirwar van oude en nieuwe groei, wat resulteert in een plant die slechts gedeeltelijk bloeit. Dit ziet er niet alleen minder mooi uit, maar is ook jammer omdat je zo dus minder bloemen hebt. Door te snoeien, houd je de plant gezond en zorg je ervoor dat hij overal bloemen produceert.

Wanneer moet je je clematis snoeien?

Om te bepalen wanneer je je clematis moet snoeien, moet je eerst weten tot welke groep jouw clematis behoort. Er zijn drie snoeigroepen:

 • Groep 1: Bloeit in april en mei.
 • Groep 2: Bloeit in mei en juni, en nog een keer in september.
 • Groep 3: Bloeit tussen juli en september.

Clematissen uit groep 1 en 2 bloeien op de stengels die het jaar ervoor zijn gevormd. Deze snoei je dus na de bloei. Groep 3 clematis bloeit echter op nieuwe scheuten die in het voorjaar groeien. Deze snoei je in februari of maart, voordat de plant in de lente actief begint te groeien.

De drie snoeigroepen van de clematis

Clematis-soorten zijn grofweg in te delen in drie snoeigroepen, afhankelijk van hun bloeitijd en groeiwijze.

Groep1: Voorjaarsbloeiers

 • Voorbeelden: Clematis montana, Clematis alpina, Clematis armandii
 • Wanneer snoeien? Na de bloei
 • Hoe snoeien? Verwijder dode of beschadigde takken. Snoei overtollige groei om de plant in vorm te houden. Dit type clematis bloeit op oud hout, dus zware snoei kan de bloei voor het volgende jaar verminderen.

Snoeigroep 2: Voorjaars- en zomerbloeiers

 • Voorbeelden: Clematis 'Nelly Moser', Clematis 'The President'
 • Wanneer snoeien? Na de bloei
 • Hoe snoeien? Verwijder dode, beschadigde of zwakke takken. Knip de resterende stengels terug tot een paar sterke knoppen (ongeveer 30 cm boven de grond). Deze soorten bloeien op zowel oud als nieuw hout, dus zorg voor een evenwichtige snoei om zowel voorjaars- als zomerbloei te stimuleren.

Snoeigroep 3: Zomer- en herfstbloeiers

 • Voorbeelden: Clematis viticella, Clematis 'Jackmanii'
 • Wanneer snoeien? Februari of maart
 • Hoe snoeien? Knip alle stengels terug tot ongeveer 30-50 cm boven de grond, net boven een paar gezonde knoppen. Deze clematis bloeit op nieuw hout, dus een zware snoei bevordert een sterke, gezonde groei en een overvloedige bloei in de zomer en herfst.

Algemene snoeitips voor clematis

 1. Gebruik schoon en scherp gereedschap: Dit voorkomt schade aan de plant en vermindert het risico op ziektes.
 2. Snoei op een bewolkte dag: Dit helpt de plant om te herstellen zonder direct te worden blootgesteld aan fel zonlicht.
 3. Mulch en bemest: Na het snoeien is het het best om de plant te bemesten met Klimplanten-AZ om zo de groei te bevorderen.
 4. Wees geduldig: Sommige clematis kunnen een jaar nodig hebben om zich volledig te herstellen van een snoeibeurt, vooral als je een oudere plant hebt gesnoeid.

Bestel mest voor clematis

Door je clematis op de juiste manier te snoeien, kun je jaar na jaar genieten van een weelderige, bloeiende plant. Of je nu een beginner bent of een ervaren tuinier, het begrijpen van de specifieke behoeften van je clematis zal je helpen om het beste uit deze prachtige klimplant te halen.


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

 • Passiebloem snoeien: zo zorg je voor optimale bloei

  Passiebloem snoeien: zo zorg je voor optimale bloei

  Lees meer 

 • 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  Lees meer 

 • Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.