Coniferen snoeien: zo ga je aan de slag! | ECOstyle 🌲
Isabelle van ECOstyle17/03/20234 min lezen

Wanneer we je wat zouden willen vertellen over het snoeien van alle coniferen dan zouden we wel 600 blogs kunnen schrijven, zoveel soorten zijn er namelijk! In dit artikel focussen wij ons op de meest voorkomende soort in Nederland: Thuja, oftewel de levensboom. Om hem in de juiste vorm te houden die past bij jouw tuin is het belangrijk dat je je conifeer goed snoeit. En coniferen snoeien luistert net wat nauwer dan andere planten of struiken! Hoe je goed te werk gaat leggen wij je hier uit.


Wanneer coniferen snoeien?

Om te voorkomen dat coniferen je tuin overnemen en doorgroeien tot ze meters hoog zijn is het belangrijk hem regelmatig te snoeien. Coniferen doe je het grootste plezier met twee snoeibeurten per jaar. Een keer in mei of juni, de andere snoeibeurt in september, ruim voordat het gaat vriezen.

Het belangrijkste om te weten voordat je gaat snoeien is dat een conifeer niet tot op zijn houten stam teruggesnoeid mag worden, daar kan hij niet tegen. Wanneer je dit toch doet stopt zijn groei en ontwikkelen er geen nieuwe scheuten meer, dat wil je uiteraard voorkomen. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid die je snoeit.

Hoe conifeer snoeien?

Coniferen snoeien doe je voornamelijk aan de zijkanten en niet aan de bovenkant. Het snoeien van coniferen wordt dan ook wel eens ‘scheren’ genoemd. Je begint met het wegknippen van bruine takken. Vervolgens snoei je de jonge scheuten van de conifeer vijf tot tien centimeter terug. Je kunt hiervoor een (elektrische) heggenschaar gebruiken. Zorg dat deze scherp is om mooie, gladde snijwonden te creëren. Daarnaast is het belangrijk om je snoeibeurt te plannen op een bewolkte dag, het liefst nadat er wat regen gevallen is. De takken zijn dan wat zachter waardoor je er makkelijk doorheen komt. Zon kan namelijk schade veroorzaken aan het blad dat dieper in de heg ligt en niet gewend is aan veel zonlicht.

conifeer snoeien

Jonge scheuten snoeien coniferen

Het lijkt misschien tegenstrijdig om jonge scheuten te snoeien en niet de oudere takken, maar er zit een logische reden achter. Jonge takken zijn namelijk sterker en beter bestand tegen een snoeibeurt. Ze lopen sneller uit dan oudere takken en ontwikkelen ook kleine zijtakjes waardoor de conifeer ook nog eens voller wordt. Daarnaast heeft de kegelachtige vorm die coniferen vaak hebben ook een functie: door de bovenkant smaller te houden krijgen ook de onderste takken genoeg daglicht om ook goed te groeien!

Verwaarloosde conifeer snoeien

Heb je een verwaarloosde conifeer die flink de hoogte in is gegroeid? Bedenk dan dat de conifeer absoluut niet tegen te radicaal snoeien kan. Het is dus belangrijk om dit voorzichtig aan te pakken. Coniferen snoeien doe je niet volledig in een keer, snoei de ene keer de zijkanten en de keer daarop de bovenkant. Wanneer je de bovenkant terugsnoeit zal hij er in het begin natuurlijk minder vol en mooi uitzien. Het kan soms wel tot twee jaar duren voordat hij zijn mooie volle vorm weer terug heeft. Maar geen zorgen: je conifeer komt er wel bovenop.

Hoe voorkom ik bruine plekken in coniferen?

Om een conifeer mooi groen te houden moet de hele plant voldoende licht opvangen. Hier gaat het vaak mis. Hagen worden maar af en toe geknipt waardoor ze te dicht worden. Het zonlicht kan zo niet alle delen van de conifeer bereiken, waardoor de plant aan de binnenkant afsterft en dus bruin wordt. Om de plant mooi groen te houden is het belangrijk om de plant gelijkmatig regelmatig bij te knippen. Dit bevordert ook de luchtcirculatie in de conifeer, wat belangrijk is om ziektes en schimmelvorming te voorkomen.

coniferen snoeien

Natuurlijke mest voor je conifeer

Een conifeer heeft baat bij vaker kleine beetjes snoeien, hij herstelt daarvan makkelijker dan wanneer je in een keer rigoureus snoeit. Je kan hem helpen bij zijn groei en weerstand door hem goed te verzorgen. Uiteraard geef je hem voldoende water, wekelijks is voldoende en in droge, zomerse periodes twee tot drie keer per week.

Daarnaast kun je hem na het snoeien wat extra’s geven in de vorm van Coniferen en Taxus-AZ, organische mest speciaal voor coniferen. Deze 100% natuurlijke mest bestaat uit een mix van bacteriën, schimmels en protozoa die zorgen voor een gezond bodemleven voor je conifeer. Ook helpt het om de wortels versterken, waardoor je plant makkelijker voedingsstoffen kan opnemen uit de grond.

Bestel mest voor coniferen

Goed voor de natuur

Bij ECOstyle zijn we gek op planten die niet alleen mooi zijn om te zien, maar die ook nog eens goed zijn voor de natuur. De conifeer valt hier ook zeker onder! De dichte haag is namelijk een favoriet van kleinere vogels die maar wat graag hun nestje hier bouwen. Check voordat je je conifeer gaat snoeien dus ook altijd of er geen vogeltjes zijn die hier hun tijdelijke huisje hebben.

Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien van de meest voorkomende conifeer in Nederland; de Thuja! Wil je meer lezen over het snoeien van planten, struiken, hagen en bomen in je tuin? Bekijk dan zeker onze andere blogs met snoeitips. Veel succes!


Toe aan nog meer groene content?

  • 5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    Lees meer 

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • kerstboom-recyclen.jpg

    Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.