Wat te doen tegen distel: ontdek deze waardplant | ECOstyle
Isabelle van ECOstyle29/08/20232 min lezen

De distel is een nachtmerrie voor menig tuiniers. Met zijn stekelige bladeren en weerbarstige karakter heeft deze plant een twijfelachtige reputatie verworven. Maar laten we niet te snel oordelen! Achter zijn stekelige uiterlijk schuilt een interessante plant die van groot belang is voor de biodiversiteit. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de distel.


Wat is een distel?

Distels behoren tot het geslacht Cirsium en hebben een opvallend uiterlijk. Ze zijn te herkennen aan hun stekelige bladeren en karakteristieke paarse bloemen die in bolvormige hoofdjes groeien. Deze planten groeien vaak in droge, zonnige gebieden en kunnen variëren in grootte, van enkele centimeters tot metershoge exemplaren.

De distel als boosdoener

De distel staat helaas bekend als een ongewenst onkruid in de tuinen. De stekelige bladeren maken het moeilijk om hem zonder handschoenen aan te pakken en kunnen ongemak veroorzaken voor tuiniers. Bovendien kan de distel zich snel en breed verspreiden, waardoor hij andere planten verstikt. Dit maakt dat veel mensen liever zien dat de distel verdwijnt.

distel vlinders

De strijd tegen de distel in de tuin

Als tuinier is het begrijpelijk dat je de distel wilt bestrijden, maar dit kan wel een lastig verhaal worden door het flinke wortelsysteem. Handmatig verwijderen is een optie. Let wel goed op: vanwege de stekels moet je voorzichtig te werk gaan want dit kan erg pijn doen. Zorg ervoor dat je stevige handschoenen draagt en gebruik een schop om de wortels diep uit de grond te halen. Ook kun je de distels regelmatig dicht bij de grond afknippen. Wanneer je dit regelmatig doet, dan zal de plant uiteindelijk sterven.

Het nut van de distel

Ondanks zijn negatieve reputatie heeft de distel een verrassende rol in het ecosysteem. Veel soorten distels dienen namelijk als waardplanten. Dit betekent dat ze een cruciale rol spelen in de levens van deze vlinders, een goed voorbeeld hiervan is de distelvlinder. Deze vlinder legt alleen hun eitjes af op de distel. Dit komt doordat de rupsen alleen distels eet voordat ze zich verpoppen tot prachtige vlinders. Naast de distelvlinder zijn er tientallen voorbeelden van vlinders die de distel als waardplant heeft. Distel in de tuin draagt dus voor een groot deel bij aan de biodiversiteit en het behoud van vlindersoorten.

De distel mag dan wel een gevreesde gast zijn in veel tuinen, maar het is de moeite waard om verder te kijken dan zijn stekelige uiterlijk. Door zijn rol als waardplant heeft de distel meer te bieden dan alleen overlast. Laat bijvoorbeeld een hoekje vol staan met distel om de vlinders zo een beetje te helpen.


Toe aan nog meer groene content?

  • 5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    Lees meer 

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • kerstboom-recyclen.jpg

    Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.